Nieuwsberichten gemeente Harderwijk week 25

Met deze week: Opfrisbeurt ventilatiesystemen voor inwoners Noord-Veluwe, Harderwijk stond in het teken van geluk voor iedereen en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Opfrisbeurt ventilatiesystemen voor inwoners Noord-Veluwe
Korting op schoonmaken en inregelen mechanische ventilatiesystemen

Goede ventilatie in huis is belangrijk voor je gezondheid en de kwaliteit van je woning. Daarom zijn de Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem en duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam de ventilatiecampagne ‘Dat lucht op!’ gestart. Inwoners uit deze gemeenten kunnen korting krijgen als zij hun mechanisch ventilatiesysteem laten inregelen en/of schoonmaken tot juli 2022.
 
Per dag komt er veel vocht in onze woning vrij. Bijvoorbeeld als we douchen, koken en wassen. Wanneer deze vochtige lucht niet naar buiten wordt afgevoerd of als er geen nieuwe verse lucht in huis komt, kunnen er veel problemen ontstaan. Denk aan schimmels aan de muren of gezondheidsklachten als hoofdpijn, vermoeidheid of verkoudheid. Ook kun je meer last krijgen van allergieën als hooikoorts. Daarom is ventileren erg belangrijk. Helemaal in huizen die goed zijn geïsoleerd.
 
Korting
Wie zijn mechanisch ventilatiesysteem laat inregelen en elke 5-6 jaar laat schoonmaken, zorgt ervoor dat er goed geventileerd kan worden. Tijdens de ‘Dat lucht op’-campagne kunnen inwoners een bedrijf (naar keuze) hun mechanisch ventilatiesysteem laten inregelen en/of schoonmaken. Wie na de uitvoering van de werkzaamheden de factuur van het bedrijf betaald heeft, kan deze uploaden op de website van Veluwe Duurzaam. Veluwe Duurzaam geeft daarna 35% van het bedrag terug (maximaal 50 euro). Meer informatie over de campagne is te vinden op: www.veluweduurzaam.nl/dat-lucht-op. Op deze website staan ook andere tips voor een prettig binnenklimaat.
 
Luchtkwaliteit checken met CO2-meter
Wie benieuwd is naar de luchtkwaliteit in zijn huis, kan hiervoor een CO2-meter gebruiken. Deze meter controleert hoe het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid in huis is. Zo weet je gelijk of je meer moet ventileren of dat je je mechanisch ventilatiesysteem moet laten inregelen en/of schoonmaken. Omdat ramen en deuren vaker openstaan in de zomer, heeft CO2 meten in de zomer niet zoveel zin. Daarom is de CO2-meter vanaf 1 september (na de zomerstop) weer kosteloos te lenen via de Energiebieb van Veluwe Duurzaam: www.veluweduurzaam.nl/energiebieb. Bij de meter zit een handleiding met uitleg over de meter en de resultaten.
 
Over Veluwe Duurzaam
Bij Veluwe Duurzaam kunnen inwoners en bedrijven terecht voor informatie en advies op het gebied van energiebesparing, verduurzaming van woning, tuin en milieu. Veluwe Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de zeven regiogemeenten: Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten en samenwerkingspartner Waterschap en Vallei en Veluwe. 

Plaatsing eerste kous in riool officieel gestart

Met het doorknippen van een lint gaven de wethouders De Jong (Harderwijk) en Van der Velden (Ermelo) woensdag 16 juni het startsein voor de daadwerkelijke renovatie van het transportriool onder de Oranjelaan. De voorbereidingen waren sinds 20 mei in volle gang maar nu kan het ‘echte werk’ beginnen.
Transportriool Harderwijk
 
Wat gaat er gebeuren?
Onder de Oranjelaan ligt een belangrijk transportriool. Door dit riool stroomt afvalwater vanuit de gemeenten Putten, Ermelo en Harderwijk naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie op het industrieterrein Lorentz. In 2019 zijn de transportriolen vanaf de Fokko Kortlanglaan (gemeentegrens Ermelo/Harderwijk) tot aan station Harderwijk onderzocht door specialisten. Uit hun onderzoek bleek dat de riolen, de putten en de afdekplaten van de inspectieputten dringend vernieuwd of zelfs vervangen moeten worden. In totaal gaat het om 1100 meter transportriool. 

Om de overlast en de kosten beheersbaar te houden is gekozen voor renovatie van het transportriool. Dat gebeurt door het aanbrengen van een kunststof bekleding (een kous) aan de binnenzijde. Na de renovatie kunnen het transportriool en de putten weer ten minste 50 jaar mee.
 
Renovatie in twee delen
De renovatie wordt in twee delen uitgevoerd. In de periode van 20 mei tot eind augustus 2021, in totaal 14 weken, staat het deel tussen het Shell tankstation aan de Oranjelaan en het NS-station op het programma. Dit deel van het riool ligt hoofdzakelijk in de ventweg en het voet/fietspad. Er worden 4 kunststof ‘kousen’ in het riool aangebracht en 11 putten voorzien van kunststof beplating en een nieuwe dekplaat. In 2022 volgt het deel tussen het Shell tankstation en de gemeentegrens met Ermelo. 

Zuiderzeestraatweg op online stadsgesprek

De Zuiderzeestraatweg tussen Hierden en Harderwijk wordt aangepast. Wilt u meedenken? Dat kan via het online stadsgesprek via  www.harderwijk.nl/zuiderzeestraatweg

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 24 juni vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Harderweide. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen.
Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911. 

Terrasje pakken? Lekker in de achtertuin
Medewieker Frits Sparnaaij telt zijn zegeningen

Dure Franse kaasjes? Niet nodig. Zijn kleding? Van Nel’s Kledingservice. Terrasje pakken? Lekker in de achtertuin. En dan afkoelen in het opblaaszwembad. ‘Medewieker’ Frits Sparnaaij (63) moet het doen met weinig geld, maar hij blijft een levensgenieter. “Tel je zegeningen.”
 
In de krant van Harderwijk zijn wij samen leest u meer over dit verhaal. En andere bijzondere verhalen over inwoners waar wij trots op mogen zijn. U kunt de ook volledige krant lezen op www.harderwijkzijnwijsamen.nl. Veel leesplezier! 

Harderwijk stond in het teken van geluk voor iedereen

Vorige week vrijdag was de laatste dag van de Harderwijkse Geluksweek. Het was een week vol activiteiten die gewicht gaven aan geluk, voor professionals en inwoners. Samen met betrokken partners kijken we terug op een inspirerende week vol met workshops, lezingen, en kennissessies. Samen met de Popschool en Harderwijkers en Hierdenaren heeft Joost Speelman een lied uitgebracht en schrijfster Margriet Breet een geluksrecept geschreven dat je door kunt geven. De gemeente bedankt alle Harderwijkers en Hierdenaren en organisaties die hebben deelgenomen en meegewerkt aan de Geluksweek. De week van Geluk gemist?  Op www.weekvangeluk.nl kunt u veel streams terugkijken.
 
Een speciale dank aan alle meewerkende partners en organisaties
Geluksacademie (Ruth Deddens), Marius van Dokkum Museum, Leo Bormans (Ambassador of Happiness & Quality of Life) en Werner Rutjes (Spectrum, beste -thuis- werkgever Nederland 2020), Institute for Positive Health, Machteld Huber, Tommie in de zorg (en manager Geert), De Gelukskoffer, De Werkgeluk Show, City Result (Roeland Tameling), Wuestman Harderwijk (Arthur Noordermeer), Performance Happiness (Wim Oolbekking), Wilma Veen, Gerben Westerhof (Universiteit Twente),  Insights Zorg BV, GA! op weg (Monique Mennen), Veld 42 (Kees Grovenstein) Set Your Life Goals (Edson de Bruin), Joost Witlox - inclusief in de buurt, Stichting Gouden Mannen, Gezondheidscentrum De Roef, Zorgdat en alle deelnemers aan de Geluksroute, Talent House (Mohamed Yousfi en Pepijn Albers), Icare (Marjan van Olst), Werkgroep Dementievriendelijk Harderwijk en Odensehuis i.o. Harderwijk (Anneke Vegter), Ambulante Hulpverlening Midden Nederland (Lisette Bies), Mindful Walk (Dennis en Jolanda), Geluksrecept Cultuurkust (Margriet Breet), Harderwijks Gelukslied (Joost Speelman), Popschool Harderwijk (Jeffrey Migchelsen), Ziekenhuis St. Jansdal, Stad als Podium, HeerlijkHarderwijk, ´t Klooster, KH Fotografie, Ton Pors, Rosefield Hierden, BallonnenMarjoke, Inzpire, Textline, Filmakers en BasMedia (Bas en Roderick). 

Wet Elektronische publicaties vanaf 1 juli 2021 van kracht

Vanaf 1 juli 2021 krijgt de gemeente Harderwijk, net zoals andere overheidsinstanties, te maken met de Wet elektronische publicaties. Deze wet verplicht ons om alle officiële publicaties te plaatsen op de website officielebekendmakingen.nl en niet meer op de gemeentepagina van De Harderwijker Courant.

Officielebekendmakingen.nl
Vanaf 1 juli 2021 voldoen we met een publicatie op de gemeentepagina in de Harderwijker Courant niet meer aan de wettelijke verplichtingen. Alle officiële publicaties worden dan verzameld op een centraal digitaal punt: officielebekendmakingen.nl. Deze zijn ook te vinden via harderwijk.nl/officielebekendmakingen.

De Harderwijker Courant
Tot 1 juli 2021 publiceren we, zoals u van ons gewend bent, de algemene bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen van de gemeente Harderwijk op de gemeentepagina in De Harderwijker Courant. Vanaf 1 juli staat er op de gemeentepagina een verwijzing naar officielebekendmakingen.nl. We plaatsen dan bij wijze van service nog wel overzichten met beknopte informatie over de bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen in de krant. Nieuwsberichten blijft u ook terugvinden op de gemeentepagina van De Harderwijker Courant.

Op de hoogte blijven van wat er speelt in uw buurt?
U kunt zich abonneren op de e-mailservice of de app downloaden om berichten over uw buurt digitaal te ontvangen via overuwbuurt.overheid.nl. Wilt u weten of er binnenkort in uw omgeving een verbouwing aankomt? Of dat er in uw buurt een boom gekapt of een huis gerenoveerd gaat worden. Of welke nieuwe lokale regelgeving wordt of is vastgesteld? Meldt u zich dan aan voor de e-mailservice van de overheid. Zo mist u geen bekendmaking meer in uw postcodegebied en weet u precies wat er speelt in uw buurt. De berichten op deze website blijven maximaal twee maanden staan. Oudere berichten vindt u terug op de website officielebekendmakingen.nl. Wilt u graag een papieren versie van een bepaalde publicatie met bijbehorende stukken ontvangen of wilt u deze via de mail ontvangen, dan kunt u een mail sturen naar [email protected] of bellen met 0341 411 911.

Waarom deze wetswijziging?
Het doel van deze wetswijziging is dat inwoners op een centraal punt volledig en digitaal geïnformeerd worden over besluiten die gevolgen hebben voor hun leefomgeving. Inwoners worden centraal gesteld bij de informatieverstrekking, zodat zij op tijd hun recht van inspraak kunnen uitoefenen. .

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 10-6-2021 Ceintuurbaan 4-55: schuur
  • 11-6-2021 Piet Heinlaan 61: inrit
  • 12-6-2021 Korhoenlaan 1-39: kappen 3 bomen
  • 13-6-2021 Parallelweg 26-227: kappen 1 boom
  • 11-6-2021 Newtonweg 1: gevelrevitalisatie, zonwering en reclame
  • 11-6-2021 Vijhestraat 3 (GM): vervangen kozijnen achtergevel verdieping
  • 11-6-2021 Havendam: reconstructie damwanden
  • 11-6-2021 Prins Mauritslaan: bedrijfspand
  • 14-6-2021 Korhoenlaan 1-66/68: kappen 2 bomen
  • 14-6-2021 Weisteeg 2: uitbreiden woning
  • 15-6-2021 Molenweg 30: uitbreiden woning
  • 15-6-2021 Smallepad 15a: woning
  • 15-6-2021 Smeepoortstraat 26: veranderen winkelpui
  • 16-6-2021 Lorentzstraat 11: bedrijfspand
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 14-6-2021 Lokhorsterweg 4: kap boom
  • 14-6-2021 Rietgorsmeen 135: schutting en overkapping
  • 10-6-2021 Kortekamp 73: dakkapel (voorzijde)
  • 14-6-2021 Groene Zoom: schotelantenne
  • 14-6-2021 Weegbreemeen 19: dakkapel (voorzijde)
  • 14-6-2021 Elzenhof: hekwerk
  • 10-6-2021 Eisenhowerlaan 22: dakkapel (voorzijde)
  • 14-6-2021 Parallelweg 26-14: kappen 1 boom
  • 15-5-2021 Parallelweg 26-136: kap 6 bomen
  • 15-6-2021 Kieftweg 15: uitbreiden woning
  • 15-6-2021 Korhoenlaan 1-177: kap 4 bomen
  • 15-6-2021 De Ruyterlaan 23: dakopbouw en dakkapel
  • 17-6-2021 Havenkade: kap 1 boom
  • 17-6-2021 Salentijnerhout 22: erfafscheiding
  • 17-6-2021 Tonselsedreef 126: 2 kozijnen kopgevel
  • 17-6-2021 Havendam 46: dakkapel (voorzijde)
  • 17-6-2021 Newtonweg 1: gevelaanpassing en reclame
  • 15-6-2021 J.P. Heyelaan 9: erker
  • 15-6-2021 Grensweg 38 en 40: 2 woningen
  • 17-6-2021 Ceintuurbaan 2-20: intern verbouwen congrescentrum GM
Geweigerde omgevingsvergunning (regulier procedure)
  • 16-6-2021 Dassenbergerhout 2: inrit
Rechtsbescherming vergunningen regulier procedure.
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen. 

Meldingen omgevingsdienst

  • 03-02-2021 Zuiderzeestraatweg 56 voor het slopen van een woning en bijgebouwen
  • 04-02-2021 Johan de Wittlaan 27 voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 28-01-2021 Kerkstraat 6 voor het verwijderen van asbest uit een woning
  • 27-05-2021 Ermelosebrink 16 voor realisatie van een GBES
  • 03-06-2021 Westeinde 26 voor het verwijderen van asbest uit een wooncomplex
  • 06-06-2021 Tromplaan 24 voor het verwijderen van asbest uit woning
  • 07-06-2021 Spieghelstraat 25 voor het verwijderen van asbest uit een schuur
Verdaging beslistermijn
 
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure
  • Parallelweg 26-96: kappen 2 bomen; 23-7-2021
  • Hoofdweg 2 afwijking RO zelfstandige horeca; 29-7-2021
  • Wethouder Jansenlaan 90: kap 16 bomen;2-8-2021 
Kennisgeving terinzagelegging concept Verordening Doelgroepen woningbouw Harderwijk 2021
Burgemeester en wethouders hebben op 15 juni 2021 besloten het concept van de ‘Verordening Doelgroepen woningbouw gemeente Harderwijk 2021’ ter inzage te leggen. Deze verordening heeft als doel dat er meer sociale en middenhuur woningen en goedkope koopwoningen worden gebouwd en in stand gehouden. De doelgroepenverordening geeft de gemeente daarvoor een extra instrument.

De concept verordening ligt met ingang van de dag na deze publicatie zes weken ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tevens kunt u - bij wijze van service – de digitale versie raadplegen via overheid.nl.
 
Tijdens de periode van terinzagelegging kan een ieder een mondelinge of schriftelijke zienswijze (reactie) indienen over de concept verordening.
 
Een schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Harderwijk, t.a.v. Domein Ruimte, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk, onder vermelding van ‘zienswijze verordening doelgroepen woningbouw’.
 
Voor het indienen van een mondelinge zienswijze of meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J.A.P. Provoost, Domein Ruimte, telefoonnummer (0341) 411 911.
 
Kennisgeving terinzagelegging concept ‘Verordening Starterslening Harderwijk 2021
Burgemeester en wethouders hebben op 25 mei 2021 besloten het concept van de ‘Verordening Starterslening gemeente Harderwijk 2021’ ter inzage te leggen. Deze verordening is een aanpassing van de huidige verordening Starterslening Harderwijk. Het doel van deze aanpassing is dat meer mensen gebruik kunnen maken van de starterslening door het versoepelen van de regels. De aangepaste regels maken het ook mogelijk dat de provincie gaat bijdragen aan het verstrekken van de startersleningen in Harderwijk. (De Hypotheekshop Harderwijk)

De concept verordening ligt met ingang van de dag na deze publicatie zes weken ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tevens kunt u - bij wijze van service – de digitale versie raadplegen via overheid.nl.
 
Tijdens de periode van terinzagelegging kan een ieder een mondelinge of schriftelijke zienswijze (reactie) indienen over de concept verordening.
 
Een schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Harderwijk, t.a.v. Domein Ruimte, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk, onder vermelding van ‘zienswijze verordening starterslening’.
 
Voor het indienen van een mondelinge zienswijze of meer informatie kunt u contact opnemen met de heer J.A.P. Provoost, Domein Ruimte, telefoonnummer (0341) 411 911.