Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 35 - 30 augustus 2023

Met deze week: Beheer van natuurvriendelijke bermen, afscheid burgemeester Harm-Jan van Schaik en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Geachte inwoner van Harderwijk en Hierden,

Op 1 september 2023 leg ik mijn functie van burgemeester van Harderwijk en Hierden neer. Dat doe ik met een dubbel gevoel. Ik kijk terug op (bijna) 11 mooie en bijzondere jaren die nooit de reden zijn geweest voor mijn vertrek. Maar ik wist dat ik op een dag een volgende stap te zetten had. Die dag had wat later mogen komen, maar kansen komen vaak onverwachts.

Vanaf dat ik in januari 2013 aantrad als uw burgemeester, ben ik op zoek gegaan naar het dna van inwoners van onze gemeente. Ik heb ontdekt dat we eigenwijs en loyaal zijn. Gastvrij ook, voor bezoekers, nieuwe inwoners en voor elkaar. Er leeft een gevoel van burgerschap, van omzien naar elkaar. Een gevoel van gezien worden en er mogen zijn. Meedoen, meedenken, meeleven is een gedachtegoed waarvan ik hoop dat het blijft groeien, krachtiger wordt en nooit meer ophoudt te bestaan.

Ik heb gezien, gevoeld en ervaren dat we ons bewust zijn van de toekomst en tegelijkertijd onze historie koesteren met prachtige tradities. Onze historie is er een van Hanzestad en visserij. Van botters en zeeberen, van Hanzepaardjes en toevluchtsoord. Het was mij een groot genoegen en grote eer om bij te dragen aan het levend houden van onze tradities en te werken aan de stad van morgen.

Veel dank voor uw enthousiasme, uw initiatieven, uw ideeën en uw bijdrage aan een prettige samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het was uniek om hier als burgemeester onderdeel van te zijn en te zien dat Harderwijk Zijn Wij Samen een allesbehalve loze kreet is.

Veel dank voor uw vertrouwen in mij, op de hoogtepunten en de dieptepunten. Ik heb veel mensen van dichtbij leren kennen op gitzwarte momenten in hun leven. Waar ik er alleen maar kon zijn door er te zijn. En ik heb mensen leren kennen terwijl we zorgeloos en blij feest vierden. Ik was getuige van beide kanten van het leven. En hopelijk steeds op precies de juiste plek.

Eén brief is nooit voldoende om u te bedanken voor meer dan 10 prachtige jaren. Er valt nog zoveel meer te vertellen en te bedanken. Blijf naar elkaar omkijken en het verschil maken voor anderen en uzelf. Ik sluit graag af met de best mogelijke samenvatting, recht vanuit mijn hart: Het was een groot voorrecht uw burgemeester te zijn. 

Met vriendelijke groet,

Harm-Jan van Schaik
Burgemeester van Harderwijk en Hierden

Raadsvergadering

De Raad vergadert op donderdag 7 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat Debat Kadernota 2024-2027. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Kom stemmen tellen op 22 november

Bent u 18 jaar of ouder en heeft u tijd op woensdag 22 november na 21.00 uur? Kom een avondje stemmen tellen en verdien 50 euro per persoon!

Let op: als u zich opgeeft moet u een korte e-learning doen en een instructievideo over het tellen bekijken. Dit kost u ongeveer 10 minuten.

Aanmelden?
Ga naar www.mijnstembureau-harderwijk.nl/aanmelden.

Beheer van natuurvriendelijke bermen

Bermen die we op de juiste manier beheren, leveren een belangrijke bijdrage aan biodiversiteit. Het maaibeheer stemmen we daarom af op de plaats van de berm en op de planten en dieren die hierin leven. Voor de meeste bermen in Harderwijk betekent dit dat we de bermen twee keer per jaar maaien. De eerste keer in mei/juni en de tweede keer in september. Bermen die al voldoende natuurvriendelijk zijn, hoeven we alleen in september te maaien.

Natuurvriendelijke bermen

In een steeds intensiever gebruikte omgeving worden bermen steeds belangrijker. Zeldzame planten en dieren zijn in Nederland soms alleen uit wegbermen bekend. Ook voor bijen is het een belangrijk leefgebied. Het aantal insecten, en ook het aantal soorten insecten, neemt af. Daarom is het belangrijk goed om te gaan met bermen en ze ecologisch te beheren.

Grotere biodiversiteit
De gemeenteraad wil bijdragen aan een grotere biodiversiteit. Traditionele gazons en bermen vormen we om naar bloemrijke bermen. En waar daar ruimte voor is, ook extra struiken. Insecten, vlinders en vogels vinden dan gemakkelijker voedsel en een schuilplaats.

Gemeente Harderwijk zoekt een nieuwe kindercollege

Weet u iemand die kinderburgemeester of kinderwethouder wil worden en in groep 7 of groep 8 zit? Of ben jij de toekomstige kinderburgemeester of kinderwethouder? Dan kan je je nu aanmelden.

1. Maak daarvoor een video van niet meer dan 90 seconden.
2. In de video laat je weten waarom je geschikt bent voor het kindercollege.
3. En vertel je wat er zo leuk is als je kinderburgemeester of kinderwethouder van Harderwijk en Hierden bent.
4. Je vertelt in de video ook waar je aandacht aan wilt besteden als je kinderwethouder of kinderburgemeester bent. Dat is vooral voor de kinderwethouder heel belangrijk.
5. De video moet geüpload worden naar You-Tube. Zet de link van de video in het aanmeldformulier op de website.

Het kindercollege geeft kinderen een stem
  • Het doel van het kindercollege is om kinderen meer te leren over de gemeente en de politiek. Kinderen weten vaak wel wat een burgemeester en wat een wethouder is, maar wat zij doen, weten ze vaak niet.
  • Door het instellen van het kindercollege wil de gemeente politiek voor kinderen euk en toegankelijk maken.
Op de website staat ook wat een kinderburgemeester en een kinderwethouder doen.

Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/kindercollege.

Uitnodiging dialoogtafels regenboogbeleid

Denk mee over ons regenboogbeleid op 21 september
Iedereen in Harderwijk en Hierden moet zichzelf kunnen zijn. Het maakt niet uit wat voor achtergrond, gender of seksuele voorkeur iemand heeft. Daar werken we hard aan door afspraken te maken en hulp te bieden.

Wat kunnen we samen doen?
Maar hoe kunnen wij in onze gemeente het verschil maken? Wat is daarvoor nodig? Daarover gaan we graag met u in gesprek op 21 september. Denk met ons mee en schuif aan voor een lekkere maaltijd!

Kom meedenken en eet een hapje mee!
Wanneer: donderdag 21 september
Hoe laat: 16.00 - 21.00 uur (inloop 15.30 uur)
Waar: De MESS, Oranjelaan 11a, Harderwijk

Ga voor aanmelden en meer info over het programma naar www.harderwijk.nl/dialoogtafels

Praat mee over participatiewet, Wmo en Jeugdwet

Krijgt u ondersteuning vanuit de Participatiewet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en/of de Jeugdwet? Geef u dan nu op voor de cliëntenraad van Harderwijk.

Deel uw ervaring en praat mee over wat er beter kan. Scan de QR-code hieronder, of ga naar www.harderwijk.nl/clientenraad voor meer
informatie en om u op te geven voor de cliëntenraad.

Aanmelden kan tot maandag 4 september

Piet Dijkstra Prijs 2024: draag nu een vrijwilliger voor

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Onze gemeente wordt gemaakt door inwoners, verenigingen en netwerken die naar elkaar omzien. De Piet Dijkstra Prijs is er voor een inwoner die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van mede-inwoners. Het is vanaf nu mogelijk om vrijwilligers voor te dragen voor de tiende en laatste Piet Dijkstra Prijs.

Welke vrijwilliger verdient het volgens u om in het zonnetje gezet te worden? Op www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs vindt u meer informatie én het aanmeldformulier. U kunt een vrijwilliger voordragen tot en met 11 november 2023.

Aquaduct afgesloten voor autoverkeer

Van vrijdagavond 8 september 21.00 uur tot maandagochtend 11 september 06.00 uur is het Aquaduct Veluwemeer in beide richtingen afgesloten voor autoverkeer. Het verkeer wordt omgeleid via Nijkerk. Fietsers, openbaar vervoer en hulpdiensten kunnen wel gebruik blijven maken van deze route. Het aquaduct wordt afgesloten vanwege asfalteringswerkzaamheden.

Uitnodiging Feestelijke opening vernieuwde skatebaan

Op vrijdag 1 september om 16.00 uur wordt de vernieuwde skatebaan aan de Parkweg in Harderwijk feestelijk geopend door wethouder Pijnenburg. Met een DJ van Estrado wordt het feestje helemaal compleet.

Iedereen is van harte welkom!
Het begon allemaal in augustus 2021 toen twee jongens een brief naar de burgemeester schreven. Ze wilden graag een nieuwe skatebaan, omdat de oude versleten was. Daarna zijn we samen met de jongens rond de tekentafel gaan zitten. Later hebben we met een grotere groep jeugd een inloopbijeenkomst gehad om de plannen te toetsen en nog beter te maken. Tot slot hebben we zelfs een bezoek aan een vergelijkbare skatebaan in Veendam gebracht. En het resultaat mag er zijn! Op 22 mei van dit jaar zijn we gestart met de uitvoering en op 28  juli was het helemaal klaar.

Graag tot 1 september!

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag vergunningen
  • Gebruik opslagruimte Boeldag Schimmelstraat 2A, 3842CN Harderwijk, 24 augustus 2023
  • Kappen 1 boom Zuiderzeestraatweg 108, 3849AJ Hierden, 24 augustus 2023
  • Verbouw/uitbreiding woonhuis Zuiderzeestraatweg 183B, 3849AE Hierden, 23 augustus 2023
  • Verwijderen draagmuur tussen keuken en woonkamer Korhoenlaan 1-62, 3847LL Harderwijk, 23 augustus 2023
  • Aanvraag ontheffing voor vestiging op Stephensonstraat 1, 3846AK Harderwijk, 23 augustus 2023
  • Kappen 1 boom Korhoenlaan 1-12, 3847LL Harderwijk, 23 augustus 2023
  • Verlagen trottoir Van Brakellaan 23, 3843HA Harderwijk, 23 augustus 2023
  • Kappen 2 bomen Parallelweg 26-63, 3849MN Hierden, 23 augustus 2023
  • Verhogen dak en aanpassen installatie Strandboulevard Oost 6, 23 augustus 2023
  • Isoleren gevels Randweg 98, 3843JD, Harderwijk, 23 augustus 2023
Verlenen omgevingsvergunning
  • Bouwen poolhouse Stobbeweg 19, 3849RB Hierden, 21 augustus 2023
  • Reclame Prins Mauritslaan 45A, 3843AJ Harderwijk, 21 augustus 2023
Verlenging beslistermijnen
  • Reclame plaatsen Strandboulevard Oost 16 Harderwijk, Strandboulevard Oost 16, 3841AB Harderwijk, 23 augustus 2023
  • Verbouwing naar appartementen en plaatsen dakkapel, Plantage 16A, 3841EL Harderwijk, 23 augustus 2023
Milieumeldingen
  • Melding voor de realisatie van een Gesloten bodemenergiesysteem van 13 woningen aan Ploegdreef 42 t/m 66 te Harderwijk, 24 augustus 2023
Ruimtelijke plannen
  • 1e partiële herziening Park Onze Woudstee, 25 augustus 2023
  • Lage Enkweg naast 16 onherroepelijk geworden, 25 augustus 2023
  • 2e partiële herziening Park Ceintuurbaan, 25 augustus 2023
  • 1e partiële herziening Park De Dennenhoek, 25 augustus 2023
Alcoholwetvergunningen en exploitatievergunningen
  • Verleende exploitatievergunning aan Dukdalf Tweelingstad aan Deventerweg 24C te Harderwijk, 24 augustus 2023