‘Soms is een taal zo mooi dat mensen het gewoon willen spreken’

Door Petronella van het Goor - Het was ooit de liefde die haar naar Nederland bracht. Als geboren en getogen Napolitaanse kon het ook alleen iets groots als de liefde zijn dat haar kon scheiden van haar geboorteland, la bella Italia. “Dat is nu 22 jaar geleden.”

Taaldocente Laura Liccardo (49) studeerde eind jaren ’90 Romaanse Taal & Literatuur aan de universiteit van Napels

“Ik wilde me onderdompelen in de Spaanse taal en cultuur, dus ik heb in 1999 een tijdje in Malaga gewoond. Op de eerste avond daar ontmoette ik een prachtige Nederlandse man. Twee jaar later zijn we getrouwd, ben ik naar Nederland geëmigreerd en zijn we in Harderwijk gaan wonen.” Ze ging er vol voor. “Ik heb een inburgeringscursus gedaan en intensieve taallessen gevolgd. Ik wilde echt mee kunnen doen.”
 
Meer dan alleen toerist
Sinds ze hier woont, geeft ze taallessen Spaans en Italiaans. Achttien jaar lang deed ze dat voor de Volksuniversiteit. “Helaas is die een paar jaar geleden failliet gegaan. Sindsdien zijn het vooral privé- of groepslessen Spaans en Italiaans.” De doelgroep is heel breed. “Oudere mensen die een paar maanden overwinteren in Spanje, mensen die alle zomers in Italië doorbrengen en meer willen zijn dan alleen toerist. Maar ook bedrijven die contacten hebben in een Spaanstalig land en hun personeel op cursus sturen. En dan heb je ook nog mensen die de taal zo mooi vinden klinken en het gewoon willen spreken.”
 
De liefde waarvoor ze naar Nederland kwam, hield helaas geen stand. Twee jaar geleden liep het huwelijk stuk en inmiddels zijn de laatste scherven geruimd. “Ik stond voor de keuze, terug naar Napels of hier blijven.” Ze koos het laatste. “Mijn kinderen hebben hun leven hier en ook ik ben na 22 jaar wel een beetje Nederlands geworden.” Nu is het tijd om haar leven opnieuw in te vullen en in te kleuren. “Ik wil graag meer lesgeven. Misschien deeltijd als docente Spaans of Italiaans op een middelbare school, als ze dat met mij aandurven. Daarnaast wil ik graag privélessen blijven geven.”
 
Nonnen van Vught en taalreizen
Dromen is ze altijd blijven doen. “Lesgeven aan het taleninstituut Regina Coeli, aka ‘de Nonnen van Vught’, dat is een hele grote droom.” Maar ook taalreizen organiseren. “Op een mooie plek in Napels in de ochtend taallessen geven en in de middag en avond met de cursisten het geleerde meteen in praktijk brengen.” Italië ruiken, zien, proeven, horen en spreken. “Dan leer je pas echt.”

Laura Liccardo - 06-46051066

Laura Liccardo