Technasium-leerlingen RSG Slingerbos | Levant pakken reuzeberenklauw aan

Technasium-leerlingen uit klas 2 van RSG Slingerbos | Levant hebben afgelopen schooljaar de ‘Beerboor’ ontworpen. 

De gemeente Zeewolde bestrijdt de reuzenberenklauw door te maaien, maar de plant komt snel terug en woekert in recreatiegebieden in Nederland en in Zeewolde.

De reuzenberenklauw levert overlast, omdat het bij aanraking in combinatie met zonlicht brandwonden kan veroorzaken. Dat levert een ongewenste situatie op. Een goede manier van bestrijden van deze uitheemse plant is er niet. In sommige natuurgebieden worden speciale schapenrassen ingezet om de berenklauw te bestrijden.

Deze schapen kunnen berenklauw eten, maar ze prefereren inheemse planten boven berenklauw. John de Vries, beleidsmedewerker milieu bij gemeente Zeewolde, heeft aan de Technasium-leerlingen de opdracht gegeven een gereedschap te ontwikkelen die de wortels van de reuzenberenklauw kan aanpakken. De leerlingen zijn in het voorjaar aan de slag gegaan.

Tijdens de ontwerpfase heeft de heer De Jong, directeur Weevers B.V., feedback geleverd. Uiteindelijk is het ontwerp van de leerlingen Koen, Jordi, Arend en Rick als beste beoordeeld. Hun oplossing is een soort grondboor. De koker met een mes erin verpulvert met een draaibeweging de penwortel van de reuzenberenklauw. 

Jan Nagel, Landschapsbeheer Flevoland, heeft een prototype van het ontwerp gemaakt en de leerlingen uitgenodigd voor een test. Op 28 november jl. hebben de leerlingen met John de Vries en Jan Nagel de ‘Beerboor’ getest in het voormalig gronddepot in Zeewolde. De test is succesvol verlopen: de wortel van de reuzenberenklauw werd aan stukken gedraaid. Er zijn inmiddels contacten gelegd om met Landstede de ‘Beerboor’ verder uit te werken. Jan Nagel kijkt er naar uit om de ‘Beerboor’ in te kunnen zetten.

Project reuzenbereklauw in Zeewolde RSG