Landelijke actiedag ouderenzorg bleef óók op de Veluwe niet onopgemerkt

Zorgmedewerkers van Viattence, WZU Veluwe, Zorgverlening het Baken en Zorggroep Noordwest-Veluwe maakten zich dinsdag 5 september – samen met duizenden andere zorgverleners uit de ouderenzorg in Nederland – hard voor sterke ouderenzorg in de toekomst.

Niet alleen ging ook namens deze vier ouderenzorgorganisaties een afvaardiging naar Den Haag om een petitie aan te bieden aan minister Conny Helder, ook hier op de Veluwe was er voldoende te doen

Duizenden zorgmedewerkers vanuit alle hoeken van Nederland gingen gisteren naar Den Haag, waar het demissionair kabinet voor het eerst sinds het zomerreces weer vergaderde. Zij boden aan minister Helder een petitie aan die – gesteund door ruim 35.000 handtekeningen – ingaat tegen de aangekondigde korting op de tarieven die volgend jaar in gaat.

Goed oud(er) worden op de Veluwe
Hoe worden we goed oud(er) hier op de Veluwe? Met de zorg voor morgen in het achterhoofd kwamen de vier VVT-organisaties gisteren in actie. “We blijven inwoners van de Veluwe hè, dus we voeren actie met enige bescheidenheid”, lacht Daisy van Emst, communicatieadviseur bij Viattence. “Nee, we vinden het belangrijk om de lokale acties een positief tintje te geven en te benaderen vanuit verbinding.” En dat is gelukt, want van Hattem tot Harderwijk: zorgmedewerkers, vrijwilligers en naasten van de organisaties sloegen de handen ineen om ouderen een waardevolle dag te bezorgen.

Lokale acties
Bij alle woonzorglocaties van Viattence werden gisteren voor de gelegenheid omgedoopt tot heuse pannenkoekenrestaurants, waar pannenkoeken werden gebakken voor bewoners en cliënten. Bij Locatie Hofje Wendakker in Heerde schoven zelfs de burgemeester en wethouders aan om – onder het genot van al dat zoets – in gesprek te gaan met bewoners en medewerkers over de toekomst van ouderenzorg.

Zorggroep Noordwest-Veluwe lanceerde gisteren een eigen vertolking van het lied Als je overmorgen oud bent van Jules de Corte. Daphne Visser van de Zorggroep en muzikanten Marieke Booy en Inke Krudde speelden dit lied dat iedereen tot nadenken stemt: als ik(over)morgen oud ben, wie zorgt er dan nog voor mij? Het lied bereikte alleen op de actiedag al zo'n 20.000 mensen.

Ook de activiteiten van Zorgverlening Het Baken stonden helemaal in het teken van muziek. Van een klassiek draaiorgel in Elburg, tot de vrolijke ‘Dottinies’ in Oldebroek. Met hulp van familie en vrijwilligers werken werden bewoners met bedden en al naar het spektakel gebracht. Door de posters, een klein gebakje en een flyer met een videoboodschap werd de urgentie van de actie tegen de bezuinigingen en de ‘zorg voor de ouderenzorg’ onder de aandacht gebracht.

Bij de woonzorglocaties van WZU Veluwe was de hele dag van alles te beleven, zodat het voor cliënten een feestelijke dag werd waarin met elkaar werd nagedacht over de zorg van morgen. Collega's, vrijwilligers en mantelzorgers waren opgeroepen om mee te helpen en de cliënten een gezellige en liefdevolle dag te bezorgen. Van heerlijke wandelingen met de rolstoel en pannenkoeken eten tot aan een feestelijke bingo en ouderwetse gezelschapsspellen: iedereen genoot zichtbaar.

Effect landelijke actiedag De vier ouderenzorgorganisaties hopen dat de centrale actie in Den Haag, maar ook de lokale acties, voldoende gezien en gehoord zijn en tot de gewenste effecten leiden. Minister Helder van Langdurige Zorg zette in haar reactie op de landelijke actiedag de deur naar meer zuurstof heel voorzichtig open. “Ik hoor jullie luid en duidelijk. De veranderingen in de zorg zijn echt nodig, dat moet snel. Maar ik zie ook dat het voor jullie net te snel gaat. Ik kan niets beloven maar we werken er keihard aan”.

Actiedag ouderenzorg