Uwoon en Omnia Wonen versnellen bouwtempo: ‘1000 sociale huurwoningen erbij’

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk, de woningcorporaties Uwoon en Omnia Wonen en hun huurdersorganisaties hebben woensdag een raamovereenkomst getekend waarin ze de beloven om de nieuwbouw van betaalbare (huur)woningen flink te versnellen.

Om de woningkrapte in Harderwijk te verminderen, willen de partijen tot 2030 maar liefst duizend  sociale huurwoningen bouwen, vooral voor kleine huishoudens als starters, senioren, eenoudergezinnen en alleenstaanden

Grofweg is dat een verdriedubbeling van het bouwtempo van de laatste jaren. Gemeente, corporaties en huurdersorganisaties omarmen daarmee het dit jaar door bureau Companen uitgevoerde woningmarktonderzoek, waaruit blijkt dat er tot het jaar 2030 minstens duizend sociale huurwoningen aan de woningvoorraad moeten worden toegevoegd om aan de bovenregionale vraag te voldoen.

Om dit mogelijk te maken krijgen Uwoon en Omnia Wonen min of meer voorrang om op geschikte locaties die sociale huurwoningen te kunnen bouwen. De gemeente gaat ze hierbij zoveel faciliteren, zo beloofde woonwethouder Jeroen de Jong.

Hij voegde eraan toe dat de tijden voorbij zijn dat commerciële partijen die sociale huurwoningen bouwen en die aan minder regels hoeven te voldoen dan corporaties en die bijvoorbeeld na een tijd huren fors kunnen verhogen, waardoor die sociale huurwoningen opeens vrije-sectorwoningen zijn. “Dat soort constructies doen we in Harderwijk niet meer”, aldus de wethouder. Hij reageerde daarmee op de zorgen die de landelijke vereniging Aedes vandaag hierover uitte.

Directeur-bestuurder Fleur Imming van Uwoon en manager Wonen en Vastgoed Jantine Clasie van Omnia Wonen delen die zorg ook. Imming benadrukte dat de nu ondertekende raamovereenkomst feitelijk betekent dat beide corporaties nu vooraan komen te staan bij de toewijzing van geschikte bouwlocaties en dat ze graag willen bouwen voor wie de sociale huurwoningen echt nodig hebben, ‘zoals mensen die een beroep moeten doen op zorg, of die worstelen met werk en inkomen’.

Imming, die blij was dat het met de raamovereenkomst ook een einde is gekomen ‘aan het jaarlijkse administratieve circus’, beloofde de investeringscapaciteit van Uwoon maximaal in te zetten om zoveel mogelijk woningen te kunnen bouwen.

Ook Clasie had er ‘enorm veel vertrouwen in dat we dankzij deze overeenkomst de komende jaren duizend woningen kunnen toevoegen aan de woningmarkt’. “Daar gaan we ons uiterste best voor doen”, beloofde ook de Omnia-manager. Zij wees erop dat de raamovereenkomst nadrukkelijk ook aandacht schenkt aan de leefbaarheid van Harderwijk, ‘ook voor kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals mensen met een rugzakje’. De raamovereenkomst bevat ook afspraken over kwaliteits- en duurzaamheidseisen van de woningen en verbetering van de leefbaarheid in de wijken door meer differentiatie toe te passen.

De corporaties gaan samen met de gemeente ‘betere oplossingen’ bedenken voor die doelgroepen, waarbij de gemeente een regiefunctie heeft. Voorzitter Marijke Prooijen van huurdersorganisatie Woonwijs en Dick Deirkauf spraken hun vertrouwen uit over de plannen en gemaakte afspraken. “De plannen gaan zeker een bijdrage leveren aan de grote opgave waarvoor we staan”, aldus Van Prooijen.

Wethouder De Jong benoemde al wat grote woningbouwlocaties die in beeld zijn om de gezamenlijke ambities van woningcorporaties, gemeente en huurdersorganisaties waar te kunnen maken: Kranenburg Noord, waar tot 2026 nog nog het asielzoekerscentrum is gevestigd, het Waterfront, het gebied waar tot voor kort de Rabobank stond, het Welkoop-terrein en het Stationsgebied, waar vroeger eendenslachterij VSE en conservenfabrikant Struik stonden en waar nu nog visverwerkingsbedrijf Parlevliet & Van der Plas, de Techniek Academie en autobedrijf Westerink zijn gevestigd.

Woningmarktonderzoek ondertekening