Peuterspeelzaal in AZC Harderwijk

In het AZC Harderwijk komt een voorschoolse opvangvoorziening voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Dat heeft het college van B&W besloten. 

De opvangvoorziening wordt gerealiseerd in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk (SKH). Het betreft een proef van twee jaar.

 
Door het realiseren van een professionele opvangvoorziening, in de vorm van een peuterspeelzaal waar voorschoolse educatie wordt aangeboden, krijgen asielkinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar in het AZC Harderwijk een goed programma aangeboden.

'Ook kinderen in deze leeftijdscategorie spreken de Nederlandse taal niet of onvoldoende en hebben vaak al een leerachterstand op Nederlandse leeftijdsgenootjes. Wij vinden het belangrijk dat deze kinderen de taal- en leerachterstand kunnen inhalen, waardoor zij straks op een goede manier instromen in het basisonderwijs. Daarbij draagt het inhalen van achterstand in positieve zin bij aan hun latere functioneren in de maatschappij,’ aldus onderwijswethouder Teeninga.
 

Vertrouwde omgeving

De kinderen op het AZC zijn vaak getraumatiseerd door oorlog en vlucht. Mede daarom heeft het college van B&W in overleg met het COA en SKH is besloten om deze jonge kinderen in hun eigen, vertrouwde omgeving, dicht bij hun ouders of verzorgers in het AZC op te vangen. Ook werkt de SKH met vast leidsters op de groep met een vaste dagindeling. De peuterspeelzaal in het AZC Luttelgeest, die onder andere ter oriëntatie is bezocht, heeft als goed voorbeeld gediend voor de voorschoolse opvang die nu in het AZC Harderwijk gaat starten.
 

Wettelijke taak

Gemeenten hebben de wettelijke taak om te zorgen voor voorschoolse educatie voor alle peuters met of een dreigende een (taal)achterstand. Gemeenten ontvangen daarvoor een specifieke uitkering van het Rijk.