Ouderenadviseur Vera Freeke met pensioen

Na 15 jaar in Harderwijk gewerkt te hebben, gaat Vera Freeke, ouderenadviseur bij Zorgdat, met pensioen. 

Tijdens haar loopbaan heeft ze gewerkt met mensen van alle leeftijden, van baby tot senioren op hoge leeftijd en in veel verschillende werkvelden, waaronder jeugdwerk, vluchtelingenwerk, op het vrijwilligerssteunpunt, in de thuiszorg en de laatste 15 jaar als ouderenadviseur in Harderwijk

Vera: “Zolang je mensen draagt, leren ze niet lopen. Met welke leeftijdsgroep ik ook heb gewerkt, dit geldt voor iedereen. Je moet wél naast mensen lopen, maar je moet mensen niet gaan dragen. Af en toe trek je tijdje met mensen op om ze op de rit te krijgen, om ze daarna weer los te laten. Dit betekend bij de één dat je kijkt of ze in de juiste woonsituatie zitten en bij de andere een vraag op een ander levensgebied. Ik heb altijd gehandeld vanuit het belang van de klant. Het gaat erom dat we de kracht in mensen kunnen aanwakkeren. Als sociaal werker kun je mensen niet ‘in hun kracht zetten’, je kunt ze erbij helpen om hun eigen krachten te hervinden.
 
Een groot gedeelte van mijn werk bestond uit huisbezoeken. Ik belde regelmatig aan bij mensen met de vraag: “Hallo, ik ben Vera. Ik kom even kijken hoe het met u gaat.” Het kwam regelmatig voor dat ik de enige persoon was die bij mensen binnenkwam. Bij één mevrouw heb ik de eerste twee keer door de brievenbus gepraat, de derde keer in de tuin, de vierde keer in de keuken en de vijfde keer zette ze koffie voor mij. Voor sommige mensen is er een grote drempel om weer contact te leggen met mensen. Ik geloof erin dat als iedereen op z’n buren zou letten, er niemand meer eenzaam is. Met deze oproep zwaai ik af.”
 
Woensdag 7 april is Vera’s laatste werkdag.

Vera Freeke ZorgDat Harderwijk
(Vera Freeke - foto ZorgDat)