Tijdelijke extraatjes voor Harderwijkse huishoudens met lage inkomens

Door Harry Schipper – De gemeente verhoogt in 2023 tijdelijk de inkomensgrens voor een bijdrage voor aanvullende ziektekostenverzekeringen én voor de maatschappelijke bijdrageregeling naar 130 procent van het sociaal minimum.

De tijdelijke extraatjes komen er op voorstel van de raadsfracties van PvdA en GroenLinks en lopen vooruit op structurele maatregelen om een grotere groep laagverdieners te helpen die in financiële problemen dreigen te raken

De gemeente Harderwijk broedt al veel langer op maatregelen om inwoners met een laag inkomen te ondersteunen. Volgens fractievoorzitter Wilco Bos van de PvdA duurt dit al te lang, waarschijnlijk omdat de maatregelen die gemeenten kunnen nemen om inwoners te ondersteunen beperkt zijn. Toch ziet hij om zich heen dat verschillende gemeenten hun inwoners met lage inkomens tegemoet komen, die anders door de gestegen kosten van basisvoorzieningen als eten en energie in geldproblemen dreigen te raken. Zij komen die inwoners tegemoet door minimaregelingen en participatieregelingen breder toegankelijk te maken.

Bos wil dat ook. In de raadsvergadering waarin de raad haar goedkeuring gaf aan de begroting van de gemeente Harderwijk miste hij voorstellen om Harderwijkers en Hierdenaren die nauwelijks kunnen rondkomen, maar die toch net boven de inkomenseis zitten, te helpen. Bos stelde daarom voor om dan maar de inkomenseis tijdelijk, voor één jaar, te verhogen naar 130 procent van het sociaal minimum om in aanmerking te komen voor zowel een bijdrage voor aanvullende ziektekostenverzekeringen als de maatschappelijke bijdrageregeling. Hierbij krijgen kinderen tot elf jaar 90 euro en kinderen van twaalf jaar en ouder en volwassenen 180 euro.

De PvdA en GroenLinks wilden aanvankelijk ook de individuele inkomenstoeslag binnen bereik brengen van een grotere groep laagverdieners. Andere partijen vonden echter dat de kosten voor de gemeente, ingeschat op maximaal driehonderd duizend euro, te hoog. Na het schrappen van die wens kregen de indieners van het wijzigingsvoorstel steun van CDA, ChristenUnie, D66 en Gemeentebelang. VVD en Harderwijk Anders stemden tegen. Zij hadden liever gezien dat B en W begin volgend jaar met structurelere voorstellen komt om mensen met lage inkomens financieel tegemoet te komen. Wethouder Reckman had om die reden het voorstel al ontraden. Hij wilde ook eerst afwachten of er nog een landelijke regeling komt voor de inkomensgroepen die nu nergens voor in aanmerking komen. Met een meerderheid van zestien stemmen voor en twaalf tegen was de raad dat wachten zat.