Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 23

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 23 – 3 juni 2015
 

Waterfront verwelkomt eerste bewoners

Afgelopen donderdag 28 mei hebben de allereerste bewoners van het Waterfront de sleutel van hun woning ontvangen. Burgemeester Harm-Jan van Schaik overhandigde hen symbolisch de sleutel in het bijzijn van gedeputeerde Bea Schouten en wethouder Pieter Teeninga. Een bijzonder moment, want na ruime tijd van voorbereiding zijn nu de eerste woningen in het Waterfront opgeleverd. De burgemeester feliciteerde én complimenteerde alle trotse kopers met de keuze om een nieuwe woning te kopen op deze unieke locatie aan het water, dicht tegen de historische binnenstad aan. Vervolgens werd samen met de kopers van fase 2 ook feestelijk het startsein gegeven voor de bouw van de volgende woningen op het Zuidereiland. Afgelopen december gingen deze woningen onder grote belangstelling in verkoop en zijn grotendeels verkocht. (foto: fotostudio Merjenburgh)
eerste huis waterfront harderwijk 

Educatief wandelpad om natuurspeelterrein Watertorenweg

 Vorige week woensdag hebben de leerlingen van basisschool De Brug als eerste het doe-pad in het Harderwijkse bos gelopen. Rondom het natuurspeelterrein aan de Watertorenweg heeft de gemeente een doe-pad gemaakt. Op het doe-pad zijn verschillende pleintjes. Op ieder pleintje staat een bord met informatie en een leuke opdracht over de bomen, dieren en andere dingen in de natuur. Zo kunnen kinderen en hun ouders meer leren over bijvoorbeeld de bomen en de bewoners van het bos. Via de Hortus en via www.harderwijk.nl/doepad zijn extra opdrachten te krijgen die niet op de bordjes staan.
Natuurspeeltuin Watertorenweg Harderwijk
 
Natuurspeelterrein Watertorenweg
Vorig jaar oktober is het natuurspeelterrein aan de Watertorenweg vernieuwd. Kinderen kunnen zich op het speelterrein in het Harderwijkse bos uitleven op de klautersavanne, evenwicht bewaren op het boomstammenpad en van de heuvel af zoeven met de kabelbaan.

Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die zich, onafgebroken en al vele jaren belangeloos inzet voor de samenleving? Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die als vrijwilliger een vereniging jarenlang draaiende houdt of iemand die zich onafgebroken en intensief inzet voor een stichting of belangenorganisatie. Het belangrijkste criterium is dat die persoon zich voor lange tijd op bijzonder wijze inzet voor de samenleving en daardoor van onschatbare waarde is.
 
Om iemand in aanmerking voor een lintje te laten komen, is een voordracht nodig en u kunt daarvoor zorgen. Woont de voor te dragen persoon in de gemeente Harderwijk? Dan is het verstandig om eerst telefonisch contact op te nemen met het Kabinet van de burgemeester. Er wordt dan aangegeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook wordt er uitgelegd hoe u te werk moet gaan. Daarna kan u beginnen met het verzamelen van alle benodigde informatie. Realiseert u zich wel dat voordracht voor de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag 2016 uiterlijk op 1 juli 2015 moet worden ingediend. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met het kabinet van de burgemeester, tel. 0341 411 911. Algemene informatie over Koninklijke onderscheidingen kunt u vinden op www.lintjes.nl.

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 4 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere beleidskader Participatiewet en zienswijze Jaarrekening 2014. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Voortgang kunstgrasveld Frankenspad

Gemeente Harderwijk beseft dat bij de aanleg van het kunstgrasveld Frankenspad in wijk Frankrijk, een aantal jaren geleden, niet goed is nagedacht over de plek en inrichting. De reacties maken duidelijk dat de wijk veel behoefte heeft aan een speelveld.
 
Op dit moment maken wij op basis van alle inbreng een heroverweging. Dit wil zeggen, wij zijn in gesprek met omwonenden en de basisscholen de Bron en het Talent over een oplossing. In deze gesprekken staan de belangen van álle bewoners van de wijk centraal.  De intentie is om een speelveld te behouden, want het speelplezier van de jeugd blijft ons uitgangspunt. Het plan is om vóór de zomervakantie 2015 een oplossing te vinden.

Ook gluren bij de Zuiderburen?

Zaterdag 13 juni is de Dag van de Bouw en opent Waterfront Harderwijk het bouwterrein van het Zuidereiland. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u vanaf de Burg. de Meesterstraat (naast Vishandel Van den Berg) gratis met een sloep varen naar het Zuidereiland. U krijgt meer informatie over (de uitvoering van) het Waterfront en het toekomstige woningaanbod. Ook kunt woningen in aanbouw bekijken. Deze middag gaan ook de eerste boothuizen, appartementen op het Zuidereiland en appartementen en eengezinswoningen op de Watersportboulevard in de voorverkoop.
Meer info: www.waterfrontharderwijk.nl

Wat doet u bij zwaailicht en sirene?

Stelt u zich eens voor: u staat voor rood licht op een kruispunt. Er komt een politieauto aan met zwaailicht en sirene. De rijstrook naast u is bezet. De vraag is nu: wat doet u?

Op www.zwaailichtensirene.nl vindt u het antwoord op deze vraag. De site is onderdeel van de campagne ‘Wat doe jij bij zwaailicht en sirene’ en geeft informatie over hoe weggebruikers veilig kunnen reageren als er een voertuig nadert met zwaailicht en sirene. De belangrijkste boodschap is: blijf kalm en reageer rustig. Dat is altijd beter dan een onverwachte reactie, zoals plotseling stoppen of door rood licht rijden. Op de site kunt u filmpjes bekijken of een app downloaden om uw kennis te testen.

Doet uw straat ook mee aan de Buitenspeeldag op 10 juni?

De Buitenspeeldag komt er al snel aan. Volgende week woensdag 10 juni worden de straten voor één dag voor al het verkeer afgesloten, zodat de kinderen veilig en onbelemmerd kunnen buitenspelen. Wilt u met de straat nog meedoen? Meldt u deze week nog aan via ZorgDat! De coördinator van ZorgDat onderhoudt contact met Veilig Verkeer Nederland, zorgt dat iedereen de juiste informatie krijgt, regelt vergunningen, wegafsluitingen en het bezoek van pers en wethouders. Soms doet Veilig Verkeer Nederland aardige sponsoracties; ze hebben altijd een thema waaraan meegedaan kan worden.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Fabian Hemmers of Tamara Kevelam van ZorgDat, tel. 0341 434 656 of via [email protected] of [email protected].


2e editie cursus ‘Betrokken bij Harderwijk’

Veel inwoners zijn betrokken bij Harderwijk. Een cursus met deze titel, die de gemeenteraad van Harderwijk organiseert, was bij de eerste editie al binnen twee weken volgeboekt. Daarom gaat de gemeenteraad deze cursus nog een keer organiseren. Er is plaats voor 29 deelnemers. Elke deelnemer zal een buddy-raadslid krijgen.
 
Doel van de cursus is inwoners van de gemeente te betrekken bij het werk van de gemeenteraad. Data: 31 augustus, 14 september, 19 september, 5 oktober en 15 oktober. Het gehele programma kunt u vinden op  www.harderwijk.nl/gemeenteraad.
Op de hoogte blijven? U kunt de raad van Harderwijk ook volgen op facebook of twitter.
 

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 20-5-2015 Markt 6: terrasbespanning/zonwering
  • 18-5-2015 Tuindersbrink 5: reclamebord in strijd regels ro
  • 19-5-2015 Plantage 70: glazen schuifpui
  • 19-5-2015 Stobbeweg 8: kappen 1 boom
  • 19-5-2015 Zuiderzeestraatweg 36: in strijd gebruiken woning als bed & breakfast
  • 22-5-2015 Sonnevancklaan 7: kappen 2 bomen
  • 23-5-2015 Stationslaan 103: groot onderhoud gemeentelijk monument
  • 26-5-2015 Roos- en Doornhof 9 t/m 51: vervangen balkon en galerijhekken
  • 27-5-2015 Kennedylaan 3: renovatie schoolgebouw
  • 27-5-2015 Aagje Dekenlaan 8: inrit
  • 22-5-2015 Ampèrestraat 8: strijdig gebruik pand
  • 21-5-2015 Winkelcentra Drielanden, Stadsdennen, Frankrijk: tijdelijke unit KPN in strijd regels RO
  • 27-5-2015 hoek Hoofdweg/Verkeersweg: multifunctioneel pand in strijd regels RO
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer Openbare Ruimte tel. 411 333.
 

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 26-5-2015 Hoofdweg 23: uitbreiden woning
  • 21-5-2015 Korhoenlaan 1-7: kappen 1 boom
  • 21-5-2015 Parallelweg 26-96: kappen 4 bomen
  • 26-5-2015 Grensweg 1: plaatsen nieuwe kap
  • 26-5-2015 Tonselsedreef 165: vervangen deur parkeerkelder
  • 26-5-2015 Stationsplein 2 -20: veranderen gevels
  • 26-5-2015 Stakenbergerhout 97: dakkapel
  • 28-5-2015 Makkumpad 20: schutting
  • 28-5-2015 Korhoenlaan 1-113: kappen 1 boom
 
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 26-5-2015 Prinsessenlaan 1: plaatsen vlaggenmast in strijd met regels ro
  • 26-5-2015 Vischmarkt 25: in stijd gebruiken pand
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
  • Op 11 maart 2015, Vakantiecentrum Dennenhoek, Parallelweg 25, het veranderen van eigenaar voor horecagelegenheid Ollie’s, behorende bij vakantiepark Dennenhoek
  • Op 27 maart 2015, Avc Auto’s, Pascalstraat 9, het oprichten van het bedrijf Avc Auto’s.
 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.

Instellen twee individuele gehandicaptenparkeerplaatsen bij wooncomplex Vondellaan 158 t/m 240

De gemeente heeft besloten om twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen (gpp) te wijzigen in twee individuele gpp’s door het aanbrengen van twee onderborden met de bijbehorende kentekens van de gebruikers. Deze onderborden worden aangebracht bij de gpp’s nabij de ingang van de parkeerkelder van het wooncomplex Vondellaan 158 t/m 240. Dit besluit is genomen in verband met de bijzondere situatie van de twee verzoekers.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde.  U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Informatie: Domein Ruimte, tel. 0341 411 911.

Bekendmaking Beleidskader Meerjarige Evenementenvergunningen

Het college en de burgemeester hebben op 26 mei besloten om het “Beleidskader Meerjarige Evenementenvergunningen” vast te stellen. Op basis daarvan kunnen zij voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. Het beleidskader ligt 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Informatie: Domein Samenleving, Sylvia Rijnbeek, bereikbaar via [email protected] of tel. 0341 411 911.

Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Uitgebreide voorbereidingsprocedure
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:
  • Industrieweg 13a: aanvraag revisievergunning in strijd met regels ro
  • Industrieweg 15: aanvraag revisievergunning
 
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 3 juni gedurende 6 weken tot en met  15 juli ter inzage in het stadhuis.Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, tel. 411 911. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
  • Hoofdweg 3: plaatsen brandwerende wanden; 3-7-2015
  • Nobelstraat 4 (concept): oprichten bedrijspand; 16-7-2015

Sporttarieven Harderwijk 2015 - 2016

Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de nieuwe sporttarieven seizoen 2015-2016. De gebruikstarieven gemeentelijke sportaccommodaties wijzigen per 1 augustus 2015. De individuele tarieven voor het zwembad worden vanaf 31 augustus 2015 aangepast.
 
Daarnaast heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuw tarief voor de beach-accommodatie aan de Parkweg en een verlaging van het tarief voor de sportzaal in Stadsweiden. De nieuwe tarieven kunt u inzien op www.harderwijk.nl/sport. Voor meer informatie kunt u terecht bij cluster sport, [email protected], tel. 0341 411 420.