Tóch een Monkey Town in Harderwijk, waar later woningen komen

Door Harry Schipper – B en W van Harderwijk hebben met eigenaar Floris van Maanen overeenstemming bereikt over de fasering en bouw van woningen en appartementen aan de Verkeersweg 3, waar nu nog het TINQ-tankstation en het oude Praxis-pand staan.

Omdat het huurcontract met TINQ nog een tijdlang doorloopt, vinden B en W het prima als de eigenaar het voormalige Praxis-pand voor tien jaar - en dus tijdelijk - verhuurt aan indoorspeeltuinketen Monkey Town

Van Maanen en het gemeentebestuur waren al lang in gesprek over de mogelijkheden voor woningbouw op zijn flinke stuk grond, dat ingeklemd ligt tussen de (huizen en tuinen achter de) Verkeersweg, het Morgen College en het CCNV. In de tussentijd, waarin de woningbouwplannen concreet zouden worden en waarvoor eerst ook nog een nieuw bestemmingsplan moet worden gemaakt, wilde hij het bedrijfspand verhuren waarin eerst jarenlang de Praxis zat.

De gemeenteraad ging echter in november vorig jaar voor het plan liggen om het bestemmingsplan tijdelijk zó te wijzigen dat zich in het oude Praxis-pand een indoorspeeltuin kon vestigen. De raad wilde eerst garanties en concrete afspraken dat het terrein van Van Maanen binnen afzienbare tijd  beschikbaar komt voor de bouw van woningen.

Grond- en pandeigenaar Floris van Maanen wil dat zelf ook graag, maar zei niet onder het contract met TINQ uit te kunnen. Dat contract loopt nog tot 2028. Hij wilde daarom dat de gemeente met een gelijkwaardige nieuwe locatie elders in Harderwijk komt voor het onbemande tankstation. Een adviesbureau heeft kennelijk zo’n locatie gevonden, al is het nog onduidelijk in hoeverre over tien jaar nog behoefte is aan een onbemand tankstation voor fossiele brandstoffen.

Door de Omgevingsdienst Noord Veluwe (ODNV) is een zogeheten quickscan uitgevoerd om te kijken of er op het terrein wel huizen en appartementen kúnnen komen. De ODNV kreeg van het gemeentebestuur de opdracht om daarbij ook te kijken naar de locatie Sypel 3, waar nu nog het Morgen College staat. Het schoolgebouw, vroeger bekend als de technische school, wordt gesloopt omdat het sterk is verouderd en de kosten voor verduurzaming van het gebouw torenhoog bleken te zijn. Er zijn al concrete plannen om een nieuw schoolgebouw te bouwen aan de toekomstige onderwijsboulevard in het gebeid Nieuw Weiburg, vlakbij het NS-station.

De Omgevingsdienst concludeert in haar advies dat er wel woningen gebouwd kunnen worden, maar dat er wel wat belemmeringen zijn. Zo is er nabij het tankstation nog met olie en aromaten vervuilde grond die eerst nog weggegraven moet worden. Ook onder de ingegraven brandstoftanks, bij de leidingen en pompen wil nog wel eens vervuilde grond zitten, al kan dat pas later onderzocht.

Omdat er in het gebied flink wat begroeiing is en bomen staan, moet ook eerst onderzocht of er geen zeldzame plantensoorten staan of beschermde dieren aanwezig zijn. De ODNV spreekt over een ‘mooi stukje groen’ en adviseert het gemeentebestuur om deze stadsnatuur in de plannen te passen. “Het zou zonde zijn wanneer deze stadsnatuur wordt aangetast en ingeperkt”, zo vinden de adviseurs.

Ze maken zich verder wat zorgen over de geluidsbelasting op de gevels van een appartementsgebouw dat vlakbij de rotonde Stationslaan-Verkeersweg is gedacht. Ook het lawaai van scholieren van het CCNV op de tien meter verderop te bouwen woningen en van jeugd op het vijftig meter verderop gelegen sportcomplex De Sypel met haar buitenbad, zou een belemmering kunnen vormen voor de bouw van de woningen.

De overeenkomst tussen de gemeente en Van Maanen moet nog ondertekend worden. Dat kan pas als de gemeenteraad akkoord gaat met de gemaakte afspraken over de woningbouw en de tijdelijke komst van Monkey Town.

Monkey Town is een snelgroeiende keten van indoorspeeltuinen met op dit moment al bijna vijftig vestigingen in Nederland. Het bedrijf heeft ook al indoor speeltuinen in België, Duitsland en Zwitserland. Jaarlijks spelen er zo’n vier miljoen kinderen van 1 tot 12 jaar in de overdekte binnenspeeltuinen met glijbanen, ballenbakken, voetbalkooien, lasergame arena’s en kindertrampolines.