Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 1 maart 2023

Met deze week: Meer inwoners krijgen energietoeslag 2022, bushaltes toegankelijk gemaakt en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Meer inwoners krijgen energietoeslag 2022

Er komen meer inwoners in aanmerking voor de energietoeslag van 2022. De gemeenteraad heeft besloten dat het percentage naar 130% van de bijstandsnorm gaat. Dit was 120%. De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Deze groep inwoners heeft vaker moeite met het betalen van de energierekening, omdat de energieprijzen fors zijn gestegen.
 
Heeft u een inkomen tussen de 120% en de 130% van de bijstandsnorm?
Dan heeft u recht op energietoeslag. De gemeenteraad heeft gekozen voor een glijdende schaal. De glijdende schaal houdt in dat hoe minder u verdient, hoe hoger uw energietoeslag is. Het bedrag varieert tussen € 300,00, € 600,00 of € 900,00. Dit is een eenmalige uitkering.
 
Is uw aanvraag eerder afgewezen?
Aanvragen van inwoners die eerder afgewezen zijn, omdat hun inkomen te hoog was, bekijken we opnieuw. Is het inkomen wel onder de 130% van bijstandsnorm? Dan krijgt u hierover voor 27 maart bericht.
 
Wanneer kan ik de aanvraag voor de energietoeslag 2022 indienen?
Is uw inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm? Dan kunt u uw aanvraag indienen via www.meerinzicht.nl/energietoeslag. Is uw inkomen tussen de 120% en de 130% van de bijstandsnorm? Dan kunt u tussen 20 maart en tot uiterlijk 30 april uw aanvraag indienen via www.meerinzicht.nl/energietoeslag. Deed u al eerder een aanvraag die toen werd afgewezen? Wacht dan tot 27 maart. Wanneer u toch recht heeft op de energietoeslag, wordt dit automatisch toegekend voor 27 maart.
 
De energietoeslag 2022 wordt verhoogd van € 1300,00 naar € 1800,00
Heeft u € 1300,00 ontvangen? Dan ontvangt u voor half april 2023 automatisch een nabetaling van € 500,00. Dit geldt alleen voor de inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. 
 
Er komt een Wet Energietoeslag 2023
De Wet Energietoeslag 2023 gaat waarschijnlijk medio juni 2023 in. De energietoeslag 2023 wordt waarschijnlijk € 800,00. U kunt dit nog niet aanvragen. Dat kan pas als de Wet Energietoeslag 2023 is vastgesteld door het Rijk. We verwachten dat er meer bekend is in de tweede helft van 2023. 

Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

Op woensdag 15 maart kunt u stemmen voor Provinciale Staten én het algemeen bestuur van het Waterschap.
 
Zonder stempas kunt u niet stemmen
De stempassen voor de verkiezingen van Provinciale Staten en het Waterschap zijn bezorgd. Als u uw stempas(sen) kwijt bent of deze niet heeft ontvangen, kunt u schriftelijk tot uiterlijk vrijdag 10 maart een vervangende stempas aanvragen. Zonder stempas kunt u niet stemmen.
 
Download het aanvraagformulier via www.harderwijk.nl/verkiezingen of vraag deze aan via [email protected]. Aan de balie kunt u uiterlijk dinsdag’ 14 maart tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen. U moet dan een geldig identiteitsdocument tonen. 

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad 7 en 8 maart

Dinsdag 7 of woensdag 8 maart kunt u gratis grof tuinafval, zoals snoeihout, takken en blad, laten ophalen. De dag hangt af van uw postcode. Wilt u gebruik maken van deze service? Meldt dit dan uiterlijk vrijdag 3 maart vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Per mail: [email protected] (voorkeur) of telefonisch 0318 614 227.
 
Spelregels aanbieden takken, snoeihout en bladafval:
  • Het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen.
  • Geef bij aanmelding aan of u ook zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn.
  • Geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door.
  • Lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen. Niet gebundelde takken worden niet meegenomen.
  • Lever bundels van maximaal 1 meter lengte.
  • Lever in totaal niet meer dan 2m³ aan.
  • Coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen.
  • Leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen.
  • Vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden.
  • Let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit.
  • Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie.
Ophaaldag per postcode
Het afhalen wordt per postcode verdeeld over 2 dagen.
Dinsdag 7 maart: postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847
Woensdag 8 maart: postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849  

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 9 maart vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere ‘Meerjarenbegroting Odensehuis Harderwijk 2023-2026’ en ‘Zonne-energie voor energieneutraal de Sypel’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Schriftelijke vragen
De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over ‘Toestroom participatiewet’. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Bushaltes toegankelijk gemaakt

De bushaltes in Harderwijk en Hierden zijn toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden. Zij zijn vaak afhankelijk van het openbaar vervoer. Bijna alle bushaltes in Harderwijk en Hierden voldoen nu aan de landelijke toegankelijkheidsrichtlijnen. De provincie Gelderland heeft ons hiervoor subsidie gegeven.
 
De halteperrons zijn verhoogd, zodat er een gelijkvloerse instap is voor rolstoelgebruikers, rollators en kinderwagens. En er zijn nu geleidelijnen, zodat blinden en slechtzienden weten waar ze de bus in moeten stappen. 

Nieuw Duurzaamheidsloket Noord-Veluwe

Heeft u vragen over energie besparen of het klimaatvriendelijk maken van uw tuin?
Vanaf 1 maart kunt u hiervoor terecht bij ons nieuwe gemeentelijke en regionale
duurzaamheidsloket. Ga naar www.harderwijk.nl/duurzaamheidsloket voor inspiratie en advies.
 
Vanaf 1 maart is Veluwe Duurzaam niet langer het duurzaamheidsloket voor de regiogemeenten Hattem, Harderwijk, Elburg, Ermelo, Nunspeet, Putten en Oldebroek. 

Hulp nodig bij het invullen van uw belastingaangifte? Zorgdat helpt

Deskundige vrijwilligers helpen bij de belastingaangifte. De belastinghulp is gratis en bedoeld voor mensen met een laag inkomen en vermogen.
 
Kom ik in aanmerking?
Bent u alleen en verdient u minder dan € 30.000,- per jaar? En is uw vermogen ook niet meer dan € 30.000,-? Bent u getrouwd of samenwonend, dan kunt u tot € 35.000,- gebruik maken van onze belastinghulp. Uw inkomen staat op uw jaaropgave. Als u al hulp van bijvoorbeeld een vakbond of ouderenbond krijgt, komt u niet in aanmerking voor het belastingproject van Zorgdat.
 
Hoe werkt het?
Belastingaangifte kan alleen met behulp van persoonlijke DigiD-gegevens. Neem deze gegevens dus mee op uw afspraak. Als u geen persoonlijke DigiD-gegevens heeft, geef dat dan vooraf aan.
 
Afspraak maken
Meldt u aan bij Zorgdat via telefoonnummer 0341 434 656. Eén van de vrijwilligers belt u  terug om een afspraak te maken. De afspraken zijn op het hoofdkantoor van Zorgdat, Deventerweg 4 in Harderwijk. Als u niet langs kunt komen, dan kunt u een afspraak maken om de spullen bij u op te halen en na de aangifte een kopie van de aangifte bij u terug te brengen. 

#ikbenervoorje Actiedag in Harderwijk

Afgelopen zaterdag zetten 25 jongeren van het MDT-project #ikbenervoorje vrijwilligers in het zonnetje. Vrijwilligers die zich inzetten voor vluchtelingen, dak- en thuislozen en ouderen in Harderwijk werden verrast met goodiebags. Ook voerden de jongeren klussen uit voor de mensen die dat zelf niet kunnen, zoals de tuin opknappen of afval wegbrengen.
 
Jongerenorganisatie Youth United en stichting Present werken in dit MDT-project samen, gesteund door de gemeente Harderwijk. MDT staat voor Maatschappelijk Dienst Tijd en is erop gericht om jongeren te helpen hun talenten te ontwikkelen, anderen te ontmoeten en zich in te zetten voor de samenleving.

Youth United 

Straatnamen nieuwe wijk Harderweide bekend

De straatnamen voor de nieuwe wijk Harderweide, onderdeel van Drielanden, zijn bekend. Bijna alle namen van de straten hebben te maken met agrarische voorwerpen, landdelen, onderdelen van de boerderij of oude landbouwvoertuigen. De straatnamen hebben een Veluwse oorsprong of betekenis of komen uit het Hierdense dialect. Zo komen toekomstige bewoners straks te wonen aan het Dorsvlegelpad, Hooibarghof, Rolkipperdreef, Tuurhamerpad of de Harderwiekerbrink. Nieuwsgierig naar alle 49 namen en de betekenis daarvan? U vindt ze op www.harderwijk.nl/harderweide.
 
Alle voorbereidende werkzaamheden in Harderweide verlopen voorspoedig. De eerste 41 woningen zijn eind december in de verkoop gegaan en inmiddels verkocht. We verwachten dat in het tweede kwartaal de volgende verkoopfase start. Houd hiervoor www.harderweide.nl in de gaten. Hier vindt u het meest actuele woningaanbod.  

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag omgevingsvergunningen

  • Realiseren 4 studio's en een aanbouw Sweelinckdreef 1, 3845AW Harderwijk, 24 februari 2023
  • Realiseren aanbouw achterzijde bestaand gebouw Sweelinckdreef 1, 3845AW Harderwijk, 23 februari 2023
  • Verbouw twee appartementen Luttekepoortstraat 2 en 2a, 3841AX Harderwijk, 22 februari 2023
  • Plaatsen dakkapel Graaf Ottolaan 19, 3843AK Harderwijk, 22 februari 2023
  • Uitbreiding opbouw Bazuinpad 20, 3845DX Harderwijk, 22 februari 2023
  • Bouw schakelhal en CDU transformatorstation HRD Leuvenumseweg 34, 3847LD Harderwijk, 22 februari 2023
  • Nok verhogen, verduurzamen erker, voorgevel en gevelkozijnen, Engelserf 18, 3843BE Harderwijk, 20 februari 2023
  • Balkonscherm plaatsen Jan van Nassaupark 4 Harderwijk, 20 februari 2023
  • Plaatsen zonnepanelen Ruimelsweg 14, 3849BJ Hierden, 20 februari 2023

Verlening omgevingsvergunningen

  • Kappen 1 boom Stobbeweg 7, 3849RB Hierden, 23 februari 2023
  • Kappen 6 bomen (4 vergunningvrij) Biesteweg 12, 3849RD Hierden, 22 februari 2023
  • Plaatsen dakkapel Vondellaan 239, 3848BH Harderwijk, 21 februari 2023
  • Plaatsen dakkapel Meerkoetmeen 30, 3844XP Harderwijk, 21 februari 2023

Verlenging beslistermijnen

  • Plaatsen installaties winkelfunctie Donkerstraat 47-49, Donkerstraat 47, 3841CB Harderwijk, 21 februari 2023

Milieumeldingen

  • Slopen van een recreatiewoning aan Parallelweg 26-23 te Hierden, 23 februari 2023