Rotary Club Harderwijk organiseert Wandelen voor Water op 22 maart 2017

Afgelopen najaar bezocht één van de leden van de Rotary Club Harderwijk Kenia en na het zien van alle goede bestedingen van het geld zijn de leden van de club gemotiveerder dan ooit om Wandelen voor Water 2017 tot een groot festijn te maken en veel geld in te zamelen voor een nieuw waterproject in Maai Mahiu in Kenia. 

Maai Mahiu is een plattelandsdorp ten Noorden van Nairobi. Met de opbrengst van Wandelen voor Water bouwen zij een duurzame wateroplossing door middel van een 7,5 km lange waterleiding die toegang moet geven tot schoon drinkwater.

Ook dit jaar heeft de Rotary club in Harderwijk dit landelijke evenement, wat plaatsvindt in de week rond  Wereld Waterdag, weer omarmd. Alle scholen in Harderwijk en Hierden zijn al voor de zomervakantie bezocht  om deelname te overwegen. Het resultaat is dat ruim driehonderd kinderen uit de groepen 7 en 8 van maar liefst 8 verschillende scholen uit Harderwijk gaan meedoen met  ‘Wandelen voor Water’.  
De leerkrachten van de scholen Alfons Ariens (Drielanden), De Fontanus, De Springplank, De Wegwijzer, De Rank, Al Islaah, Het Talent en Willem Alexander reageerden direct enthousiast, toen ze werden gevraagd mee te doen aan dit project. “ Het is een project waar leren en iets doen voor een ander hand in hand gaan, en dat spreekt ons zo aan” , vertelt één van de leerkrachten.

Voorafgaand aan de sponsorloop krijgen de scholen bezoek van een gastdocent, die vertelt hoe belangrijk schoon drinkwater is en wat het project inhoudt.  Hierdoor zijn de kinderen nog meer gemotiveerd om sponsoren te zoeken. De kinderen weten echt waarvoor ze het doen. Vrienden, familie en buren sponsoren de kinderen. Het geld dat de kinderen ophalen zal verdubbeld worden dankzij toegezegde bijdragen van Rotary,  Wilde Ganzen en ICS.

Op woensdagmorgen 22 maart verzamelen alle kinderen in het Hortuspark in Harderwijk. De loco-ambassadeur van Kenia en de loco burgemeester van Harderwijk zijn bij de start aanwezig. Voordat de kinderen van start gaan verzorgt Sportcentrum Iedema eerst een warming-up, zodat de kinderen goed opgewarmd beginnen aan de wandeltocht van 6 km met 6 liter water in hun rugzak. Dit is namelijk de gemiddelde afstand die kinderen in ontwikkelingslanden moeten lopen om water te halen.  De kinderen lopen door de binnenstad richting de ijsbaan en vervolgen hun weg langs het Zeepad, keren bij het Ijsselmeerpad om vervolgens weer te eindigen in het Hortuspark. DJ Sten Kluts verzorgt het muzikale onthaal en zorgt dat alle kinderen dansend en springend de ochtend afsluiten.

Diverse lokale sponsoren verzorgen een versnapering voor de kinderen en onderweg is er voor de kinderen een puzzeltocht uitgezet waarmee leuke prijzen zijn te winnen. De plaatselijke brandweer zamelt al het water van de kinderen in en ook JOGG draagt een gezond steentje bij.

Doet u mee?

Het geld dat de kinderen in Harderwijk bij elkaar lopen gebruikt ICS (Driver of Development) in Kenia om de leefomstandigheden van de kinderen in Maai Mahiu te verbeteren. Al jaren heeft zij de wens hier een goede drinkwatervoorziening te realiseren omdat de nood er hoog is. Vanwege de ligging valt er maar enkele keren per jaar regen. Stichting Kenya Kinderen en Ontwikkelingsorganisatie ICS sloegen daarom al in 2015 de handen ineen.

Enkele kilometers van het dorp is namelijk een gebergte en het Kijabi bos waar Stichting Kenya Kinderen en ICS inmiddels met succes naar water hebben geboord. Het water moet nu met een pijpleiding-stelsel naar Maai Mahiu worden getransporteerd. Vanaf daar wordt water aangesloten op bestaande systemen en wordt water verkocht via een waterkiosk, zodat in de toekomst schoon drinkwater voor scholen, een ziekenhuis en alle inwoners bereikbaar wordt. De verkoop van water gaat via prepaid betaalkaarten.

De kaart kan opgeladen worden bij winkeltjes in de omgeving. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van het watersysteem. Naast het realiseren van de watervoorzieningen is ook voorlichting over hygiëne van groot belang. Voorlichting in de dorpen is belangrijk om mensen te overtuigen dat investeren in gezondheid zich uiteindelijk dubbel en dwars terug betaald. Stichting Kenya Kinderen gaat samen met de Rotary clubs, Wilde Ganzen, Aqua for All en ICS voor een duurzame oplossing voor de lange termijn.
 
De Rotary Harderwijk is fan van dit mooie project en helpt om Wandelen voor Water te organiseren. Bert Feijen vertelt: “Wij zijn reuze trots op al die kinderen die meelopen en de ouders en leerkrachten die mee helpen. Zij laten daadwerkelijk zien hoe belangrijk schoon water is, hier in Harderwijk en voor kinderen in Kenia”. 

Binnenkort gaan in Harderwijk de kinderen op pad om sponsoren te zoeken voor hun wandeltocht. U doet toch ook mee?

Als u meer over dit mooie project wilt weten kunt u kijken op www.wandelenvoorwater.nl of op www.ics.nl of volg ons op Facebook Wandelen voor Water Harderwijk.

Wandelen voor Water watersysteem in Kenia