Raad kiest al dit najaar nieuw ontwerp voor nieuw bruggetje over Vissershaven in Harderwijk

Door Harry Schipper – De Harderwijkse gemeenteraad krijgt dit najaar al een drietal ontwerpen gepresenteerd voor een nieuw voetgangersbruggetje over de Vissershaven.

De huidige voetgangersbrug verkeert in een té slechte staat om te behouden en wordt daarom tijdens de reconstructie van de havenkade helemaal gesloopt

Dat schrijven B en W in antwoord op schriftelijke vragen van de raadsfracties van VVD, D66 en PvdA. Ook Gemeentebelang kreeg antwoorden op haar vragenlijst. De lokale politici klommen in de pen nadat er, volgens hun in een vrij laat stadium, door de gemeente werd bekendgemaakt wat er allemaal in en om de Vissershaven ging veranderen.

 Omwonenden en aangrenzende bedrijven beklaagden zich over de late berichtgeving. Er kwam zelfs een online petitie, opgetuigd door Harderwijker Henk Hakvoort om in elk geval het voetgangersbruggetje te behouden of te vervangen door een gelijkend exemplaar.

Het gemeentebestuur laat nu weten dat de raad zelf in 2018 en 2019 al een krediet beschikbaar hebben gesteld door de reconstructie van de Havendam  en het vervangen van de houten steigers. Ook het openbare toiletgebouw verdwijnt op de huidige locatie.

Daarover vonden eind 2019 en begin 2020 informatieavonden voor belanghebbende omwonenden en ondernemers, waarop ook de planning en het ontwerp zijn besproken.

Corona gooide roet in het eten van de planners. Tegelijk kwam aan het licht dat het vervangen van de bestaande damwanden beter meteen nu kon worden meegenomen in de werkzaamheden. Van de zijde van de ondernemers van de Havendam en boulevard én door het Dolfinarium gevraagd om de werkzaamheden pas na het toeristisch hoogseizoen op te starten. B en W hebben dat verzoek ingewilligd. Ook al, omdat er op het Dolfinariumterrein een drukbezochte vaccinatielocatie is ingericht. Ook van dit besluit waren de belanghebbende partijen op de hoogte gebracht. Al in het voorjaar van dit jaar, stellen B en W.

De raadsfracties menen dat op de plek van de oude voetgangersbrug een exemplaar terug moet komen, die lijkt op zijn voorganger. Ze willen bij de keus van het ontwerp betrokken worden. En dat gaat gebeuren, zo verzekeren B en W. Nadat het college een aantal principe-ontwerpen heeft onderzocht, zal over het type brug met zowel de raad als met belanghebbenden eerst worden overlegd. Daarna worden er drie ontwerpen gemaakt en samen met hun prijskaartjes worden gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Tijdens de werkzaamheden aan de Havendam, waarbij de kades eenzelfde look & feel krijgen als de kades van de nieuwe Strand- en Stadshaven aan de Strandboulevard, wordt het verkeer van en naar de boulevard omgeleid via het parkeerterrein aan de overkant van de Vissershaven en de zogeheten Waterfrontbrug. Binnenstadbewoners en ondernemers worden vooraf nog geïnformeerd via brieven, lichtkranten en social media.

Lees ook:
Onrust na ‘ronduit slechte’ en late communicatie over maandenlange opknapbeurt Vissershaven

Vissershaven Harderwijk