Leerlingen RSG Slingerbos bouwen zonneboot voor Young Solar Challenge

Op 6 februari jl. is het project Young Solar Challenge van start gegaan. Technasium-leerlingen uit klas 3 van RSG Slingerbos nemen deel aan het project Young Solar Challenge en bouwen een boot die wordt aangedreven door zonne-energie. 

Op 9 maart jl. heeft het Young Solar Challenge projectteam van de RSG bij Hogeschool Amsterdam een Masterclass bijgewoond over techniek en sponsoring.

De boot wordt ingezet bij een drietal challenges. Door het bouwen van de boot verkrijgen de leerlingen andere vaardigheden en kennis dan dat ze in de lessen meekrijgen. Ze nemen een kijkje buiten de schoolvakken en gaan aan het werk met o.a. energietransitie, teambuilding, business cases en netwerken. De RSG biedt de Technasium-leerlingen hiermee een unieke kans om zich te profileren, hun talenten zichtbaar te maken en te zien wat er buiten de school speelt. Een ervaring om niet te vergeten en een ervaring die hun (technische) loopbaan kan beïnvloeden.
 
Naast de RSG doen er nog 30 andere scholen mee aan de Young Solar Challenge. Omdat alle scholen hetzelfde bouwpakket en motor gebruiken, moeten de teams creatief zijn om zich van de anderen te onderscheiden. Er zijn in totaal 3 verschillende wedstrijden waarin de teams een zo snel mogelijke tijd neer proberen te zetten.

De boot moet snel kunnen varen over korte afstanden voor de sprint, goed kunnen manoeuvreren voor de slalom, en de zonnepanelen moeten genoeg energie opwekken voor een wedstrijd waarbij de boten meer dan een uur aan het varen zijn om bij de finish te komen. Tijdens de wedstrijden in mei en juni 2017 verblijven de teams op een camping waar de teams elkaar kunnen ontmoeten en hun ervaringen kunnen delen.
 
Het is een hele uitdaging om de 5 tot 6 meter lange boot in elkaar te zetten, maar alles moet ook betaald worden. Het project wordt al gesponsord door Damen Dredging Equipment en jachtwerf Roelofsen, maar de leerlingen zijn op zoek naar nog meer sponsoren die een bijdrage willen leveren aan de € 6.000 die nodig is voor het project. 

Lees meer artikelen over technasiumklas RSG