Strijdlustig verzet tegen voorwaarden omvorming van park Slenk en Horst tot bosrijke woonwijk

Door Harry Schipper – Het zijn maar dertien van de 190 huiseigenaren, maar zij willen desnoods tot aan de hoogste rechter doorvechten om de in hun ogen onrechtvaardige voorwaarden die de gemeente stelt aan de omvorming van vakantiepark Slenk & Horst van tafel te krijgen.
 

De groep ontevreden bewoners willen best meegaan in de omvorming tot woonwijk, maar vindt dat zij niet hoeft te betalen voor de aanleg van een geluidswal tussen de A28 en Ceintuurbaan en wil ook niet het teveel aan bouwsels op hun kavels slopen.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een extra ingelaste vergadering van de commissie Ruimte, waar werd voorbesproken of het nieuwe bestemmingsplan voor het park wel of niet kan worden vastgesteld.

Drie bewoners betoogden onomwonden dat de voorwaarden om het park tot woonwijk te transformeren hun waren opgedrongen. Zo stelde Joop van der Veer dat er met hun niet was overlegd. Dat de gemeente het overleg niet met de individuele eigenaren voerde, maar met de VVE, de vereniging van eigenaren waar ze zelf ook lid van is, sneed volgens hem geen hout. “Binnen die vereniging krijg je alleen de keus tussen ‘ja en ja’ voorgelegd en als je er iets anders van vindt, word je voor rotte vis uitgemaakt”.

Hij verweet de gemeente van graaipolitiek, omdat de eigenaren bij elkaar zo’n 2,5 miljoen aan vereveningsbijdragen moeten betalen. Ook suggereerde hij dat het vastleggen van de bestemming bos-bostuin een truc van de gemeente was om de opgelegde boscompensatie aan het van der Valk Hotel voor elkaar te krijgen. Wethouder Jeroen de Jong wees die suggestie onmiddellijk van de hand. “Dat was niet eens bij me opgekomen”, reageerde hij.

De gesprekken over de transformatie van vakantiepark tot woonwijk hebben ruim zes jaar geduurd. Slenk en Horst was het eerste park die in het kader van de structuurvisie Vitale Vakantieparken besloot te kiezen voor de optie om een ‘legale’ woonwijk te worden. Dat elke eigenaar een vereveningsbijdrage moet betalen van zo’n 12.500 euro, plus een bijdrage van ongeveer 4000 euro in de kosten van een nog aan te leggen geluidsscherm, vonden de meesten reëel. Doordat ze voortaan legaal permanent in hun huizen mogen wonen, is de verkoopwaarde ervan fors omhooggegaan.

Eigenaar Scholten vond dat de vereveningsbijdrage niet moet worden ingezet voor het verbeteren van de toeristische voorzieningen in Harderwijk, zoals verbreding van toeristische fietspaden. Liever had hij gezien dat het werd gebruikt om de wegen op het park te verbeteren. Die zijn nu veelal onverhard en vol kuilen.

Het verzet van de kleine groep ontevreden bewoners richt zich ook op de voorwaarde voor omvorming waarbij het de bewoners wordt verboden om vergunningvrij (aan) te bouwen. Alle bewoners moeten binnen vijf jaar het meerdere boven de twintig vierkante meter aan bijgebouwen (of ze nu legaal of illegaal daar zijn geplaatst) zelfs slopen, om zo het bosrijke karakter van het park zoveel mogelijk te behouden.
Eigenaar Bongers dreigde de verplichte bijdrage aan de aanleg van een geluidsscherm voor te leggen aan een hoger rechtscollege. “Het gaat maar om een overschrijding van 1 decibel”. Ook hij legde een link tussen de nieuwe bestemming van het park en de boscompensatie van Van der Valk.

De commissieleden hoorden de bezwaarmakers aan, maar willen toch in de komende raadsvergadering een besluit nemen over het nieuwe bestemmingsplan voor Slenk en Horst. Als de gemeenteraad dat goedkeurt, is Slenk en Horst het eerste vakantiepark in Harderwijk dat een woonwijk wordt.