Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 34 - 23 augustus 2023

Met deze week: Tegeltaxi Harderwijk haalt tuintegels gratis op, voorkom dat het riool verstopt raakt en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Harderwijker Speld voor Rik van Velzen

De heer Rik van Velzen is onderscheiden met de Harderwijker Speld door burgemeester Harm-Jan van Schaik. De heer Van Velzen kreeg de onderscheiding op grond van zijn grote verdiensten voor Stichting Regionale Veteranendag Noord-West Veluwe, voor het comité 4 en 5 mei en voor zijn werk als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/nieuws.

Rik van Velzen

Tegeltaxi Harderwijk haalt tuintegels gratis op

Vervang uw tuintegels door groen en reserveer de GRATIS tegeltaxi van 28 augustus!

Prettige en gezondere leefomgeving 
Door tegels te vervangen door planten zorgt u voor een prettige en gezondere leefomgeving. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor insecten, vogels en egels. Een groene tuin is tijdens hittegolven veel koeler. Én een slim ingerichte groene tuin is veel makkelijker te onthouden. Uit onderzoek blijkt ook dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang dus uw (tuin) tegels door groen!

Subsidie voor uw tuin
Met maatregelen in uw tuin blijft uw tuin bij hoge temperaturen koeler. Ook voorkomt u wateroverlast na een flinke hoosbui. Voor deze en andere maatregelen kunt u subsidie aanvragen via de Stimuleringsregeling. Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/duurzaamheidsloket.

NK Tegelwippen
De tegeltaxi is onderdeel van het NK Tegelwippen. Het NK is van 21 maart tot 31 oktober 2023. Tijdens deze landelijke wedstrijd gaan 150 gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Er zijn zes ophaalmomenten in de periode tot 31 oktober.

Kijk voor meer informatie en het reserveren Sop www.harderwijk.nl/nktegelwippen.

Dementiecursus voor naasten

Op donderdag 31 augustus start er weer een dementiecursus voor naasten. De cursus is vooral bedoeld voor naasten van mensen met dementie. Zoals partners, kinderen, andere familieleden of buren. Mensen die een emotionele band hebben met de persoon met dementie.

Onderwerpen die aan bod komen
In de cursus leren we wat de symptomen van dementie zijn. En wat er met je gebeurt als je brein niet doet wat jij wilt. Ook leren we hoe je er het beste mee omgaat.

De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:
  • Wat is dementie en welk gedrag is normaal bij dementie?
  • Omgaan met je naaste met dementie • Onbegrepen (probleem)gedrag
  • Zorgen voor jezelf als naaste
Deelnemers van de cursus zeggen vaak dat ze de cursus graag eerder hadden willen volgen, want: “dan kun je al in een vroeg stadium op een juiste manier handelen."

Aangeboden door de gemeente Harderwijk
De cursus wordt u aangeboden door de gemeente Harderwijk. Deelname is gratis. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten.

Data: donderdag 31 augustus, 7, 14 en 28 september, en 12 oktober
Tijd: 10.00-12.00 uur
Plaats: Odensehuis in Harderwijk (Zorgcentrum de Aanleg, Albert Verweijplein 30)

Aanmelden voor de cursus kan via www.topvoordementie.nl/dementiecursus.
Vol is vol.

Controle hondenbelasting

Heeft u één of meer honden? Dan moet u daar aangifte van doen en hondenbelasting betalen. U hoeft geen belasting te betalen voor een hulphond, zoals een blindengeleidehond of gehandicaptenhond. Maar deze hond moet wel aangemeld worden voor de administratie. Wij controleren regelmatig de hondenbelasting.

Controle aan huis
De controle is bedoeld om te onderzoeken of uw hond is aangemeld voor de hondenbelasting. De controleurs bellen bij u aan en stellen enkele vragen om te controleren of u een hond heeft. Zij vullen een aangiftebiljet in als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald. De controleurs kunnen zich legitimeren.

Tarieven hondenbelasting
De hoogte van de hondenbelasting hangt af van het aantal honden dat u heeft. Het tarief per hond per jaar bedraagt dit jaar € 64,60. Wijzigt het aantal honden bij u thuis? Vergeet dan niet om dit aan ons door te geven. De belastingplicht wordt daardoor namelijk hoger of lager.

Uw hond online aanmelden
Heeft u één of meerdere honden en nog geen aangifte gedaan? Dan kunt u dit alsnog doen via www.meerinzicht.nl/belastingen. U kunt hier een formulier downloaden of digitaal de hond aanmelden met gebruik van DigiD. U kunt ook telefonisch een formulier hondenbelasting aanvragen via 0341 41 19 11. Het afmelden van een hond gaat op dezelfde manier.

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Om een verstopping van het riool te voorkomen kunt u beter geen vuil als maandverband, luiers, vochtige billendoekjes en rollen toiletpapier in uw riool gooien. Hierdoor ontstaat een opeenhoping, met verstopping als gevolg. Ook vetten en oliën zijn funest voor een goede werking van het riool. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter. Hierin kan zich vuil gaan hechten of ophopen.

Waar vetten en oliën weggooien?
U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en dan weggooien in de grijze container. Bijvoorbeeld in een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer bij de Jumbosupermarkten - in de wijken Stadsweiden en Drielanden - en de Spar in Hierden.

Waar zit de verstopping?
Bij een verstopping spoort u eerst de plaats van de verstopping op:
1. Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor uw rekening.

2. Bekijk of het ontstoppingsputje en het riool droog of nat zijn.

3. Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw terrein of in/onder uw woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter. Eventuele kosten komen voor uw rekening.

Verstopping op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
4. Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel. Deze verhelpt de verstopping kosteloos. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: als u een verstopping op gemeenteterrein zelf laat oplossen, dan zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel.

Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Dol op koken en graag iets van uw cultuur laten zien?

Als aftrap van de Maand van Burgerschap in oktober, organiseren we op zaterdag 30 september in 3 wijken ‘Gastvrijheid in de wijk’. Eten uit verschillende culturen, een open podium en leuke spellen.

Locaties en tijden
Stadsdennen: van 11.00 – 17.00 uur
Stadsweiden en de Wittenhagen: van 13.00 – 16.00 uur

Doe ook mee!
Wilt u ook een steentje bijdragen? Bijvoorbeeld een lekker gerecht presenteren of iets muzikaals laten horen? Dat kan! Aanmelden of meer informatie opvragen kan door een mail te sturen naar [email protected]

Regels voor vliegen met drones

Voor het vliegen met drones gelden Europese regels. Deze zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond. De regels verschillen per type drone en zijn onder andere afhankelijk van de risico’s.

Regels en eisen hangen af van risico’s vlucht
Drones zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden op verschillende plekken en voor verschillende doelen gebruikt. Welke regels gelden, hangt af van het risico op een ongeval tijdens de vlucht. Binnen de Europese Unie gelden 3 categorieën: vluchten met een laag, een gemiddeld en een hoog risico. Let op: ook kleine (speelgoed)drones vallen onder deze regels!

Zoneringskaart en Regelhulp Drones
Op de website van Rijksoverheid vindt u uitgebreide informatie over de regels voor diverse drones. Met onder andere een zoneringskaart, waarop u kunt zien waar uw drone wel en niet mag vliegen. En de Regelhulp Drones, voor als u vragen heeft over het vliegen met een drone. 

Drones en privacywetgeving 
Voor drones geldt ook de privacywetgeving (AVG). Informatie hierover vindt u op www.autoriteitpersoonsgegevens.nl.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/drone.

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Reclame plaatsen galerie Vischmarkt 25, 3841 BE Harderwijk, 16 augustus 2023
  • Plaatsen tijdelijke woonunit Lage Enkweg 18 Hierden (HDW00 B 8148), 16 augustus 2023
Verlenen omgevingsvergunningen
  • Kappen 11 bomen Boslaan-Korhoenlaan Harderwijk (HDW00 D 8725), 17 augustus 2023
  • Uitbreiding woonhuis Zeggemeen 76, 3844 RP Harderwijk, 16 augustus 2023
  • Renovatie smederij (gemeentelijk monument) Havendijk 1, 3846AC Harderwijk, 16 augustus 2023
  • Verbouw pand Achterom 9, 3841 CJ Harderwijk, 16 augustus 2023
  • Renovatie smederij (gemeentelijk monument) Havendijk 1, 3846 AC Harderwijk, 16 augustus 2023
  • Aanpassen kap op woonhuis Ooster Mheenweg 50, 3849 PB Hierden, 16 augustus 2023
  • Garage Hogeweg 1, 3841 KT Harderwijk, 16 augustus 2023
  • Donkerstraat 34, 3841 CD Harderwijk, 16 augustus 2023
Overig
Ontwerp gedoogbeschikking - Einsteinstraat 5 in Harderwijk, 17 augustus 2023