Lokale energietoeslag voor flinke groep Harderwijkse huishoudens met laag inkomen

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk laat ook een flinke groep huishoudens die leven van een inkomen tot 130 procent boven de armoedegrens – en die daardoor net niet in aanmerking komen voor de landelijke energietoeslag van 1300 euro – dit jaar niet in de kou staan.

De voltallige gemeenteraad besloot donderdagavond namelijk dat ook de groep huishoudens die leeft van een inkomen tussen de 120 en 130 procent boven het sociaal minimum bij de gemeente een lokale energietoeslag mogen aanvragen

De Harderwijkse gemeenteraad kwam donderdagavond op de valreep, vlak voor het einde van de raadsvergadering, onverwacht met een motie die door alle raadsfracties was ondertekend. Daarin nam de raad het op voor de groep huishoudens die nèt buiten de boot valt om voor de landelijke energietoeslag in aanmerking te komen.

De raadsleden zagen dat het aantal huishoudens dat door de energiecrisis en inflatie in de knel komt ‘in rap tempo stijgt’, met name bij de middeninkomens. De huishoudens met een inkomen onder de 120 procent van het sociaal minimum krijgen al van het rijk een energietoeslag. Die lag eerst op 800 euro, maar daar kwam later nog eens 500 euro bij, dus in totaal 1300 euro. Ze vinden het daarom ‘oneerlijk’ dat in Harderwijk een groep van ongeveer vijfhonderd huishoudens – zowel alleenstaanden als stellen en gezinnen – ‘met één euro meer in de maand en in 2022 bijna 1300 euro mislopen, terwijl ook hen het water aan de lippen staat’.

De raad wil daarom – net als in andere gemeenten waar aanvullende regelingen zijn opgetuigd dat er ook geld beschikbaar komt voor de ongeveer vijfhonderd huishoudens die een inkomen hebben tussen de 120 en 130 procent boven het sociaal minimum. Feitelijk had de Harderwijkse raad al eerder met een motie aan B en W om zo’n toeslagregeling met een glijdende schaal voor deze groep huishoudens gevraagd, maar die kwam maar niet.

Wel reageerden B en W met een raadsinformatiebrief met uitleg, waarop de raad zelf maar in actie kwam en een zogeheten ‘motie vreemd aan de orde’ indiende. Daarin wordt voorgesteld om een glijdende schaal in te stellen, waarbij de groep die tussen de 120 en 123 procent zit 900 euro ontvangt. De groep tussen 123 en 126 procent krijgt 600 euro en de groep tussen 126 en 130 procent boven het sociale minimum komt in aanmerking voor een lokale energietoeslag van 300 euro.  

Wethouder Marcel Companjen liet namens het college van B en W weten het voorstel te omarmen. Hij beloofde nog voor het einde van het jaar met voorstel voor een lokale toeslagregeling te komen. Daarbij attendeerde hij de raad erop dat dit de gemeente naar schatting zo’n 360 duizend euro gaat kosten. De regeling gaat op verzoek van de raad met terugwerkende kracht in en geldt dus voor 2022.

Wie in aanmerking wil komen voor deze lokale energietoeslag, kan deze vanaf januari volgend jaar aanvragen bij Meerinzicht. Hoe dat moet en aan welke (inkomens)voorwaarden de aanvragers moeten voldoen, laat de gemeente Harderwijk nog weten. Vermoedelijk loopt de communicatie hierover via de media en de gemeentelijke website en informatiepagina’s in de krant, want de gemeente heeft niet in beeld welke huishoudens een aanvraag in kunnen dienen.