OM wil 3 jaar en 2 maanden celstraf voor Cees B.

Door Maarten Westerduin - Het Openbaar Ministerie heeft maandag 38 maanden celstraf geëist tegen Cees B. voor fraude met biodiesel, witwassen en valsheid in geschrifte. Eerder bekende B. al schuld voor de eerste twee feiten.

Ook de echtgenote van Cees B., Janine B., zou volgens het OM de cel in moeten. Deze eis is milder (24 maanden waarvan 12 voorwaardelijk) omdat het OM het niet in het belang van de kinderen vindt dat de ouders zo lang vastzitten. Janine B. was overigens niet bij de rechtszaak aanwezig. In een statement liet ze weten niet op de hoogte te zijn van de criminele praktijken.

B. moest vanaf afgelopen donderdag voor de rechter komen voor twee aan elkaar verwante zaken. Zo verkocht hij jarenlang meer diesel dan hij daadwerkelijk produceerde. Een groot deel van de verkochte biodiesel bleek hierdoor vals te zijn. In een andere zaak wordt B. beschuldigd van witwassen.
 
Klimaat
De officier van Justitie benadrukte in de rechtszaal dat B. willens en wetens milieubelangen aan zijn laars lapte: ,,Terwijl vijftienjarigen schoolstaken voor het klimaat, verwierf verdachte over de rug van hun generatie huizen en auto’s.’’
 
Door klimaatverandering is de ernst van de fraude volgens de officier nóg groter: “Afgelopen week was de warmste juni dag ooit gemeten. De gevolgen van de hittegolven en droogte van vorige zomer zijn nog zichtbaar. In India en Australië zijn hele gebieden ontvolkt en veestapels gestorven door de droogte en watersnood. Biotickets zijn saaie materie, zo op het oog, maar die saaie biotickets gaan dáárover, over het tegengaan van klimaatverandering.’’
 
3 andere verdachten
Naast B. en zijn vrouw zijn er nog drie verdachten in de zaak: het bedrijf Biodiesel Kampen, de financieel directeur en een andere werknemer. Het OM eist tegen de werknemers een gevangenisstraf (respectievelijk 18 en 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk). De eisen zijn hier milder, omdat beide verdachten ook minder hebben geprofiteerd. Tegen Biodiesel Kampen is een boete van 800.000 euro geëist.
 
De uitspraak van de rechter is op 22 augustus.

Lees ook:
Harderwijkse ondernemer Cees B. voor de rechter om Biodieselschandaal
Cees B. bekent bij rechter voor fraude en witwassen