“Samen tegen mensenhandel”

De ChristenUnie maakt zich zorgen over de berichtgeving rondom mensenhandel. Uit gesprekken met de politie en de gemeente Harderwijk, blijkt voor raadslid Ilonka Donker, dat slachtoffers steeds meer uit beeld raken en er weinig aangiftebereidheid is bij de slachtoffers.

“Deze uitbuiting van mensen geldt ook voor de kwetsbare mensen in onze Harderwijker samenleving, zoals jonge mensen met een licht verstandelijke beperking, die met hoge schulden worden opgezadeld, of de arbeidsmigrant en asielzoeker die hier een korte tijd verblijven”, aldus Ilonka Donker.

Nederland versterkt de aanpak van mensenhandel. Het uitbuiten van mensen komt in veel verschillende sectoren voor en dat is de reden dat er een breed scala aan partijen nodig is voor een effectieve aanpak. Daarom is het programma Samen ten Mensenhandel door de overheid en partners zoals gemeente, politie, openbaar ministerie, zorg, onderwijs en (internationale) ngo’s en organisaties, opgesteld. De gemeenten worden hier op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteunt door CoMensha, een onafhankelijk expertise-en coördinatiecentrum tegen mensenhandel. CoMensha bericht dat weinig gemeenten actief beleid voeren tegen mensenhandel.

In 2022 moet elke gemeente een duidelijke aanpak mensenhandel hebben, en moet deze geborgd zijn. Dit staat in het programma Samen tegen Mensenhandel en is ook afgesproken in het Interbestuurlijk Programma (IBP, punt 5.11), waaraan gemeenten zich hebben verbonden. Daarnaast vraagt Donker ook aandacht voor  het platform No Place for Sex Trafficking. Deze overheidscampagne gaat de strijd aan tegen seksuele uitbuiting met een certificeringsprogramma voor, nu nog, hotels en vakantieparken.

Ilonka Donker: “Mensenhandel is een groot maatschappelijk probleem! De ChristenUnie is van mening dat hier prioriteit aan gegeven moet worden en daarom zijn er nu schriftelijke vragen gesteld.”