Pas op voor de eikenprocessierups

De eerste nesten van de eikenprocessierupsen zijn gesignaleerd binnen de gemeente Harderwijk.

Deze nesten zijn inmiddels verwijderd. Aannemersbedrijf Loohorst uit Ermelo heeft de nesten opgezogen met een grote stofzuiger en opgevangen in speciale zakken. Na het opzuigen zijn de verwijderde rupsrestanten verbrand zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn.

Het aannemersbedrijf Loohorst houdt de bomen goed in de gaten, zodat ze precies weten waar de rupsennesten zich bevinden. Als de nesten voor overlast zorgen, worden ze verwijderd.De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. Nadat de rupsen uit de eitjes zijn gekomen, komen de rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen.

Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 brandharen die met het blote oog niet te zien zijn. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Er kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD, tel. 088 443 3000 of www.ggdnog.nl. Voor informatie over bestrijding en het melden van de nesten kunt u contact opnemen met de gemeente Harderwijk, Snel Herstel, tel. 411 333 of [email protected].