Longpatiënten in de watten gelegd

Het was om negen uur nog een beetje donker bij het Morgen College. Maar vooral ook koud en vochtig, niks voor personen met een longaandoening. Ze waren wel gekomen. 

Een aantal leerlingen heette de vijftien uitverkorenen van harte welkom bij de school-entree. Snel naar het praktijklokaal waar zij een warm onthaal kregen van de andere leerlingen van de klassen uiterlijke verzorging, in totaal 22 meisjes en één jongen.

 Docente Alieda van Pijkeren, geassisteerd door Judith van Dasselen, nam na de welkomst- koffie/thee het woord. Het kwam hierop neer dat allen straks de middelbare school weer als herboren zouden verlaten.

Afwisselend liepen de longpatiënten telkens in groepjes van vijf in totaal tweeëneenhalf uur langs de zachte hadden van de leerlingen: hand-, haar- en huidverzorging. Alieda en Judith spoorden de leerlingen in “gepaste” taal aan en lieten niets ongelegen liggen. De koeken … die waren alleen voor de gasten. Ze genoten volop, zo ook de leerlingen bij de behandelingen met nu eens geen oefenpoppen maar echte personen.

En het tweetal mannen dan? Gelet op hun pretoogjes vermaakten die zich ook best. Tussen de 3e en 4e jaars leerlingen en de gasten ontstonden geanimeerde gesprekken. Tegen het slot kwamen ook de basisleerlingen nog even een kijkje nemen in het praktijklokaal. Zowel de deelnemers als de leerlingen hebben de morgen als zeer prettig en leerzaam ervaren.

Aan het  slot hebben de gasten nog genoten van een geweldige lunch, naar voren getoverd door  de afdeling consumptief van het Morgen College. Voor de dekking van de onkosten betaalde men hiervoor een gering bedrag. Volgend jaar weer? Dit herboren gevoel krijgen, is en blijft een veel gekoesterde wens van de werkgroep Noordwest-Veluwe van de Longfonds- patiëntenvereniging.  

Longpunt verwendag door leerlingen van het Morgen College Harderwijk