Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 27

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 27 – 1 juli 2015

Harderwijker delegatie naar de Westfaalse Hanzedagen

Een delegatie uit Harderwijk bezoekt dit jaar de Westfaalse Hanzedagen. Deze vinden plaats van 26 juni tot en met 28 juni in Lemgo in Duitsland. Sinds september 2013 heeft Harderwijk als enige Nederlandse Hanzestad een vriendschapsband gesloten met de Westfaalse Hanzebond.
 
De Westfaalse Hanzedagen bestaan uit drie onderdelen. Er is een bestuurlijk programma, een markt waar de Hanzesteden worden gepromoot en de Hanze Business. Harderwijk neemt dit jaar ook deel aan het business programma Hanze Business. De ondernemers F&F Verpakkingen en Veluvia vergezellen burgemeester Harm – Jan van Schaik en wethouder Gert – Jan van Noort bij het business programma. Vanuit dit programma wordt bekeken of het Harderwijker bedrijfsleven ook in de komende jaren aan het economische programma kan deelnemen.

Hanze

Op 1 juli veranderen de openingstijden van Werkwereld. In dit gebouw zit ook Sociale Dienst Veluwerand.

Het gebouw aan de Wethouder Jansenlaan is vanaf 1 juli op vrijdagmiddag gesloten voor bezoek. Nieuwe openingstijden: Maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en vrijdag van 8.30 - 12.00 uur.

Complete Cultuurhistorie Harderwijk in kaart gebracht

Op maandag 6 juli en woensdag 8 juli vindt een inloopavond plaats over cultuurhistorische waarden in Harderwijk en Hierden. Bureau Lantschap heeft een overzicht gemaakt van alle cultuurhistorische elementen in de gemeente Harderwijk. Op deze twee avonden presenteren wij het overzicht aan alle belangstellenden, dat bestaat uit gebouwen, het groen, water, wegen en verkaveling die van waarde zijn voor de cultuurhistorie.
 
Inloopavonden
Wij willen u graag de gelegenheid geven om het eerste concept van de Cultuurhistorische Waardenkaart van de gemeente Harderwijk in te zien en uw opmerkingen en/of aanvullingen te geven.

De eerste inloopavond is op 6 juli van 17.00 tot 20.00 uur in sportcomplex De Sypel, Parkweg 4a te Harderwijk en de tweede inloopbijeenkomst is op woensdag 8 juli van 17.00 tot 20.00 uur in het Dorpshuis Hierden- zaal oost,  Dorpshuisweg 9 te Hierden. Meer informatie: dhr. M. Bouw, tel. 411 911 of www.harderwijk.nl/cultuurhistorie.

Duurzame Huizen Route dit jaar op twee zaterdagen

Dit jaar vindt de Nationale Duurzame Huizen Route plaats op zaterdag 7 en 14 november. Daarmee groeit het evenement van één naar twee dagen. Tijdens deze dagen delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Zo inspireren zij anderen. De gemeente Harderwijk doet mee aan de Duurzame Huizen Route en wil inwoners aanmoedigen hun woning open te stellen. Heeft u ook ervaring opgedaan? Meld uw huis dan aan via www.duurzamehuizenroute.nl/harderwijk!

Wegafsluitingen Boerenmarkt Hierden

Gedurende de Boerenmarkt op 4 juli 2014 in Hierden zijn de volgende wegen deels afgesloten voor hulpdiensten; De Lage Weg en De Allee afgesloten tussen de Zuiderzeestraatweg en de Wouterskampen. De Zuiderzeestraatweg tussen huisnummer 114e en 116b. 
Boerenmarkt Hierden

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 9 juli vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere meedoen onder de Participatiewet en invulling Markt 1 (oude Stadhuis). De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Extra openingstijden bewaakte Rijwielstalling

In de maanden juli en augustus is de gratis en bewaakte rijwielstalling 't Rijwielhuis aan de Academiestraat extra open op de maandagmiddagen. De extra openingstijden zijn op de maandagmiddagen in juli en augustus van 13.00 uur tot 18.30 uur. Hiermee wil het college het fietsgebruik stimuleren en ook bevorderen dat de stalling van fietsen in het voetgangersgebied wordt verminderd.

Militaire oefening rondom Harderwijk

Van 6 tot en met 10 juli vindt er een militaire oefening plaats in delen van de provincies Gelderland en Overijssel. De oefenende eenheid doet er alles aan om overlast en hinder aan derden te voorkomen. Mocht er toch schade door de oefening ontstaan, dan kunt u dit melden aan: Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims, Postbus 9004, 3509 AA Utrecht, tel. 030 - 21 80 420, [email protected]. Meld hierbij zoveel mogelijk gegevens als, eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc.

Koninklijke onderscheiding

Locoburgemeester Pieter Teeninga heeft afgelopen vrijdag 26 juni aan mevrouw E. van Nijhuis – Uit de Bosch een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Lies van Nijhuis zet zich sinds 1976 actief in als vrijwilligster op het gebied van sport. Daarnaast is zij betrokken bij kerkelijk werk en het welzijn van ouderen. Mede door haar grote inzet gedurende de afgelopen 25 jaar voor de sportzaal De Rumels in Hierden beschikt de Hierdense gemeenschap over een prachtige eigentijdse sportaccommodatie. De onderscheiding is uitgereikt in bijzijn van familie en vrienden in Stichting Sportzaal Hierden.
koninklijke onderscheiding lies van nijhuis harderwijk
 

Opmerkingen over mogelijke crematorium in Harderwijk via website

Afgelopen donderdag was er een inloopbijeenkomst over een mogelijke crematorium in Harderwijk in het sportcomplex De Sypel. Belangstellenden konden het ambtelijk onderzoek over een mogelijke locatie voor het crematorium bekijken en hun aanvullingen delen. De onderzoeksbevindingen zijn ook in te zien via www.harderwijk.nl/crematorium. Reacties zijn welkom tot 9 juli. De aanvullingen die tijdens de inloopbijeenkomst en per de e-mail binnen komen, worden meegenomen in het advies aan het college. Naar aanleiding van het complete locatieonderzoek spreekt het college haar voorkeur uit of er een crematorium in Harderwijk komt en welke locatie het meest geschikt is. Daarna wordt het collegebesluit voorgelegd aan de raad.

Word boswachter voor één dag: winnaars bekend

Vorige week verlootten wij een droombaan als boswachter voor één dag via Facebook. De winnaars zijn afgelopen maandag bekend geworden. De winnaars zijn: Marjolein Hagen-Lenting die haar man wil verrassen met deze droombaan, Sterre Reijersen die haar tienjarige broertje wil laten ervaren hoe het is om boswachter te zijn, Mara Sassen die de droom van haar vader wil vervullen, Ron Cornet die we een leuk dagje gunnen en Frits Sparnaaij die de middag wil vastleggen op camera.

Welke droombaan wilt u winnen?

We willen dit jaar vaker ‘droombanen voor één dag’ weggeven. Met wie zou u een dagje willen mee lopen? De burgemeester, de brandweerman, de badmeester van De Sypel of een speciale tour door het projectgebied rondom het station of …? Laat het ons weten door een reactie te geven op onze Facebookpagina ‘Gemeente Harderwijk’!

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 2-6-2015 Burgemeester De Meesterstraat 11: reclame
  • 12-6-2015 Harmonielaan 9: dakkapel
  • 15-6-2015 Burgzand 30: bijgebouw
  • 15-6-2015 Spiekerweg 9: blokhut
  • 3-6-2015 Parallelweg 26-123: kappen 3 bomen
  • 19-6-2015 Vlierburgweg 41 (concept): woning
  • 19-6-2015 Laan 1940-1945 nr.26: renovatie woning
  • 23-6-2015 Wolleweverstraat 16: veranderen voorgevel en plaatsen reclame
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 23-6-2015 Stadsdennen: kappen 20 bomen
  • 25-6-2015 Badweg 7: dakkapel voorzijde
  • 25-6-2015 Sonnevancklaan 2: nieuw dierenverblijf
  • 29-6-2015 Burgemeester Van Meursstraat 16: dakkapel achterzijde
  • 22-6-2015 Vosbergerhout 19: overkapping
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Wijzigingsplan Hierden Dorp 2011 – Wijzigingsplan II
Het wijzigingsplan Hierden Dorp 2011 – Wijzigingsplan II is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.WP00124-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website www.harderwijk.nl/plannenhierdendorp. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.

Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
 
Besluit opvragen akoestisch onderzoek n.a.v. Melding Activiteitenbesluit van 29 mei 2015 voor de oprichting van Holland Dredge Design, Reaumurstraat 12 in Harderwijk (reguliere procedure).
 
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. 
 
Wijzigingsplan Groot Sypel – Hoofdweg 2
Het wijzigingsplan Groot Sypel – Hoofdweg 2 is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.WP00117-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website www.harderwijk.nl/plannendesypel. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.

Omgevingsvergunning Sonnevancklaan 2
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de verbouwing waarbij een tijdelijke uitbreiding van verpleeghuis Sonnevanck definitief wordt gemaakt.
 
De omgevingsvergunning Buitengebied – Sonnevancklaan 2 ligt met ingang van 2 juli gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan aanvrager bekend maakten (dit is de dag na de datum die achter de vergunning staat vermeld). U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: afd. Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00150-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Ontwerpomgevingsvergunning Buitengebied - Molenweg 46
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor een verbouwing en uitbreiding van het landhuis op het perceel Molenweg 46 te Hierden.
 
De ontwerpomgevingsvergunning Buitengebied - Molenweg 46 ligt met ingang van 2 juli gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: afd. Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411 911.
 
De ontwerpomgevingsvergunning Molenweg 46 kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans). Het ontwerp (NL.IMRO.0243.PB00158-0001) is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannen/Buitengebied.
 
Bestemmingsplan Buitengebied 2014
De gemeenteraad heeft op 30 april het bestemmingsplan Buitengebied 2014 gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een geactualiseerd plan voor het buitengebied:
  • met een toetsingskader voor de ontwikkeling van bestaande functies en waarden in het buitengebied;
  • met ruimte voor toekomstige ontwikkelingen of om ongewenste ontwikkelingen tegen te houden;
  • dat rekening houdt met geplande initiatieven van gemeente, andere instanties of particulieren;
  • dat rekening houdt met milieuhygiënische en planologische aspecten en de gemeentelijke mogelijkheden en middelen om de uitvoering van het plan te waarborgen. 
Het bestemmingsplan bevat daarmee een actuele planologische regeling waarin bestaande rechten en plichten uit het voorgaande bestemmingsplan zoveel mogelijk zijn overgenomen. Het bestemmingsplan maakt daarnaast een tweetal type ontwikkelingen mogelijk:
  • ontwikkelingen via de gebruikelijke flexibiliteitsbepalingen, zoals afwijkingsregels en wijzigingsregels;
  • ontwikkelingen naar aanleiding van een concrete wens of verzoek, mits deze ruimtelijk goed zijn onderbouwd en positief zijn beoordeeld door het gemeentebestuur. 
Het plangebied wordt globaal bepaald door de gemeentegrens aan de oost- en zuidzijde, de kern Hierden en de kern Harderwijk aan de westzijde. Uitgezonderd zijn het woongebied Hierden, Hierden Bosch, bedrijventerrein Lorentz I, II en III, het randmeer in het plangebied Waterfront, Bouw- en Infrapark, hotel Harderwijk en de spoorlijn met de snelweg A28.
 
Mede naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen is het bestemmingsplan op een groot aantal punten (ambtshalve) gewijzigd vastgesteld. Alle wijzigingen zijn verwoord in de Commentaarnota op de zienswijzen bestemmingsplan Buitengebied 2014 en de nota Ambtshalve wijzigingen bestemmingsplan Buitengebied 2014. Deze nota’s zijn als bijlage 15 en 16 bij de toelichting op het bestemmingsplan gevoegd. Het bestemmingsplan Buitengebied 2014 en de daarbij behorende bijlagen kunt u vinden op de website van de gemeente Harderwijk via de link www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Het bestemmingsplan Buitengebied 2014 ligt met ingang van 2 juli gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis.
 
Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
  • die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
  • die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: afd. Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00054-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Ontwerp Structuurvisie Drielanden-West 2015
In 2011 heeft de raad van Harderwijk de structuurvisie Drielanden west vastgesteld. Door omstandigheden (oa crisis) was een herorientatie van het gestelde in deze structuurvisie nodig en is in goed overleg tussen de gemeente en de ontwikkelende partijen een nieuwe hoofdstructuur ontworpen, waarin de belangrijkste kwaliteiten uit het heroriëntatieplan terugkomen. De hoofdstructuur is vastgelegd in een stedenbouwkundig plan dat begin 2015 door het bestuurlijk overleg Drielanden west is goed gekeurd. En waarmee de basis is gelegd voor zowel de nu voorliggende structuurvisie als voor het bestemmingsplan deelplan 1.
 
In de Structuurvisie Drielanden-West 2015 worden de hoofdstructuur en de belangrijkste uitgangspunten omschreven  voor de gebiedsontwikkeling en de verdere verkavelingsplannen voor Drielanden-West. De structuurvisie is in samenspraak met het Consortium Drielanden tot stand gekomen. De structuurvisie zal als uitgangspunt dienen voor de door gemeente Harderwijk en /of Consortium Drielanden te maken afspraken met de ontwerpers  die worden betrokken bij het maken van plannen voor Drielanden-West.
 
Het plangebied van de structuurvisie ligt in het zuidwesten van Harderwijk. Het gebied wordt aan de noordwestelijke zijde begrensd door de snelweg A28 met daarachter het Wolderwijd. Aan de zuidzijde wordt het gebied begrensd door de Groene Zoomweg met daarachter de Groene Zoom, een landschappelijke zone van Harderwijk en Ermelo die deels wordt ontwikkeld tot recreatief uitloopgebied. Aan de oostzijde wordt de begrenzing gevormd door de al gerealiseerde of in ontwikkeling zijnde delen van Drielanden.
 
De ontwerp Structuurvisie Drielanden-West 2015 ligt met ingang van 2 juli gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: afd. Ruimte, dhr. D. van der Hoeven, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.SV00157-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans), of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.