Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 44

Met deze week: Alternatief programma Sportverkiezingen, Online informatiebijeenkomst voor ouders van kinderen uit groep 7 en 8 en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Kent u iemand die de Piet Dijkstra Prijs 2021 verdient?

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde voor de samenleving. Onze gemeente wordt gemaakt door inwoners, verenigingen en netwerken die naar elkaar omzien. De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. De gemeente is voor dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen. De prijs wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2021.
 
Voordragen kandidaten
Kent u iemand die zich vrijwillig en zonder eigen belang inzet voor de Harderwijkse samenleving? Dan kunt u deze persoon voordragen voor de Piet Dijkstra Prijs via harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. U kunt tot en met 27 november iemand voordragen voor de prijs.
 
Piet Dijkstra
Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is ieders verantwoordelijkheid en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. Hij was het grote voorbeeld voor goed burgerschap. De Piet Dijkstra Prijs is een initiatief uit de Harderwijker samenleving en wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen.

Het verhaal van Carmen Strous en Eric Kersten

Vorig jaar juni ten huwelijk gevraagd. Vrijdag 25 september had onze dag moeten worden. Alle voorbereidingen waren lekker van start gegaan. Een jurk, pak, locatie, fotograaf, we hadden veel dingen rond. Nu lag de focus op de puntjes op de i. Maar daar kwam corona om de hoek kijken ...
 
Lees het volledige verhaal en alle andere verhalen op harderwijk.nl/deeljeverhaal.
Het jaar 2020 staat in het teken van het coronavirus. De afgelopen maanden is ons leven behoorlijk veranderd. Achter de deur van vele families schuilen verhalen. Hoe gaat het nu met u? Wat voor impact heeft het coronavirus voor u en uw naasten (gehad)? Het delen van verhalen helpt vaak bij het verwerken van ervaringen in het leven, én kunnen verbindend en inspirerend werken. Deel uw verhaal op harderwijk.nl/deeljeverhaal.

Online informatiebijeenkomst voor ouders van kinderen uit groep 7 en 8

Speciaal voor ouders met kinderen in groep 7 en 8 organiseert Tactus Verslavingszorg in samenwerking met Helder Theater een online informatiebijeenkomst op maandagavond 2 november.
 
Centraal deze avond staat de invloed die u als ouder heeft op de vorming van uw toekomstige puber. Acteurs spelen scènes afgewisseld met interessante theorie. Hoe zit het bijvoorbeeld met voorbeeldgedrag? U krijgt tips en uitleg om met uw toekomstige puber om te gaan. Gedurende de avond kunt u ook vragen stellen. Bent u er bij op 2 november?

Praktische informatie

De online bijeenkomst is op maandagavond 2 november, 19.30 uur tot 20.30 uur. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. U kunt de link naar de online bijeenkomst vinden op: www.tactus.nl/event.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 5 november. Op de agenda staat onder andere kredietaanvraag bouwrijp maken deelgebied 1 fase 3 Waterfront en tijdelijke inrichting gebied rond de molen. U kunt de vergadering volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. De agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Vanwege de coronamaatregelen is de publieke tribune gesloten. De commissievergadering kan via de online webcast gevolgd worden. Wilt u inspreken bij één van de agendapunten? Meldt u zich dan aan bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over financiële regeling overlastgevende asielzoekers. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Jongeren aanmelden voor het Jeugdlintje kan nog tot en met 1 november

Kent u een jongere tussen de 6 en 23 jaar die het Harderwijks Jeugdlintje verdient? Meld diegene dan voor 1 november aan via harderwijk.nl/jeugdlintje. Het Jeugdlintje is een onderscheiding voor jongeren die vrijwillig helpen aan een mooier en beter Harderwijk. Zij verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

Financieel Trefpunt werkt tijdelijk op afspraak

Vanwege de aangescherpte maatregelen kunt u tijdelijk alleen op afspraak terecht bij het Financieel Trefpunt. Bij het Financieel Trefpunt kunt u terecht met vragen over geld, voorzieningen en schulden. Heeft u moeite met rondkomen? Of loopt u achter met betalingen? Verandert er iets op inkomensgebied en weet u niet waar u moet zijn of wat u kunt doen? De medewerkers van het Financieel Trefpunt staan voor u klaar. Maak een afspraak via 0341-434656 of [email protected]. De hulp kost behalve tijd, helemaal niets. Het loket van het Financieel Trefpunt is te vinden in het wijkontmoetingscentrum Stad aan de Houtkamp 33 in Harderwijk. Uw afspraak wordt ingepland op dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur.
 
Op de locatie van het Financieel Trefpunt gelden de volgende regels:

1. Volg altijd de instructies van medewerkers en vrijwilligers van Zorgdat op.
2. We houden 1,5 meter afstand.
3. In alle locaties van Zorgdat wordt een neus-mondmasker gedragen. Dit is verplicht.
4. Bij binnenkomst ontsmet u uw handen.
5. Iedereen die binnenkomt bij Zorgdat wordt geregistreerd. Dit is verplicht zodat wij u kunnen bereiken bij een mogelijke uitbraak.
6. Blijf thuis bij klachten en laat u testen.

Gratis ophaalservice snoeihout, takken en blad op dinsdag 3 november en 1 december

Ook dit najaar kunt u gratis uw grof tuinafval, zoals snoeihout takken en blad, laten ophalen. Dit kan op dinsdag 3 november en 1 december. Wilt u hier gebruik van maken? Meldt u zich dan uiterlijk op vrijdag voorafgaand aan de ophaaldag vóór 12.00 uur aan bij ABL Boomverzorging, mail naar [email protected] of bel 0318 614 227.
 
Spelregels
U biedt het tak- en snoeihout langs de openbare weg als volgt aan:
• Bundel het tak- en snoeihout in bundels van maximaal 1 meter lengte en met een gewicht van maximaal 25 kilo per bundel.
• Per keer mag u maximaal 2 m3 tak- en snoeihout aanbieden.
• Biedt géén dikke boomstammen, stronken, bielzen, tuinmeubelen en grond aan.
• Doe bladafval in vuilniszakken. Ander tuinafval dan bladeren mag niet in de vuilniszakken zitten (de plastic vuilniszakken worden door de inzamelaar gescheiden van de inhoud).
• Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de weg.
• Indien het aangeboden grof tuinafval niet op deze manier wordt aangeboden, kan het niet worden meegenomen. Voor informatie: www.mijnafvalwijzer.nl.

Alternatief programma Sportverkiezingen

Elk jaar organiseert de gemeente Harderwijk de Sportverkiezingen. Inwoners kunnen stemmen op hun favoriete sporter van het jaar. Voor de Sportverkiezingen over het jaar 2020 is er gekozen voor een alternatief programma. Vanwege het coronavirus hebben er nauwelijks kampioenschappen plaatsgevonden in het jaar 2020. Hierdoor is het niet mogelijk om de Sportverkiezingen te organiseren. Om de sporters te feliciteren die ondanks de coronamaatregelen een prestatie hebben geleverd op NK, EK of WK niveau, organiseert de gemeente kleinschalige sporthuldigingen. De sporters ontvangen de Harderwijker Sportpenning uit handen van de wethouder sport tijdens huldigingen op vrijdag 22 januari 2021. Een individuele of duo sporter komt in aanmerking voor een huldiging als de sporter 1e, 2e of 3e geworden is bij een Europees, Wereld-, of Olympisch kampioenschap, of 1e geworden is bij een Nederlands Kampioenschap.
 
Bent u of kent u een sporter die in aanmerking komt voor de Sporthuldigingen? Mail dan zijn of haar naam en de sportprestatie naar [email protected].

Gezamenlijk initiatief voor gratis duurzame mondkapjes

AZC Harderwijk wil gratis mondkapjes maken voor inwoners van de gemeente, die van een minimuminkomen moeten leven. Met een eventuele mondkapjesplicht in het vooruitzicht, is het belangrijk dat iedereen in Harderwijk over een mondkapje kan beschikken. Het initiatief is een samenwerking tussen COA/AZC, gemeente Harderwijk, Zorgdat en de Harderwijkse Uitdaging.
 
Het kost sommige inwoners van Harderwijk een flinke hap uit het weekbudget om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes, zeker wanneer zij moeten rondkomen van een minimuminkomen. “De kosten van mondkapjes kunnen best oplopen”, stelt wethouder Gert Jan van Noort. “Daarom vinden wij het belangrijk dat ook mensen met een beperkt inkomen over een mondkapje kunnen beschikken.”
 
Oproep aan het bedrijfsleven
De gratis mondkapjes zullen duurzamer zijn dan wegwerpmondkapjes, omdat ze van katoen gemaakt zijn en na gebruik gewassen en hergebruikt kunnen worden. Om het initiatief te laten slagen, hebben de partijen een oproep aan het lokale bedrijfsleven gedaan. Er is geen behoefte aan geld, maar aan de volgende spullen: katoenen stoffen, elastiek, garen en voor naaimachines: naalden, olie en onderdelen. Voor het aanbieden van spullen, of voor meer informatie: Esther Rozeboom, tel. 06-22400955 of [email protected].

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure)

15-10-2020 Markt 18: vervangen kozijnen en glas
15-10-2020 Stationslaan 18: dakkapel (zijgevel) gm
17-10-2020 Ermelose Brink kavel 6: woning in strijd regels ro
16-10-2020 Donkerstraat 31: verbouwen pand boven winkel naar appartementen
18-10-2020 Grote Poortstraat 43: dakraam
16-10-2020 Stationslaan 13: uitrit
19-10-2020 Kleine Mheenweg 2: kappen 4 bomen
15-10-2020 Schaapskamp 6: kappen 2 bomen
20-10-2020 Hierdenseweg 21 -23: verbouwen woongedeelte en entree
20-10-2020 Zuiderzeestraatweg 90: het in strijd regels ro wijzigen gebruik bedrijfsgebouwen
21-10-2020 Braillepad: verlengen keerwand
21-10-2020 Biesteweg 3: woning
16-10-2020 Selhorstweg 97: verbouwen entree
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

20-10-2020 Stedenmeen 135: uitbreiden woning met erker (voorzijde)
21-10-2020 Jonkheer Sandberglaan 38: uitbreiden woning in strijd regels ro
21-10-2020 Oldenallerhout 81: verbreden inrit
21-10-2020 Wijtgraaf 51: paardenbak in strijd regels ro
22-10-2020 Zeestraat 14: uitbreiden woning
22-10-2020 Middenlaan 33, 35 en 37: verhogen en plaatsen dakkapellen
22-10-2020 Hanekamp 142: erfafscheiding
22-10-2020 Molenweg 50: aanleggen perceelinrichting
20-10-2020 Rappad 5: tiny house

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn is 7-12-2020.
Verdaging reguliere procedure:
- Korhoenlaan 1-65: kappen 1 boom.
 
Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied
Lage Enkweg naast 35
Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – Lage Enkweg naast 35 maakt de realisatie van één vrijstaande woning op het perceel gelegen naast Lage Enkweg 35 mogelijk.
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00259-0001) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl.viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00259-0001 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243).
 
– Beekhuizerweg 13A
Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – Beekhuizerweg 13A maakt de realisatie van één vrijstaande woning op het perceel Beekhuizerweg 13A mogelijk.
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00240-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: ruimtelijkeplannen.nl.viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00240-0001 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243).
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 29 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder over het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. W. van Santen, tel. 0341 411911.
 
Zakelijke beschrijving: ten behoeve van het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van de plannen is met de betreffende eigenaar een anterieure overeenkomst gesloten. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van bovengenoemde overeenkomst ligt gedurende dezelfde periode op dezelfde locatie voor een ieder ter inzage. Tegen de gesloten overeenkomsten en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Informatie: mevr. G. Somerwil, tel. 0341 411 911.
 
Bestemmingsplan Veegplan Buitengebied
Het bestemmingsplan Veegplan Buitengebied is onherroepelijk geworden. Het plan
(NL.IMRO.0243.BP00192-0002) kunt u raadplegen via de landelijke website:
www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00192-0002.
Informatie Domein Ruimte, mevr. W. van Santen, tel. 0341 411 911.
 
Evenementen 2021
Wilt u in 2021 een evenement organiseren? Geeft u dit dan vóór 1 december 2020 aan de gemeente door. Op het formulier ‘vooraankondiging evenement’ kunt u aangeven waar en wanneer u uw evenement wilt organiseren en wat voor soort evenement u wilt houden. Dit formulier vindt u op onze website www.harderwijk.nl. Evenementen die op tijd worden doorgegeven, betrekt de gemeente bij het opstellen van de evenementenkalender 2021. Voordeel daarvan is dat u dan begin 2021 al hoort of uw evenement in principe op uw voorkeursdatum en locatie gehouden kan worden. Pas na beoordeling van uw aanvraag, die daarna ingediend moet worden, hoort u of u
definitief toestemming krijgt. Meer informatie: mevr. J. Westrik, tel. 0341 411 911.
 
Verkeersbesluiten

De gemeente heeft besloten om:
- gereserveerde parkeerplaatsen in te stellen voor het opladen van elektrische voertuigen nabij het adres Straussdreef 33.
 
Het besluit is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: domein Ruimte, tel. 0341 411 911.
 
Concept subsidieregeling peuteropvang en voorschoolse educatie Harderwijk 2020
Begin 2020 heeft de gemeente Harderwijk het onderwijsachterstandenbeleid vastgesteld. Eén van de punten uit de hierin opgenomen uitvoeringsagenda is het ontwikkelen van een subsidieregeling voorschoolse educatie. Het doel van voorschoolse educatie is om peuters met een (dreigende) ontwikkelingsachterstand, extra en intensief te begeleiden. Hiermee worden peuters goed voorbereid op de bassischool. Via deze regeling kunnen kinderopvangorganisaties subsidie aanvragen voor het geven van voorschoolse educatie. In de regeling zijn voorwaarden benoemd waaraan voldoen moet worden voor het ontvangen van deze subsidie.
 
De concept subsidieregeling peuteropvang en voorschoolse educatie Harderwijk 2020 ligt gedurende 4 weken (tot en met 25 november 2020) voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzagetermijn kan een ieder schriftelijk zijn/haar zienswijze op de concept subsidieregeling kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met mevr. R. van der Ruyt of S. van Itegem, tel. 0341 411 911 of per email [email protected] of [email protected].