SKODA en elk ander merk DIAGNOSE EN STORINGEN.

U bent onderweg en opeens gaat er een lampje branden op het dashboard van uw auto. En nu? Kan ik wel doorrijden als er een lampje brand? Van het instructieboekje wordt u ook niet wijzer. Autobedrijf Harderwijk vertelt u hier de belangrijkste lampjes en wat ze betekenen!

Twijfel, moet u nu naar de garage of niet?

Het is in alle gevallen beter om niet te lang door te rijden als de auto een storing aangeeft. En in sommige gevallen mag u niet meer gaan rijden om ernstige defecten aan de Skoda te voorkomen.

De lampjes hieronder zijn de belangrijkste. Ze geven een waarschuwing als er echt een probleem is met de auto

De kleur is belangrijk, wanneer mag u doorrijden en wanneer moet u stoppen? Bij een oranje waarschuwingslampje kunt u nog wel even doorrijden, maar het is wel verstandig om snel naar de garage te gaan. Bij een rood waarschuwingslampje moet u de auto meteen aan de kant zetten.
                   
 


Remmen
Waarom brandt mijn remmen lampje?                                                 Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Controleer het niveau van de remvloeistof.  Doorrijden kan gevaarlijk zijn

Motor
Waarom brandt mijn motor storing lampje?
Als dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstof inspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert, is er mogelijk een ernstig probleem. Controleer het peil van koelvloeistof en motorolie. Knippert het lampje, dan direct stoppen op een veilige plaats. 

Koeling
Waarom brandt mijn temperatuur lampje?
Dit lampje geeft aan de er iets mis is met het koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij.

Olie
Waarom brandt mijn olie lampje?                                                       Het oliepeil is te laag of te veel motorolie. Dit kan ernstige schade aan uw motor opleveren, want motorolie zorgt ervoor dat uw motor 'gesmeerd' loopt. Olie peilen en zo nodig bijvullen of aftappen. Blijft het lampje toch (rood) branden. Rijd niet verder. Let op de juiste viscositeit!!!

Banden
Waarom brandt het banden spanning lampje?                                     Als dit lampje brandt heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Hebt u een lekke band dan kunt u zelf het wiel ver wisselen. Begin je daar liever niet aan bel de garage. Zij kunnen ook het systeem resetten.
 

Airbag
Waarom brandt mijn airbag lampje?                                                   Brandt dit lampje dan duidt het op een storing in de airbag of gordelspanner. Die doen het dus niet bij een eventuele aanrijding, waardoor de kans op ernstig letsel heel groot wordt. Ga zo snel mogelijk naar je garage om het airbagsysteem te laten controleren.

Besturing
Waarom brandt mijn stuur bekrachtiging lampje?                                 Als dit lampje op het dashboard brandt kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt zul je voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Ga zo snel mogelijk langs bij je garage om na te laten kijken wat het probleem is.

Accu
Waarom brandt het accu lampje?                                                       Het acculampje brandt altijd even als je de motor start maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Wellicht is het toch mogelijk om nog even door te rijden. In elk geval moet je langs de garage om de dynamo te laten controleren.

Roetfilter
Waarom brandt het lampje  van de roetfilter / uitlaat?                           Dit lampje op het dashboard brandt als er iets is met het roetfilter. De uitlaat van uw (diesel)auto is voorzien van een roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt voldoet de auto niet meer aan de milieu eisen. Bovendien kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen. Ga naar uw garage om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder maar bel de garage of een hulpdienst.
 

Wat zijn de risico’s?

Een brandend waarschuwingslampje moet u altijd serieus nemen. Het is een belangrijk signaal.       
Dit zijn de mogelijke risico’s waar de lampjes voor waarschuwen:

  • Uw veiligheid komt in gevaar. Bijvoorbeeld als de remmen het niet meer doen of de stuurbekrachtiging uitvalt.
  • U stil komt te staan met pech. Dat betekent altijd oponthoud, een mogelijk onveilige situatie en wellicht extra kosten.
  • U krijgt een hoge reparatierekening. Als u bijvoorbeeld blijft doorrijden met een kapotte koeling of te weinig olie dan kan dat ernstige, zelfs onherstelbare schade aan de motor opleveren.

De Skoda specialisten van Autobedrijf Harderwijk zijn vakbekwaam met de moderne elektronica.

Moderne auto’s hebben een elektronisch geheugen dat een storing of defect automatisch registreert. Met 30 jaar ervaring in het autovak en met de diagnose apparatuur van Bosch kunnen we bijna elke storing / probleem oplossen dit is niet alleen voor Skoda maar voor bijna elk merk auto. We zoeken de oorzaak en proberen eerst een zo goedkoop mogelijke oplossing te vinden.  En met onze gratis korting ’s pas krijgt u kortingen op diverse onderdelen.
 

Neem altijd contact op als er een storingslampje brand!                                                                                                              

  















 

Autobedrijf Harderwijk - Hans van den Broek

Adresgegevens

Reaumurstraat 10-A
3846 BZ Harderwijk

Telefoon

T. 0341-430446

Openingstijden

Ma 8.00 - 17.00 uur
Di 8.00 - 17.00 uur
Wo 8.00 - 17.00 uur
Do 8.00 - 17.00 uur
Vr 8.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info