Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 43 - 25 oktober 2023

Met deze week: Werkzaamheden aan de weg Nassaulaan, Veldkamp, Engelserf, Harderwijk heeft een nieuw Kindercollege en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Wie verdient de Piet Dijkstra Prijs in 2024?

Sinds 2015 reiken we elk jaar de Piet Dijkstra Prijs uit aan een inwoner van de gemeente Harderwijk die, net als de naamgever deed, uitblinkt in vrijwilligerswerk. In 2024 doen we dit voor de 10e én laatste keer! Kent u een enthousiaste vrijwilliger die de Piet Dijkstra Prijs verdient? U kunt deze persoon aan ons voordragen tot en met 11 november 2023 via www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. De prijs wordt in januari uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst.

Het verhaal achter de Piet Dijkstra Prijs: Riet van der Vegt (83)
Iedereen is ‘druk, druk, druk’, zegt Riet van der Vegt met een zucht. ‘Maar we doen het onszelf aan.’ Als we genoegen nemen met minder geld en luxe, dan blijft er meer tijd over voor elkaar, stelt ze. En dus ook voor vrijwilligerswerk. Zij kan het weten, want ze ontving begin 2016 de Piet Dijkstra Prijs. Haar motto: kijk vooral naar wat je wél voor een ander kan doen.

Hoe was het om de Piet Dijkstra Prijs te ontvangen?
‘Voor mij een grote verrassing. Ik sta liever niet op de voorgrond, dus dat was wennen. Ik kreeg veel reacties. Ook van mensen die niet wisten wat die prijs inhield. Want ja, Piet Dijkstra leeft niet meer en jonge mensen kennen hem niet. Ik denk vaak: was ik zelf nog maar dertig, dan zou ik opnieuw veel werk oppakken. Maar ik ben ziek geweest en moet ’t wat rustiger aan doen. Gelukkig kan ik nog wel op pad met mijn scootmobiel. Zolang het lukt, blijf ik actief.’

Hoe bent u ooit vrijwilliger geworden?
‘Mijn man en ik hadden een kruideniersbedrijf in de binnenstad. Ik werkte hard mee, maar als vrouw had je geen positie. Geen salaris, geen verzekering; dat kon toen niet. Je was slechts een aftrekpost bij de belastingaangifte van je man. Heel oneerlijk. Dus ik belde op een dag het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Ik vroeg waarom er geen vrouwen in het bestuur zaten. Ja, recht op mijn doel af en dat werkte.’ ‘Dankzij dat belletje rolde ik zelf in het bestuur en raakte ik betrokken bij acht andere organisaties in de detailhandel. Zo kon ik opkomen voor de positie van de kleine kruideniers én de vrouwen. Allemaal vrijwillig. Ik zette ook een vrouwenraad op voor het midden- en kleinbedrijf. Die raad kreeg veel invloed, tot in Den Haag. Door onze inzet mochten vrouwen voortaan een VOF vormen, samen met hun man.’ ‘Als vrijwilliger in Harderwijk zat ik in de WMO-Raad, de latere Sociale Adviesraad. Acht jaar heb ik wekelijks allochtone vrouwen begeleid en vrij recent heb ik het Odensehuis Harderwijk mogen openen, voor steun rondom dementie. Ik heb achter veel voordeuren gekeken en ik weet hoeveel werk er ligt. Vergis je niet: iedereen kan iets betekenen.’

Waarom is vrijwilligerswerk zo belangrijk voor u?
‘Ik ben de oudste uit een gezin met tien kinderen. In de oorlog zat mijn vader ondergedoken, terwijl ons huis drie keer werd gebombardeerd. Veel mensen hielpen ons, ook wildvreemden. Dat leerde mij al vroeg hoe je er voor een ander kunt zijn.’ ‘Als vrijwilliger begin je niet bij de vraag: wat levert het mij op? Je merkt vanzelf wat het met je doet. Help een ander en je krijgt een positievere kijk op de wereld en op jezelf.’ 

Wat betekent burgerschap voor u?
‘Je wordt niet zomaar op de wereld gezet. Ben je gezond en in staat om te helpen, dan heb je de plicht om dat te doen. Omkijken naar elkaar staat bovenaan mijn lijstje, dus dan komt het vrijwilligerswerk vanzelf bovendrijven. Voor veel tweeverdieners voelt dat anders; niemand heeft tijd over en dat baart mij zorgen.’ ‘Armoede in gezinnen neemt toe, ouderen hebben hulp nodig, maar vergeet ook jongeren niet. Er wordt veel van de jeugd verwacht, terwijl perspectief ontbreekt. Ik zie het zo: als we de ander meer op het oog hebben, dan kunnen we elkaar ook weer moed en hoop geven.’

Welke boodschap heeft u voor inwoners van de gemeente Harderwijk?
‘De zorg wordt op allerlei manieren afgebouwd en de laatste jaren ligt veel nadruk op zelfredzaamheid; zo lang mogelijk alles zelf doen. Maar veel mensen zijn kwetsbaar. Dus kijk goed om je heen: waar kan je iets betekenen? Maak tijd voor elkaar. Niet alleen zeggen en beloven, maar gewoon doen.’

Raadsinformatie

De Commissie Mens & Maatschappij gaat donderdag 2 november vanaf 19.30 uur op werkbezoek bij Stichting Ontmoeting, Stationsplein 8, Harderwijk. U bent van harte welkom. Een overzicht van alle vergaderingen van de Raad en Commissies vindt u op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Watertappunten tijdelijk afgesloten

Vanaf woensdag 1 november zijn de openbare kranen voor drinkwater afgesloten. Wij doen dat om te voorkomen dat de kranen in de herfst-en winterperiode bevriezen. In het voorjaar zijn de watertappunten weer beschikbaar. De openbare drinkwaterkranen staan op de volgende plekken: Klaproospad, Leuvenumseweg, Luttekepoortstraat, Markt, Operettedreef, Palmbospad, Hierdenseweg en voor het Huis van de Stad.

Harderwijk heeft een nieuw Kindercollege

Kinderburgemeester Saar van Polen en kinderwethouder Tom Okkema vormen vanaf november 2023 een jaar lang het Kindercollege van Harderwijk. De officiële installatie van het kindercollege is tijdens de raadsvergadering op 9 november.

Het was moeilijk kiezen tussen alle topkandidaten Maar liefst 11 kinderen hebben zich aangemeld voor het nieuwe Kindercollege. Op maandag 23 oktober moest de jury bepalen welke kandidaten zij het meest geschikt vond. En dat was niet makkelijk. Want het zijn allemaal toppers, met veel lef en goede ideeën!

Maar het is de jury toch gelukt om een keus te maken. De jury bestond uit burgemeester Jeroen Joon (voorzitter), gemeenteraadslid Jitske van
Noordennen, wethouder Marcel Companjen, Titia de Kleine (vanuit onderwijs, asielzoekersschool De Vlieger) en Tom de Jonge (winnaar Jeugdlintje Harderwijk 2022).

Wat doet het kindercollege?
Het Kindercollege gaat, samen met de collegeleden, op pad naar evenementen en officiële momenten. Een bijeenkomst openen, een vergadering voorzitten en zelfs een toespraak houden: het hoort er allemaal bij. Het doel van het Kindercollege is om kinderen meer te leren over de gemeente en de politiek. Kinderen weten vaak wel wat een burgemeester en wat een wethouder is. Maar wat zij doén, weten ze vaak niet. Met het Kindercollege willen we politiek voor kinderen leuk en toegankelijk(er) maken.

(Netwerk)bijeenkomst cultuuraanbieders op 2 november

Hoe maken we volwassenen en kinderen enthousiast om mee te doen aan een cultuuractiviteit? Dit is het onderwerp van gesprek tijdens de culturele netwerkbijeenkomst op 2 november. Gemeente Harderwijk organiseert dit gesprek samen met community programmeur Karelien Druijff en Cultureel Netwerk Harderwijk.

Alle cultuuraanbieders uit de gemeente zijn welkom. Zowel professionals als amateuraanbieders, verenigingen en stichtingen. Dansscholen, kunstateliers, schilderclubs, theatergroepen, bands, orkesten en fotografen.

Programma en aanmelden
19.00 – Inloop
19.30 – Lokaal succesverhaal, uitleg Sport-& Cultuurwijzer, spreker Eugene Ligtvoet
20.45 – Napraten en netwerken
Locatie: Harderwijkse Molen (Molenzaal), Havendijk 9

U kunt zich aanmelden tot 30 oktober via [email protected]

Veilig thuis wonen met slimme sensoren

Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Een veilige woning en goede verbinding met bekenden, familie en buren is dan extra belangrijk. Om de veiligheid thuis te verbeteren, sluiten wij aan bij het project ‘Leefsamen.’ Alle zelfstandig thuiswonende 65+’ers in de gemeente Harderwijk kunnen nu slimme sensoren in hun huis laten plaatsen.

Sensoren in huis sturen een alarm als er iets gebeurt
In de woningen van deelnemers komen sensoren die een noodsituatie registreren. Gebeurt er iets in huis? Bijvoorbeeld een inbraak, val, paniek of brand? Dan sturen de geplaatste sensoren een alarm naar bijvoorbeeld buren en familie, zodat ze kunnen komen helpen. Als de sociale omgeving niet reageert, zorgt een servicecentrale voor de opvolging die nodig is. Deelnemers krijgen ook tips voor handige aanpassingen in de woning.

De resultaten in andere gemeenten zijn positief
In andere gemeenten zijn de resultaten heel positief. Deelnemers geven aan zich veiliger te voelen in hun woning. Ook voelen ze zich minder eenzaam en meer verbonden met hun naasten. Wij werken in dit project samen met woningcorporaties, de vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, het RCOAK Ouderenfonds, de veiligheidsregio en de brandweer Noord- en Oost-Gelderland.

Wilt u meedoen met dit project?
Deelnemers kunnen een half jaar gratis gebruik maken van deze dienst. Daarna kunt u ervoor kiezen om een abonnement voor de service af te sluiten. Bent u een zelfstandig thuiswonende 65+’ers, woont u in Harderwijk en heeft u interesse? Meld u dan aan via www.leefsamen.nl/harderwijk. Daar vindt u ook alle informatie over dit project.

Werkzaamheden aan de weg Nassaulaan, Veldkamp, Engelserf

Tot en met woensdag 24 april 2024 voert aannemer Hoornstra Infrabouw werkzaamheden uit aan het Engelserf, Veldkamp en Nassaulaan.

We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ook willen we ervoor zorgen dat de wijk en voorzieningen zo goed mogelijk bereikbaar blijven. Daarom voeren we het werk uit in drie fasen:
  • Fase 1 Nassaulaan/Bernhardlaan tot en met kruising Mecklenburglaan: vanaf vrijdag 3 november 16.00 uur weer open voor het verkeer.
  • Fase 2 Mecklenburglaan tot kruising Middenlaan: werkzaamheden van maandag 6 november tot en met begin februari 2024.
  • Fase 3 Middenlaan tot kruising Oranjelaan, werkzaamheden van begin februari tot en met eind april 2024.
Wilt u meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/projecten of op de Harderwijk BouwApp.
Deze app is te downloaden voor iOS en Android.

UITNODIGING Praat mee over Kranenburg!

Het voormalige kazerneterrein Kranenburg wordt ontwikkeld tot een woonwijk. Een unieke plek waar wonen, werken, onderwijs, sporten, cultuur, ontspannen en natuur samenkomen. Hoe Kranenburg eruit gaat zien? Dat weten we nog niet. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken.

We staan aan het begin van een nieuw hoofdstuk voor Kranenburg en we willen dat iedereen hier in kan meedenken. Daarom nodigen we niet alleen direct omwonenden uit, maar alle inwoners van Harderwijk en Hierden. Samen zetten we de eerste koers uit voor de toekomst van deze nieuwe woonwijk: een gebiedsvisie voor Kranenburg.

Waarom? Omdat we geloven in het samenbrengen van ideeën, zodat Kranenburg een wijk wordt van ons allemaal. En omdat we willen dat jij als inwoner of misschien wel toekomstige bewoner, je thuis voelt en trots bent op dit bijzondere stukje Harderwijk.

Haal uw vaartuigen weg bij de strandjes

Het watersportseizoen is bijna afgelopen. Veel eigenaren zetten hun zeilbootjes en andere vaartuigen alweer in de eigen garage of tuin. Ligt uw boot, kano, surfplank of trailer nog in het riet of bij één van de strandjes langs het Zeepad? Haal die dan vóór maandag 31 oktober weg. Het is niet toegestaan om de boot met een auto en trailer uit het water te halen, omdat auto’s niet op het Zeepad mogen komen.

Het wegslepen van bootjes is voor eigen rekening
De vaartuigen die er na 31 oktober nog liggen, worden door Stadstoezicht weggesleept. De wegsleepkosten moet u zelf betalen. Dit brengen wij in rekening als u de boot/surfplank afhaalt. Neem voor meer informatie (ook over eerder weggesleepte boten) contact op met Snel Herstel, via 0341 41 13 33 of [email protected].

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • dakkapel Vosbergerhout 73, 3845EP Harderwijk, 20 oktober 2023
  • 108 woningen en 22 appartementen De Weide Veluwe, 20 oktober 2023
  • uitbreiden Morsestraat 8, 3846CW Harderwijk, 20 oktober 2023
  • pergola voorzijde Hoofdweg 25, 3842GZ Harderwijk, 20 oktober 2023
  • tijdelijke huisvesting Mecklenburglaan 3, 3843BN Harderwijk, 18 oktober 2023
  • tijdelijk wonen Verscholen Dorp Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 18 oktober 2023
  • kappen 1 boom Korhoenlaan 1-6, 3847LL Harderwijk, 18 oktober 2023
  • winterwonen Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 17 oktober 2023
  • dakopbouw woning Thorbeckelaan 13, 3843WL Harderwijk, 16 oktober 2023
  • kappen 7 bomen Leuvenumseweg 99, 3847LB Harderwijk, 16 oktober 2023
  • aanpassen kozijn Straussdreef 33, 3845AT Harderwijk, 16 oktober 2023
  • plaatsen Haringbeeld Vischmarkt 17, 3841BE Harderwijk, 16 oktober 2023
Verlening omgevingsvergunningen
  • zonnepanelen GM Bruggestraat 26, 3841CP Harderwijk, 20 oktober 2023
  • overkapping Ceintuurbaan 4-15, 3847LE Harderwijk, 20 oktober 2023
  • uitbouw en schuur Ceintuurbaan 4 60, 3847LE Harderwijk, 20 oktober 2023
  • realiseren nieuwe schuur met overkapping Klavermeen 35, 3844PS Harderwijk, 18 oktober 2023
  • plaatsen plantenbakken Prins Mauritslaan 45A, 3843AJ Harderwijk, 18 oktober 2023
  • organiseren proeverijen Luttekepoortstraat 40, Harderwijk, 18 oktober 2023
  • plaatsen dakkapel voorzijde woning Kievitmeen 129, 3844XE Harderwijk, 17 oktober 2023
  • uitbouw en verbouw woning Randweg 50, 3843JC Harderwijk, 16 oktober 2023
Weigering omgevingsvergunningen
  • warmtepomp Vissershaven 2, 3846AG Harderwijk, 16 oktober 2023
Milieumeldingen
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 25, 179, 229 en 235 te Harderwijk, 19 oktober 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 243 te Harderwijk, 19 oktober 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Kuilpad 8 te Harderwijk, 19 oktober 2023
  • het slopen van een woning aan Rietgorsmeen 123 te Harderwijk, 19 oktober 2023
  • het verwijderen van asbest uit een woning aan Guido Gezellelaan 205 te Harderwijk, 19 oktober 2023
  • buiten behandeling gestelde aanvraag voor het aanpassen van de interne inrichting van de winkel in verband met de uitbreiding van koelinstallaties aan Oranjelaan 46 te Harderwijk, 19 oktober 2023
Verkeersbesluiten
  • instellen gereserveerde parkeerplaats opladen elektrische voertuigen nabij Julianalaan 28, 19 oktober 2023
  • tijdelijk parkeerverbod parkeerterrein Klooster i.v.m. evenement Kerstmissie, 19 oktober 2023
Alcoholwet en -exploitatievergunningen
  • een exploitatievergunning aan de Tesselschadelaan 2 te Harderwijk, 19 oktober 2023
Ruimtelijke plannen
  • bestemmingsplan Waterfront-Zuid -Kop Stadswerven, 19 oktober 2023
  • ontwerpbestemmingsplan Buitengebied– Parallelweg 9-10, 16 oktober 2023
Overig
  • voorgenomen verkoop bedrijfskavel op bedrijventerrein Sypel, 19 oktober 2023
  • voorgenomen verkoop bedrijfskavel op bedrijventerrein Lorentz III, 19 oktober 2023