Taartenactie AZC Harderwijk 2021: 'Een groot succes'

​Afgelopen zaterdag (03-04) organiseerde stichting Present Harderwijk en werkgroep Kerk en Vluchteling hun tweede taartenactie voor het AZC Harderwijk. Net als vorig jaar was dit een groot succes.

De actie heeft als doel om de bewoners van het AZC een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijd. Inwoners van Harderwijk (en omstreken) konden zich opgeven om een taart te bakken, welke vervolgens aan de bewoners van het AZC werd aangeboden.

Dit jaar lag de nadruk op corona, want ook de bewoners van het AZC hebben het zwaar te verduren tijdens deze pandemie. Contactmomenten vallen weg, internationale diensten kunnen niet doorgaan en procedures lopen (nog meer) vertraging op. Het is dan ook lastiger dan voorheen om in contact te komen met Harderwijkers.

Het weer zat niet mee en het begon dan ook als een koude dag. Het was rustig op het AZC, want door deze kou bleven veel mensen binnen. Toen duidelijk werd dat er iets gebeurde werd het echter steeds drukker en werden de vrijwilligers onthaald door nieuwsgierige kinderen en enthousiaste bewoners. Een paar bewoners hebben ook meegeholpen met het afleveren van de taarten.

Alles is vlot en geheel coronaproof verlopen. Deelnemers brachten hun taarten op een zelfgekozen tijdstip langs via de drive through buiten het AZC, waar vrijwilligers de taarten aannamen en in taartdozen verpakten. De taarten werden vervolgens gelabeld en via karren het AZC binnengereden, waarbij er bij elke unit een taart werd bezorgd. Ook dit gebeurde zo coronaproof mogelijk, door de taarten voor het aankloppen voor de deur te zetten en op gepaste afstand op de bewoners te wachten. Op het terrein droegen de vrijwilligers een mondkapje.

De organisatoren zijn ontzettend blij met de inzet van alle deelnemers en vrijwilligers. Het was al snel duidelijk dat de taarten met passie en liefde zijn gebakken, want de prachtigste creaties zijn voorbijgekomen. Van speciale paastaarten tot zelfgeschreven kaarten, mensen hebben ontzettend hun best gedaan om een persoonlijke traktatie voor de bewoners te maken.

Via een online formulier konden mensen zich opgeven voor de actie. Binnen een mum van tijd waren er genoeg aanmeldingen binnen, en in totaal zijn er maar liefst 106 taarten afgeleverd door deelnemers. Ook hebben verschillende bedrijven bijgedragen aan de actie, waaronder Jumbo Tweelingstad en Kok Experience. Wij hopen dat de actie de bewoners een hart onder de riem heeft gestoken en heeft laten zien dat zij -ook in deze moeilijke tijd- niet vergeten worden.



(Foto's: Babette Bouwman)