Kranenburg-Noord in beeld voor ‘knarrenhof’

Door Harry Schipper – De initiatiefgroep Knarrenhof Harderwijk heeft drie locaties in Harderwijk geselecteerd, die als ‘kansrijk’ worden gezien voor de realisering van een ‘knarrenhof’.

Eén van die drie locaties is Kranenburg-Noord, het voormalige kazerneterrein aan de Mecklenburglaan, waarop nu ook nog het asielzoekerscentrum is gevestigd

Een andere locatie voor de realisatie van een knarrenhof is Nieuw Weiburg. Dat is de werknaam voor de nieuwe wijk die verrijst tussen het NS-station en de wijk Stadsweiden.
 
Tijdens een recente bespreking tussen wethouder Jeroen de Jong, gemeentelijk projectleider ruimtelijke ordening Henk Maas en leden van de initiatiefgroep, waarbij ook de landelijke stichting Knarrenhof vertegenwoordigd was, werden door de gemeente maar liefst twaalf locaties aangedragen, waar een knarrenhof gerealiseerd zou kunnen worden.
 
Drie daarvan worden door de lokale initiatiefnemers als kansrijk beschouwd, met Kranenburg-Noord met stip bovenaan. “Kansrijk, zowel qua realiseringstermijn als qua opzet”, stelt knarrenhof-kartrekster Doris Goosen. “Qua opzet denken wij immers aan gemêleerde woningbouw: zowel sociale huurwoningen als vrije sectorhuurwoningen gecombineerd met koopwoningen in diverse prijsklassen. Het is nu aan ons de plannen in overleg met alle betrokken partijen uit te werken en te toetsen op haalbaarheid”.
 
Een knarrenhof bestaat volgens Goosen idealiter uit zo’n twintig tot 24 woningen. “Niet meer, anders gaat de samenhang verloren”. Belangrijke voorwaarde is vooral de nabijheid  van winkels en andere voorzieningen voor de toekomstige bewoners, overwegend ouderen.
 
De lokale initiatiefgroep voor een knarrenhof had aanvankelijk haar zinnen gezet op een plek in het Waterfront, nabij de molen en Vissershaven. Dat stuitte echter op bezwaren van de gemeente, die liever zag dat de parkeerplekken niet buiten, maar juist binnen het hofje kwamen. Voor de initiatiefnemers onbespreekbaar, omdat de essentie van een knarrenhof nu eenmaal een gezamenlijke hof is, waar ontmoetingen en activiteiten plaatsvinden. Op de vraag of het Waterfront nu wel of niet in beeld is als locatie, zegt Goosen: “De politiek is er nog niet klaar mee, dus we wachten af wat die beslissen”.
 
In eerdere gesprekken met wethouder Bert van Bijsteren van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting kwamen ook twee knarrenhoven in de tweede fase van Harderweide ter sprake. Goosen nu: “Dat suddert nu. Het gebied moet nog ontwikkeld worden en niet alle grond is van de gemeente”.
 
Met wethouder De Jong zijn nu in totaal twaalf locaties besproken, waarvan de meeste in gemeentelijk eigendom zijn. Er zijn ook locaties besproken van particulieren, ‘maar dan ging het om bijvoorbeeld landbouwgrond, dus geen bouwgrond’. We willen weten hoe de gemeente erin staat als wij daar een knarrenhof zouden willen realiseren”, vertelt Goosen.