Ouderen en jongeren bundelen krachten voor bijzondere herdenking Tweede Wereldoorlog tijdens project ‘Kinderspel en Luchtalarmen'

In een uniek samenwerkingsproject tussen jongeren van het Christelijk College Nassau Veluwe en ouderen uit het Odensehuis Harderwijk werd de afgelopen vijf weken intensief samengewerkt aan het ophalen van herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Verhalen, herinneringen en gedichten werden vastgelegd in een verhalenbundel: Kinderspel en Luchtalarmen

Deze verhalen werden door jong en oud voorgedragen tijdens een ontroerende presentatie op 4 mei 2023 in Bibliotheek Noord-West Veluwe in Harderwijk, tijdens de Dodenherdenking.
 
Het literaire project Kinderspel en Luchtalarmen werd georganiseerd door Soraya Valenko, projectleidster MDT (maatschappelijke diensttijd) Zorgdat Harderwijk en Anneke Vegter - coördinator Odensehuis Harderwijk. Het project bracht generaties samen om ervaringen uit het verleden te delen en te vertalen naar het heden. De ouderen verdiepten zich in oude herinneringen en schreven samen met de jongeren een verhaal. Jongeren stelden vragen, gingen het gesprek aan en hielden zich bezig met wat vrijheid voor hen betekent. Sommige deelnemers deelden ook een gedicht, waaronder een aangrijpend gedicht over Oekraïne. Het doel van het project was om de herinneringen levend te houden en een brug te slaan tussen de generaties.
 
De presentatie van Kinderspel en Luchtalarmen op 4 mei dodenherdenking 2023 trok een grote opkomst van publiek en media, wat aangeeft dat de gemeenschap betrokken was bij het project en de herdenking. De samenwerking tussen jong en oud werd door de aanwezigen geprezen, waarbij het delen van de verhalen en gedichten als zeer waardevol werd ervaren.
 
Stichting Zorgdat en het Odensehuis Harderwijk zijn dankbaar voor de enthousiaste inzet van alle deelnemers en het succes van dit unieke samenwerkingsproject. Ze hopen dat dit initiatief ook in de toekomst bijdraagt aan het levend houden van herinneringen en het verbinden van generaties.

Project Kinderspel en Luchtalarmen