Tweede Seniorendiner is culinair feest van herkenning ‘Aandacht voor elkaar’

Door Marco Jansen - Zo’n 120 ouderen in Hierden waren woensdagavond 25 oktober uitgenodigd voor het tweede Seniorendiner. In het Dorpshuis in Hierden genoten zij van een luxe driegangendiner, klaargemaakt door drie koks, gesponsord door lokale ondernemers en uitgeserveerd door vrijwilligers. “Die hadden net zo’n leuke avond als de gasten.” Bekijk de foto's.

Jannie Beelen (67) heeft vorig jaar ook meegeholpen en was nu weer van de partij

“Ik vond het zo leuk, voor de mensen die komen, maar ook ook voor de vrijwilligers. De animo om te helpen was groot. Het is een feest van herkenning, iedereen heeft elkaar zo lang niet gesproken en heeft hier naar uitgekeken. Er was aandacht voor elkaar, onderling tussen de gasten en een wisselwerking met de vrijwilligers.”

Samenleving verbinden
Gerrit van den Berg is één van de organisatoren. Hij is onderdeel van de 4 G’s en maakt deel uit van het initiatief Hierdenaren voor Hierdenaren. Beiden hebben tot doel om de Hierdense samenleving te verbinden door mensen meer bij elkaar te betrekken. De 4G’s wil daarnaast Hierden als dorp op de kaart zetten met o.a. een eigen vlag. “We begonnen in coronatijd in 2020 met het bezorgen van maaltijden in bakjes aan ouderen en eenzame mensen aan huis. Dit werd gesponsord door Hierdense ondernemingen en dat hebben we nog een keer herhaald. Toen corona voorbij was, leek het ons leuk om deze mensen met elkaar te verbinden met een avond in het Dorpshuis. Zo organiseerden we in juni 2022 het eerste Seniorendiner.”

Jannie Beelen en Gerrit van den Berg
(Jannie Beelen en Gerrit van den Berg kijken terug op een geslaagd Seniorendiner. Foto: Marco Jansen)

Net als vorig jaar waren er woensdag zo’n 120 ouderen in het Dorpshuis aan 15 ronde tafels
“De koks waren maandag al begonnen met de voorbereidingen. De ingrediënten zijn gesponsord door Hierdense ondernemers en een Harderwijks bedrijf. Zo’n 30 vrijwilligers hebben meegeholpen met het uitserveren van dit luxe driegangendiner. De ex-burgemeester met zijn vrouw waren er, de dominee, maar ook de bestuursleden van het Dorpshuis hielpen mee. Het was knap hoe alles tegelijk werd uitgeserveerd, ook door mensen die daar helemaal geen ervaring mee hadden.”

Seniorendiner Hierden 2023

Menukaart
Op de menukaart stond een voorgerecht naar keuze: een cocktail van garnalen en gerookte zalm, cocktailsaus en een crostini of gerookte kiprollade in kerriemayonaise met crostini. Het hoofdgerecht was rundersukade in jus met hete bliksem en bonen en het dessert was een appelkruimeltaartje met vanille-ijs. Ter afsluiting was er nog een advocaatje. “De koks hebben een topprestatie geleverd, het zag er prachtig uit. Het was een geoliede machine”, vindt Jannie.

Menukaart seniorendiner Hierden 2023

Quiz
Na het voorgerecht was er een quiz met tien vragen over Hierden. Gerrit: “Ik was vergeten te zeggen dat je je telefoon niet mocht gebruiken, en ik dacht dat dit voor deze doelgroep ook niet nodig was, maar de mobieltjes werden al snel uit de zak gehaald. Het waren veel vragen over vroeger en iedereen was bloedfanatiek.” De acht deelnemers van de tafel met meeste goede antwoorden wonnen tien kaartjes voor het concert van Kunst Na Arbeid uit Hierden met het Gemengd Koor Urk, op 18 december in de Grote Kerk.

Ook was er een Rad van Avontuur met allerlei prijzen die door lokale ondernemers waren gedoneerd. Het Hierdens Ensemble, zes man uit de Dorpskerk, zong halverwege het programma drie liederen.

 Seniorendiner Hierden 2023

Gerrit en Jannie kijken terug op een geslaagde avond. Gerrit: “De doelstelling van zowel de 4 G’s als Hierdenaren voor Hierdenaren is bereikt: saamhorigheid tussen ondernemers om wat bij te dragen, saamhorigheid tussen vrijwilligers en tussen ouderen. De intentie om volgend jaar weer een leuke activiteit te organiseren is er zeker.”

Klik hier om alle foto's te bekijken.