Patiëntenraad blij met rolstoelplaatsen in ziekenhuis St Jansdal Harderwijk

Rolstoelgebruikers krijgen eigen plaatsen in de wachtruimtes van St Jansdal in Harderwijk 

De Patiëntenraad van het ziekenhuis heeft hierop meermalen aangedrongen en is blij dat er nu een begin mee is gemaakt. Bij twee poliklinieken zijn speciale plekken voor rolstoelen ingericht.

Al enkele jaren heeft de Patiëntenraad aangedrongen op het realiseren van zulke plekken. Voorzitter Henk Leeuwis zegt: ‘Rolstoelgebruikers moeten zich in de wachtruimtes telkens verplaatsen om anderen doorgang te verschaffen. Die situatie vinden wij niet acceptabel’.

Wilke van de Horst, lid van de Patiëntenraad van St Jansdal, laat zien dat de rolstoelplaats een aanwinst is.
 
Door de Raad van Bestuur van St Jansdal is tot nu toe ruimtegebrek aangevoerd als argument om geen speciale rolstoelplaatsen te maken. ‘Gelukkig zijn er nu toch mogelijkheden gevonden’, aldus Leeuwis. ‘We zijn daar heel blij mee.’
 
Wilke van der Horst, lid van de Patiëntenraad, weet te melden dat het om een echt knelpunt gaat: ‘Wij werken als Patiëntenraad maandelijks mee aan veiligheids- en gastvrijheidsrondes in het ziekenhuis. Dan zien we keer op keer dat rolstoelplaatsen dringend nodig zijn’.
 
‘Medewerkers van de poliklinieken doen hun best om rolstoelgebruikers het gevoel te geven dat ze geen ‘tweederangspatiënten’ zijn’, stelt Henk Leeuwis, ‘maar per incident schuiven met meubilair is geen ideale situatie. Goed dat daar nu verandering in komt’.
 
De eerste nieuwe opstelplaatsen voor rolstoelen zijn bij de wachtruimte radiologie op de begane grond en bij de polikliniek KNO op de eerste verdieping. ‘We gaan kijken of dit de juiste oplossing is en hopen dat er spoedig meer van deze speciale plaatsen komen’, zegt de voorzitter van de Patiëntenraad’.