Rijk dokt voor gezond binnenklimaat voor scholieren en leraren CCNV Harderwijk

Door Harry Schipper – Het Christelijk College Nassau Veluwe aan de Stationslaan en de gereformeerde basisschool Fontanus aan de Kamillemeen hebben van het Rijk een flinke subsidie gekregen om de ventilatie op school snel te verbeteren.

Het CCNV krijgt dik zes ton. Dat is dertig procent van de ruim twee miljoen euro die nodig is om scholieren en leerkrachten ook in coronatijd te laten studeren en werken in een gezond binnenklimaat

Fontanus krijgt dik 46 duizend euro van de ruim anderhalve ton investering om het binnenklimaat snel te optimaliseren. Beide scholen moeten zelf dus zeventig procent van de kosten zelf betalen.

Onderwijsminister Arie Slob stelde begin dit jaar de subsidies beschikbaar voor scholen die niet konden voldoen aan de ventilatienormen die nodig zijn om het coronavirus in de klaslokalen en andere binnenruimten zo weinig mogelijk kans te geven om zich te verspreiden.

De bedoeling was eigenlijk dat behalve het Rijk en de scholen ook de gemeenten daaraan zouden meebetalen, maar veel gemeenten zijn – soms juist door de coronacrisis – in financieel zwaar weer terechtgekomen en konden daarom ook niet zo snel het geld ergens vandaan halen. Ook Harderwijk liet de scholen weten dat ze van de gemeente geen bijdrage in de kosten hoefden te verwachten.

Het CCNV gaat die twee miljoen euro met name investeren in het monumentale deel van het schoolgebouw, zo laat manager facilitaire dienst Michael Zijlstra weten. “Daar voldoet het ventilatiesysteem alleen aan de basisnorm van de zogeheten frisse scholen richtlijnen. We willen dit niveau door het aanbrengen van mechanische ventilatie ophogen naar ‘goed’, zoals we de andere vleugels van het gebouw ook al hebben. Dan hoeven de ramen straks niet meer open voor frisse lucht”.

Zijlstra vertelt dat er in het oude deel van de school op bepaalde plekken flinke luchtbehandelingskasten worden geplaatst, die verse lucht via een ventilatiesysteem in de plafonds in de lokalen brengen. “Daar wordt de concentratie koolstofdioxide gemeten. Op die metingen kun je vervolgens sturen. Verder is er een warmte-terugwinsysteem op aangesloten, waardoor je de warmte in het gebouw houdt en er dus geen verlies van energie optreedt”.

Dat het CCNV genoeg geld – de school betaalt zelf zo’n 1,4 miljoen - beschikbaar heeft voor de ventilatiemaatregelen, is niet zomaar: “De wens om beter te ventileren bestond al veel langer en past in het meerjaren-onderhoudsplan”, aldus Zijlstra. Hij hoopt en verwacht dat de werkzaamheden nog voor het einde van de zomervakantie zijn afgerond.