Sponsorgeld Groot Harderwijks Dictee voor azc-kinderen

Dit jaar komt het sponsorgeld van het Groot Harderwijks Dictee ten goede aan zestig kinderen uit het azc, die basisonderwijs volgen aan de Vlieger en de Wegwijzer in Harderwijk.

Er wordt lesmateriaal van aangeschaft, dat met name gebruikt wordt in de lessen Nederlandse taal.

Onze jonge medeburgers worden op deze manier deskundig voorbereid op volwaardige deelname aan de Nederlandse maatschappij.

Bibliotheek Noordwest Veluwe adviseert elk jaar de Lionsclub over het te kiezen goede doel en regelt de praktische aanwending van het sponsorgeld. Deze taken worden met verve uitgevoerd: 'Boekenpret' was een groot succes, evenals het vorig jaar mede dankzij dicteesponsorgeld geopende Taalhuis Harderwijk.

De bestrijding van laaggeletterdheid is namelijk een van de speerpunten van de Bibliotheek. 

Die bestrijding is nog steeds hard nodig, want in onze gemeente is een op de tien mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Deze mensen ervaren problemen met alledaagse dingen, zoals het lezen van straatnaamborden, het voorlezen van hun kleinkinderen, digitaal betalen, enz. Dit veroorzaakt hoge werkloosheidspercentages, een slechtere gezondheid en uiteindelijk sociale isolatie. Het is akelig dat dit leed uit schaamte ook nog vaak verborgen blijft.
 
Ook het bibliotheekteam zal - net als u - natuurlijk gewoon deelnemen aan de dicteewedstrijd zelf, die dit jaar op 10 oktober om 19.00 uur van start gaat in het Christelijk College Nassau-Veluwe. De tekst wordt voorgelezen door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Het belooft weer een leuke en leerzame avond te worden, die muzikaal omlijst wordt door leerlingen van het College. Diverse bekende Harderwijkse bedrijven sponsoren het dictee, bistro Ratatouille stelt bijvoorbeeld als eerste prijs een dinerbon voor twee personen ter beschikking!
 
U kunt zich hier inschrijven. Verlegenheid is daarbij niet nodig, want ieders foutenaantal (behalve dat van de winnaars) blijft geheim