Senioren Beweegcarrousel: gezellig samen sporten in de buitenlucht

Door Marco Jansen - Bij de Senioren Beweegcarrousel kunnen 55-plussers vanaf 18 september t/m 6 november elke maandagochtend van 9.30-11.30 uur aan de Parkweg 8 bij MHC De Mezen meedoen aan verschillende sporten, die aangepast zijn om ze toegankelijk te maken voor senioren. 

“Er is genoeg keuze en je mag zo vaak meedoen als je wilt.”

Het idee om senioren aan het bewegen te krijgen is ontstaan bij Chris Omloo en Gert Jan Kepper van De Mezen. Bij de hockeyclub spelen zij Fithockey, een spelvorm voor 55+ met speciale sticks en een lichte bal. Zij hadden behoefte aan extra ondersteuning en zo zijn in 2020 Alice Vink, Seniorencoach van GA!Harderwijk en Monique Mennen,  Sportparkmanager van GA! Harderwijk, aangesloten.
 
Sportaanbod
Vervolgens is gekeken om het sportaanbod voor senioren uit te breiden door andere verenigingen erbij te betrekken. Bij VVOG Harderwijk bestaat sinds 2018 het Walking Football. Deze aangepaste sport voor 55+ is door Jan Jacob de Zwaan bij de Senioren Beweegcarrousel geïntroduceerd. Ook Tafeltennisvereniging Harderwijk had aanbod voor senioren. Gaandeweg werd het aanbod groter met de toevoeging van stoelyoga, powerwalk, jeu de boules, wandelen en volleybal.  Seniorencoach Alice: “De bedoeling is dat de verenigingen zelf de sport aanbieden. We willen altijd dat er iemand van de club aanwezig is.”

Bert en Rien van VVOG Harderwijk zijn bij De Mezen om uitleg te geven over de spelregels van Walking Football en zijn nu ook betrokken bij de organisatie van de Senioren Beweegcarrousel.
 
Vierde jaar
Alle activiteiten vinden plaats op de velden van MHC de Mezen. Op een vaste tijd op maandagochtend, zes tot acht weken achter elkaar in het voorjaar en in het najaar. De Senioren Beweegcarrousel gaat het vierde jaar in.

Sportparkcoach Suzanne Spoelstra en Seniorencoach Alice Vink zijn het aanspreekpunt voor vragen en verantwoordelijk voor de communicatie: “Bij de Senioren Beweegcarrousel is iedereen welkom om mee te doen! We bieden jeu de boules, tafeltennis en stoelyoga aan voor mensen die lichamelijk wat minder belastbaar zijn. Gemiddeld doen er 30 deelnemers mee op de maandagmorgen. Na de eerste edities zijn meerdere senioren aangesloten bij één van de deelnemende verenigingen.”
 
Doorstroming
Eén van hen is de 71-jarige Tieneke. Zij zat bij een fitnessclub, maar durfde in coronatijd niet meer binnen te sporten. “Ik vond het risico te groot en de Senioren Beweegcarrousel is buiten. Het fitness was voor mij ‘moeten’. Dit is meer dan sporten, het gaat ook om de sfeer eromheen. Iedereen gaat leuk met elkaar om.” Naar aanleiding van de Senioren Beweegcarrousel is Tieneke lid geworden bij De Mezen en speelt nu Fithockey. “Ik help nu ook mee met vrijwilligerswerk bij de club.”

Albert (64) is de op één na jongste deelnemer. In zijn jeugd heeft hij gevoetbald, hockey was ook voor hem nieuw. “Omdat ik geen werk meer had, zocht ik iets voor het sociale contact en ik ben zo bij het fithockey en de Senioren Beweegcarrousel terecht gekomen. Nu ondersteun ik ook bij de organisatie van de Senioren Beweegcarrousel.”

Vanuit de Beweegcarrousel zijn er meerdere deelnemers aangesloten bij Walking Football bij VVOG Harderwijk. Alice: “Doorstromen naar een vereniging om structureel te blijven bewegen is een doelstelling die we willen bereiken. We hopen dat er vanuit verenigingen nog meer aanbod komt voor senioren en vanuit de gemeente kunnen we hierin ook ondersteuning bieden.”
 
Fitheidstest
De Senioren Beweegcarrousel start weer op maandag 18 september. Alice: “Omdat dit in de Nationale Sportweek is, doen we iets extra’s met aanbod van andere sporten en deelnemers kunnen een fitheidstest afnemen.

De ontvangst is om 9.30 uur en rond 9.45 uur is er een gezamenlijke warming-up, ieder op eigen niveau. Daarna begint de eerste ronde van een half uur, waarin je kunt kiezen uit verschillende sporten. Na een  drinkpauze begint de tweede ronde en kun je andere sporten kiezen. We stoppen rond 11.30 uur. Deelname is gratis en je kunt op ieder moment instromen.”

Rien: “Onze uitdaging is de grote groep te bereiken die nog nergens aangesloten is.”
 
Meedoen aan de Senioren Beweegcarrousel? Aanmelden is niet nodig.

Voor meer informatie kijk op www.gaharderwijk.nl/senioren-beweegcarrousel, bel 06-21364850 of mail naar [email protected].

Beweegcarrousel Ga Harderwijk
Fotobijschrift: (vlnr): deelnemer Tieneke,sportparkcoach Suzanne Spoelstra, deelnemer Albert,Seniorencoach Alice, Rien, Chris en Bert. (foto: Marco Jansen)