Puur alcohol of ook gevalletje karakter? column

Best een lastig vraagstuk, die bodycam. Een camera op het lijf van een politieagent, om zo misdragingen van dronken jeugd vast te leggen. 

Natuurlijk moet je doen wat je kunt om ervoor te zorgen dat jongeren geen gevaarlijk gedrag gaan vertonen, maar waar is de lijn en wanneer ga je die over? 

Ik dronk mijn eerste alcohol toen ik een jaar of vijftien was. Volgens mij was dat van die vieze, mierzoete Canei. Mijn eerste keer lichtelijk aangeschoten was een jaar later, ik gaf over in de bosjes voor ons huis, want mijn lijf kon toen (gelukkig) niet veel meer dan drie glazen binnen houden.

Volgens mij heb ik daarna nog een keer of vier teveel gedronken, met als toppunt een studentenavond in Groningen. Heb ik me in een van die gevallen ooit misdragen? Nee. Zou ik dus op camera zijn vastgelegd? Nee. Had ik gevaarlijk veel gedronken? Zo voelde het een dag later wel.

Ik vraag me af of de misdragingen van de jeugd in het weekend komen door teveel alcohol, of dat het een gevalletje karakter is, waarin de alcohol de grenzen nog verder laat vervagen. Ik ben bang dat de focus ligt op misdragingen en niet zozeer op alcoholgebruik. Dan kan het meisje dat gevaarlijk veel heeft gedronken, maar zich nooit misdraagt, dus buiten zicht blijven en dat is eng.

Ik pleit voor onaangekondigde, onverwachte blaastesten, midden in het uitgaansgebied,  bovenop de bodycam. Op die manier pak je zowel de misstanden aan als het alcoholmisbruik. Wat denkt u? 

Petronella Polinder

Lees ook:
ChristenUnie wil dronken jongeren door politie laten filmen