Tot het uiterste gaan in de strijd tegen kinderkanker

Door Petronella van het Goor - Honderdvijfentwintig kilometer fietsen, vierendertig kilometer hardlopen en met je laatste krachten ook nog bijna twee kilometer kajakken, dwars door de Schotse Hooglanden. De ‘Scotland Coast to Coast ratrace 2024’.

Strijders tegen kinderkanker
(Foto Jaap Hop)

Broers Max en Aart van de Beek willen dat in één dag gaan doen

Vrienden André Schoonhoven, Sylvester van den Broek en Mike Riegen verdelen het over twee dagen. Coaches Quintijn Stok en Bas Debets zorgen voor de mentale en fysieke support. Tot het uiterste gaan, keihard afzien en jezelf tegenkomen. Allemaal met als doel een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kinderkanker. Een strijd die Juda van de Beek, het toen vierjarige zoontje van Max, bijna drie jaar geleden verloor.

Op 14 en 15 september is het zover. Tot die tijd volgen ze een pittig trainings- en voedingsschema. Toch hoopt Max tijdens de ratrace nèt tekort te komen. “Ik hoop dat ik stuk ga, dat die muur om me heen wel in moet storten en ik weer wat ga voelen. Dat er daarna een stukje herstel gaat komen.” Ook voor Aart, die als broer en oom het verlies van Juda probeert te verwerken, is het een emotionele tijd. “Doordat je zo intensief bezig bent met de training, ben je dat automatisch ook met alles dat is gebeurd. Dat is heftig, maar ik merk dat het ook goed is om daar doorheen te gaan.”

Geld voor onderzoek
De zeven mannen hopen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Prinses Maxima Centrum. Een ziekenhuis en onderzoekscentrum voor kinderen met kanker, waar Juda is behandeld. “Hij had een hersentumor, de meest agressieve vorm die een kind maar kan hebben en voor hem konden ze niets meer doen. Toen we dat van de artsen hoorden, zakte de grond onder onze voeten weg. En nog is die grond niet terug. Ik wil er alles aan doen om andere ouders die pijn te besparen.”

Geld voor het ziekenhuis
Ook het ziekenhuis zelf, was in het ziek zijn van Juda een plek waar ze als gezin dicht bij elkaar konden zijn, waar ze ook mooie herinneringen hebben gemaakt. Er is een complete huiskamer waar ze bezoek konden ontvangen, een speelkamer waar Juda tussen de behandelingen door heerlijk kon spelen. “Natuurlijk wil je er niet zijn, maar het was er niet alleen maar naar en verdrietig. We zijn er ook gelukkig geweest. We waren daar ook een gezin.” Hij gunt alle ouders met een ziek kind zo’n plek. “En daar is geld voor nodig. Ik hoop dat we door deze actie wat bij kunnen dragen.”

Via deze link Acties van het actieplatform van Het Prinses Máxima Centrum (maximaalinactie.nl) kom je op de donatiepagina van het zevental. Voor bedrijven die graag willen bijdragen aan de actie, zijn er verschillende mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met Aart van de Beek via 06-16997291 of via [email protected].