Onrust na ‘ronduit slechte’ en late communicatie over maandenlange opknapbeurt Vissershaven

Door Harry Schipper – Maar liefst vier politieke partijen hebben het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de onduidelijkheid en onrust onder met name ondernemers en bestuur van de Botterstichting over de fikse opknapbeurt van de Vissershaven en de Havendam.

De politici kregen signalen dat omwonenden en ondernemers bij de haven rijkelijk laat zijn geïnformeerd over de werkzaamheden, waarvoor de voorbereidingen al eind deze maand beginnen en in totaal zo’n acht maanden gaan duren en waarbij ook de Havendam voor verkeer wordt afgesloten.

Binnenstadbewoners en bezorgend verkeer worden omgeleid in de periode dat  kade langs de Havendam onder handen worden genomen. Hoewel de gemeente daarover nog niets naar buiten heeft gebracht, wordt het verkeer vanuit en naar de boulevard vermoedelijk omgeleid via de grote parkeerplaatsen aan de overzijde van de Vissershaven.
 
De kades gaan er nét zo uitzien als de kades langs de havens langs de Strandboulevard, is het plan. Dus met een schuin aflopend talud met onderaan een wandelpad waarlangs de boten straks kunnen afmeren. De eigenaren van de boten die er nu liggen kregen op 9 juli een brief waarin hen werd gevraagd om nog voor het einde van deze maand een andere ligplek te vinden. 
 
Vanwege deze klus wordt ook de witte houten ophaalbrug bij de Botterloods maandenlang buiten gebruik gesteld. Een  goed moment om te beslissen wat er met het bruggetje moet gebeuren, vinden deskundigen. Zij schrijven nu een conceptvoorstel, waarover B en W een besluit moeten nemen. De houten ophaalbrug is al zo’n dertig jaar oud en kampt met houtrot. Een paar jaar geleden moest het daarom al eens worden gerepareerd. Helemaal opknappen of vervangen door een nieuw exemplaar, zo lijken de opties.
 
Over een mogelijke vervanging is ook ongerustheid ontstaan. De raadsfracties van VVD, D66 en PvdA zeggen het belangrijk te vinden dat wanneer er een nieuwe brug komt, ‘deze recht moet doen aan de historische locatie’. “Dus een brug die qua uitstraling nagenoeg hetzelfde is als de brug die er nu ligt”, stellen de indieners van de vragen Maarten van Panhuis, Martijn Pijnenburg en Wilco Bos. Zij willen dat zowel de belanghebbenden als de gemeenteraad worden betrokken bij de keuze van een nieuwe brug.
 
Ook Bert Holleman van Gemeentebelang heeft deze week al een flinke vragenlijst bij B en W ingediend. Hij vindt de manier van communiceren naar bewoners, ondernemers en gebruikers van de Vissershaven ‘ronduit slecht’ en is verbaasd dat de brief met daarin een tijdsplanning pas op 9 juli is verstuurd en dat de betrokkenen pas achteraf kunnen reageren op de beslissingen die de gemeente en het projectbureau Waterfront al hebben genomen.
 
De Botterstichting breekt zich ondertussen het hoofd waar hun botters zolang een plek kunnen krijgen. Met de raadsfracties vraagt het bestuur waarom niet zolang de Jottersgracht, de nieuwe doorvaart vlak naast de Botterloods, als afmeerlocatie kan worden benut. Het bestuur had liever gezien dat de gemeente al ruim voor de vakantieperiode nieuwe ligplaatsen voor de botters had geregeld.
 
De raadsfracties wil ook duidelijkheid hoe er met verkeersdeelnemers, omwonenden en ondernemers wordt gecommuniceerd over de werkzaamheden aan de Vissershaven en Havendam. Ze denken dat ook mensen die verder weg zitten in de binnenstad last gaan krijgen van de werkzaamheden en willen dat ook zij hierover worden geïnformeerd.

Vissershaven Harderwijk