Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 46

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 46 – 11 november 2015

Officiële start 'Veilige schoolomgeving'

Op donderdag 5 november verrichtte wethouder Jeroen de Jong de openingshandeling van de ‘Veilige schoolomgeving’. Dat deed hij bij de basisschool ‘Het Kompas’ aan de Flevoweg in bijzijn van onder andere Veilig Verkeer Nederland (VVN), de scholen, verkeersouders, de aannemer en de Wijkvereniging.
 

In 2014 en 2015 zijn (bijna) alle basisschoolomgevingen in Harderwijk en Hierden ingericht met uniform en herkenbaar straatmeubilair en zonemarkering. Het betreft de zogenaamde ‘Julie–palen’ die de schoolingang aangeven. Aan het begin en eind van de schoolzone zijn opvallende geel–blauwe zuilen geplaatst met daarop het verkeersbord ‘schoolzone’. Ook zijn een aantal schoolomgevingen fysiek veiliger ingericht, met bijvoorbeeld een herinrichting van de openbare ruimte, extra parkeerplaatsen, veilige oversteken en een ‘Kiss&Ride–strook’.
 
Deze herkenbare en uniforme inrichting van de schoolzone vergroten de verkeersveiligheid. Weggebruikers, met name automobilisten, zien snel dat een schoolomgeving wordt genaderd. Het rijgedrag wordt aangepast op oversteeksituaties voor met name kleine kinderen. Wij hebben samen met VVN, scholen en verkeersouders deze inrichting tot stand gebracht.  

Kom zaterdag 14 november Sinterklaas verwelkomen

Er worden volop voorbereidingen getroffen om de Sint en zijn Pieten en alle bezoekers aanstaande zaterdag 14 november gastvrij te onthalen in Harderwijk. Af en toe ruik je zelfs al de zoete geuren van speculaas. De grootste pepernotenfabriek van de wereld staat namelijk in Harderwijk en is bezig om heel veel lekkere pepernoten te maken.
Intocht Sinterklaas Harderwijk

Huisregels intocht Sinterklaas

De afgelopen jaren varen er steeds meer bootjes mee in de feestelijk optocht. Omdat dit jaar ook de Vissershaven versmald is, zijn er enkele huisregels opgesteld om alles veilig en vlot te laten verlopen. Wilt u meevaren of bent u aanwezig tijdens de intocht, houdt u dan rekening met de huisregels zoals hieronder vermeldt bij de officiële publicaties.
 
Ook na zaterdag zijn er Harderwijk leuke Sinterklaas activiteiten, zoals het Pietenhuis, en is Harderwijk nog drie maanden lang te bewonderen in winterse sferen. Kijk voor informatie op www.sinterklaasharderwijk.nl en www.harderwijkwinsterstad.nl.

Volledige afsluiting Burg. de Meesterstraat & Havenkade

Van maandag 16 november 20.00 uur tot en met donderdag 19 november 24.00 uur zijn de Burgemeester de Meesterstraat en de Havenkade volledig afgesloten. In deze periode vervangt Hoornstra-Ophof Infra bv in opdracht van de gemeente Harderwijk het asfalt op de rijbaan. Verder komt er een rotonde bij vishandel Dries van den Berg, waar nu nog een kruising ligt en er worden nieuw bomen geplant.  Het stadhuis is deze dagen bereikbaar via de Newtonweg, Verkeersweg en de Scheepssingel.
 
Omleiding
Met bewegwijzering en/of verkeersregelaars wordt op locatie aangegeven wat alternatieve routes zijn. Wilt u meer achtergronden weten over de verandering van de Burgemeester de Meesterstraat? Kijk dan op www.harderwijk.nl/reconstructie.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 12 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Themabegroting en Indexering gesubsidieerde instellingen.
 
De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 19 november vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere het rekenkamerrapport Inkoop en aanbesteding. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

 Succesvolle stadsconferentie 2015

Succesvol, betrokken en energiek zijn woorden die de stadsconferentie 2015 beschrijven. Ruim 150 mensen kwamen af op de uitnodiging om maandag 2 november de Maand van Burgerschap samen af te sluiten. De stadsconferentie was een aanloop naar een continu gesprek over omstandigheden in Harderwijk en uw eigen buurt.
Naast een terugblik op de wijkgesprekken in de afgelopen maand, een intermezzo van cabaretgroep De Gemeentereiniging, is nogmaals in groepen nagedacht over eerder besproken thema’s. Thema’s die aan de orde kwamen zijn onder andere verkeersveiligheid en parkeren, hondenpoep en de rol van bewonersorganisaties. Er werden concrete oplossingen voor sommige thema’s aangedragen. 

Welkombox voor asielzoekers van plaatselijke ondernemers Harderwijk

 De Harderwijkse ondernemers Hugo Beijer, Ron van Elteren en Ernst Admiraal hebben de handen ineen geslagen om een welkomstpakket te maken voor de 800 asielzoekers die vanaf volgend jaar naar Harderwijk komen. De 'Welkombox' is een warm welkom van zo'n vijftien plaatselijke ondernemers. Mede-initiatiefnemer Hugo Beijer vertelt over de inhoud van de box: "In de box zitten kortingsbonnen voor brood, vleeswaren, groente en fruit, maar ook spullen van apotheker en drogist.

De plaatselijke Jumbo doet mee en ook het Dolfinarium laat de gezinnen met korting een dolfijnenshow meemaken." Daarnaast helpt de box asielzoekers wegwijs te maken in Harderwijk. "Samen met maatschappelijke instellingen en het platform 'Vluchtelingen welkom in Harderwijk' is er een plattegrond gemaakt en is informatie te lezen over de buurt en de stad."
Welkomstbox voor asielzoekers Harderwijk
 
Burgemeester Harm-Jan van Schaik omarmt het initiatief: "Het doet mij goed de wijze waarop ondernemers uit Harderwijk betrokken zijn bij de tijdelijke opvang van asielzoekers in onze stad. Met de Welkombox betrekken we asielzoekers in Harderwijk bij onze samenleving en maken onze eigen ondernemers en bewoners hen wegwijs in onze stad."
 
"De asielzoekers krijgen leefgeld waarmee zij per week in hun eigen onderhoud moeten voorzien. Daarom willen wij hen met de Welkombox kennis laten maken met de plaatselijke ondernemers," verklaart Ron van Elteren de actie nader. "Wij hebben het liefst dat zij hun leefgeld bij de ondernemers in Harderwijk besteden."
 
"Wat je ook van de komst van asielzoekers vindt, we willen ze een warm welkom geven," reageert Ernst Admiraal. "Mogelijk wordt de Welkombox straks ook uitgedeeld aan nieuwe inwoners van de gemeente Harderwijk. En vanuit andere gemeenten is inmiddels ook interesse getoond voor een eigen box." 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 27-10-2015 Deventerweg 14: reclame
  • 28-10-2015 Van Ghentlaan 17: dakkapellen aan de voor- en achterzijde
  • 28-10-2015 Anne franklaan 13, 15, 17 en 19: wijziging op verleende vergunning
  • 28-10-2015 Zomerweg 6: legalisatie 2 schuren strijdigheid regels ro
  • 28-10-2015 Zomerweg 6: legalisatie veldschuur bouwen en strijdigheid regels ro
  • 28-10-2015 Hanlokamp 2: kappen 8 bomen
  • 30-10-2015 Leuvenumseweg 7: uitkijktoren met reclame
  • 6-10-2015 Boomkamp 27: uitbreiden woning
  • 3-11-2015 Stationsomgeving: oprichten fietsenstalling in strijd regels ro
  • 8-10-2015 zeebuurtpark: kappen 5 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
 
  • 2-11-2015 Sonnevancklaan 8: houtopslag in strijd regels Ro
  • 2-11-2015 De Ruyterlaan 2: overkapping
  • 2-11-2015 Hertog Reinoudlaan 15: verplaatsen compressor unit
  • 30-10-2015 Duinweg 3: kappen 2 bomen
  • 3-11-2015 Zuiderzeestraatweg 91: in strijd gebruiken bijgebouw als gastenverblijf
  • 3-11-2015 Nassaulaan 2a: strijdig gebruik pand voor horeca
  • 3-11-2015 Lammertkamp 42: dakkapel (voorzijde)
  • 2-11-2015 Korhoenlaan 1  30: kappen 6 bomen
  • 5-11-2015 Wijtgraaf 41: oprichten schuur in strijd regels ro
  • 5-11-2015 Hoge Varenweg 1 b: uitbreiden woning met erker (voorzijde)
  • 6-11-2015 P Veluwe nabij Leuvenumseweg 7: uitkijktoren met reclame
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 5-11-2015 Molenweg 49: kappen 11 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.   

Evenementen 2016

Wilt u in 2016 een evenement organiseren? Geeft u dit dan vóór 1 december 2015 aan de gemeente door. Op het formulier ‘vooraankondiging evenement’ kunt u aangeven waar en wanneer  u uw evenement wilt organiseren en wat voor soort evenement uw wilt houden. Dit formulier vindt u op onze website www.harderwijk.nl en in de Stadswinkel. Evenementen die op tijd worden doorgegeven, betrekt de gemeente bij het opstellen van de evenementenkalender 2016. Voordeel daarvan is dat u dan begin 2016 al hoort of uw evenement in principe op uw voorkeursdatum en locatie gehouden kan worden. Pas na beoordeling van uw aanvraag, die daarna ingediend moet worden, hoort u of u definitief toestemming krijgt. Meer informatie via mevr. J. Westrik, tel. 411 911.

Beleidsregels parkeren grote voertuigen
Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3:42 Algemene wet bestuursrecht bekend dat in de vergadering van 27 oktober 2015 onder nummer is besloten beleidsregels vast te stellen voor het parkeren van grote voertuigen op grond van artikel 5:8 Algemeen Plaatselijke Verordening Harderwijk 2010 (APV). Deze beleidsregels houden een nadere uitleg in van het parkeren op de diverse parkeerlocaties en geven nadere voorwaarden op grond waarvan een ontheffing kan worden aangevraagd en verkregen.  De beleidsregels treden in werking direct na publicatie.

De stukken liggen voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Informatie: Domein Ruimte, dhr. J.C. van der Veen, tel. 411 911 of per mail: [email protected].

Kennisgeving aanvraag Wintertijd Festival
Stichting Harderwijk Winterstad heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor het organiseren van een Wintertijd Festival op de Vischmarkt op 12 en 13 december 2015 van 14.00 tot 21.00 uur. De aanvraag ligt tot en met 25 november 2015 ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen binnen deze termijn hun zienswijze over de aanvraag bij de gemeente kenbaar maken. Dat kan schriftelijk, maar ook telefonisch. Informatie: mevr. G.H. Smink, tel. 411 911.
 
Bestemmingsplan Buitengebied P-Veluwe
Het bestemmingsplan Buitengebied P-Veluwe is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00031-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: //ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied. Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.

Huisregels tijdens intocht Sinterklaas
De Vissershaven is zaterdag 14 november evenemententerrein voor de intocht van Sinterklaas. De Markt en de route van de haven naar de Markt zijn op zaterdag 14 november van 7.00 uur tot 18.00 uur aangemerkt als Evenemententerrein voor de intocht van Sinterklaas. Komt u met een eigen boot naar de intocht dan moet u er rekening mee houden dat de Vissershaven ook officieel evenemententerrein is met zijn eigen specifieke gedrags/vaarregels.
 
Schippers dienen te weten welke algemene regels er gelden. Daarnaast zijn onderstaande specifieke vaarregels in overleg met de organisatie en de politie opgesteld. Elke schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip en de opvarenden.
 
Huisregels intocht sinterklaas
•        Aanwijzingen van de havenmeester, toezichthouders en politie dienen strikt opgevolgd te worden.
•        Invaren in de Vissershaven is verboden na 11.00 uur. Nadat de stoomboot is afgemeerd mogen volgboten de Vissershaven invaren.
•        Kom niet tussen de toezichthoudende vaartuigen en de boot van Sinterklaas.
•        Het is tijdens de intocht niet toegestaan af te meren in de Vissershaven voor het afzetten van passagiers op de kade.
•        Voor kinderen is een zwemvest verplicht.
•        Overvolle boten worden verwijderd. Uitgangspunt is dat iedereen een zitplaats aan boord heeft.
•        De schipper dient rondom vrij zicht te hebben vanuit de stuurpositie.
•        Kinderen mogen niet zitten op de brugleuningen en kaderanden.
•        Op bruggen en bruggedeeltes waar afzetlinten hangen geldt een staverbod.
•        Geluidsoverlast door versterkte muziek en het veroorzaken van hinderlijke golfslag is niet toegestaan.
 
Meer informatie
Naast de huisregels zijn de voorschriften uit de APV van toepassing als de aanwijzingen van de vergunninghouder. Wilt u daar meer over weten, kijkt u dan op www.harderwijk.nl. Voor overige informatie kunt u contact opnemen  met de Stichting Vrienden van Sinterklaas Harderwijk via www.sinterklaasharderwijk.nl of met de gemeente Harderwijk via tel. 411 911.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
  • Op 14-10-2015: Bruyn Keukenmontage, Gelreweg 44, 3843 AN Harderwijk voor het oprichten van het bedrijf voor keukenmontage.
  • Op 10-9-2015: Van Delft Biscuits B.V. Marconistraat 2, 3846 AR in Harderwijk, voor het stellen van maatwerkvoorschriften. 
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Melding sloop/asbest ontvangen:
  • Op 5-10-2015: Zomerweg 2a, 3849 RE in Hierden voor het slopen van een bijgebouw,
  • Op 29-10-2015: Goeman Borgesiuslaan 5 t/m 37, 3843 XA in Harderwijk voor het verwijderen van asbesthoudend boardmateriaal en restanten, alsmede het reinigen van de verontreinigde ruimten. 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Gewijzigde vaststelling beleidsregel bed & breakfast en gastenverblijf 2015
Burgemeester en wethouders hebben op 3 november de gewijzigde beleidsregel bed & breakfast en gastenverblijf 2015 vastgesteld. De wijziging houdt in dat ter verduidelijk is toegevoegd dat de gebruiksoppervlakte wordt gemeten conform Bouwbesluit. Meer informatie Domein Ruimte, mevrouw M. Huisman, tel. 0341 – 411 911. Deze beleidsregel treedt in werking de dag na deze publicatie. De beleidsnotitie ligt tot 25 december ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tegen de vaststelling van de beleidsnotitie is geen bezwaar of beroep mogelijk. Informatie: Domein Ruimte, mevr. M. Huisman, tel. 411 911. De beleidsnotitie is ook in te zien op www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen: 
  • Einsteinstraat 5: Calduran,actualisatie omgevingsvergunning milieuinrichting
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 11 november gedurende 6 weken tot en met 23 december ter inzage in het stadhuis.

Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, tel. 411 911.

Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
  • Zomerweg 2a: vervangen en vergroten B & B; 8 januari 2016
  • Zuiderzeestraatweg 83: renoveren gemeentelijk monument (wagenschuur); 31 december 2015.