Harderwijkse ondernemer Cees B. voor de rechter om Biodieselschandaal

Door Maarten Westerduin - De Harderwijker Cees B. moet donderdag samen met zijn echtgenoot en twee medewerkers voor de rechter in Overijssel verschijnen. De 51-jarige ondernemer zit al 2 maanden vast omdat hij de hoofdverdachte is in een fraudezaak rond biodiesel. Lees ookCees B. bekent bij rechter voor fraude en witwassen

Met zijn bedrijf Biodiesel Kampen produceert B. de brandstof al sinds 2006. Het werd al snel een enorm succes, mede dankzij een Europese wet die een jaar later werd aangenomen. Daarin staat dat Europese dieselproducenten hun diesel met biodiesel moeten vermengen.

Nep
In de biodiesel-business groeide het bedrijf uit tot een van de grootste leveranciers van Nederland, maar een paar maanden geleden kwam er ineens een flinke smet op het blazoen van het bedrijf. In mei meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat het sterke aanwijzingen had van grootschalige fraude met biodiesel. Een groot deel van de verkochte ‘biodiesel’ zou bestaan uit goedkopere, normale diesel. B. bleek daarvoor al in april te zijn opgepakt.
 
Daardoor wordt het product niet alleen voor meer geld verkocht dan het in werkelijkheid waard is, het zorgt er ook voor dat er Nederland meer uitstoot is dan we dachten. Ruim 30% van de biodiesel blijkt nep te zijn. De uitstoot van het wegverkeer in 2015 en 2016 is hierdoor liefst 2 procent hoger dan gedacht.
 
Vastgoed
Inmiddels is ook bekend dat er voor 45 miljoen aan vastgoed van Cees B. in beslag is genomen. De Harderwijkse IJszaak is al enige tijd gesloten. Hier is geen beslag op gelegd maar op last van de Gemeente Harderwijk gesloten.