Nog twee jaar geluksroute in Harderwijk

Door Petronella van het Goor - De geluksroute in Harderwijk, begin 2018 gestart, is een welzijnsbudget voor Harderwijkers die in een sociaal isolement zitten, armoede kennen of bijvoorbeeld chronisch ziek zijn, waardoor beleving van het leven niet optimaal is. 

Het budget (maximaal 450 euro per persoon) moet leiden tot ‘sociale activering’ en ‘participatie in de samenleving’.

Denk aan zanglessen, een fotocamera waarmee een grote hobby kan worden uitgevoerd of een aantal rijlessen in de manege. Mensen kunnen zich niet zelf opgeven, maar moeten ‘aangedragen’ worden.

ZorgDat kreeg van de gemeente een bedrag van 73.350 euro voor een pilot van één jaar. Dat zou goed moeten zijn voor maximaal 75 geluksroutes. Uit de evaluatie blijkt dat er na een jaar (afgelopen september) niet 75, maar 17 geluksroutes zijn uitgevoerd en er nog 13.000 euro over is. Wel blijkt uit de evaluatie dat het werkt. De deelnemers en de consulenten van ZorgDat geven aan dat de geluksroute het leven van de deelnemers heeft verrijkt.

Het college heeft op basis van die resultaten besloten de geluksroute te verlengen en ook voor 2020 en 2021 geld daarvoor opzij te zetten. Wel krijgt ZorgDat de opdracht om in de periode van september tot en met januari nog eens 25 geluksroutes uit te voeren met het geld dat nog over is en efficiënter te werken. Er moet meer geld worden besteed aan de geluksroute zelf en minder aan de uren van de consulenten.