Kopers in spé klagen over ‘oneerlijke’ toewijzing van huizen in Harderweide 2

Door Harry Schipper – Belangstellenden voor een nieuwbouwkoopwoning of bouwkavel in Harderwijk vinden dat het er bij de toewijzing oneerlijk aan toe gaat.

Vooral Harderwijkse stellen en gezinnen, die vaak al jaren achtereen bij de gemeente staan ingeschreven, dreigen te worden gepasseerd door mensen, ook van buiten Harderwijk, die zich veel later hebben ingeschreven op een andere, nieuwe lijst die de gemeente nu hanteert.

De lokale potentiele kopers voelen zich gedupeerd. Een aantal ervan hebben bij lokale politici aan de bel getrokken. Onder hen de CDA-raadsleden Gerdien Morren en Ida Stoevelaar. Zij proberen nu namens hun fractie boven water te krijgen wat fout gaat. In schriftelijke vragen aan het college van B en W dringen ze daarnaast erop aan dat de gemeente in overleg gaat met de projectontwikkelaars van Harderweide 2 en Waterfront. Dat is in beide gebieden het bouwconsortium van BDP en Slokker.

De CDA-fractie  hadden vijf jaar geleden ook al aandacht gevraagd voor de toewijzingsregels. Toen bleek al dat ontwikkelaars hun eigen toewijzingsregels mochten hanteren, uitgezonderd Harderweide 2. Eind 2017, begin 2018 zijn voor de nieuwbouwlocaties Harderweide 2 en Waterfront nieuwe afspraken gemaakt.

De ingeschreven Harderwijkers werden in een brief half februari 2017 ervan op de hoogte gebracht dat registreren vanaf 1 maart van dat jaar niet langer mogelijk zou zijn. De Huisvestingswet 2014 verbood het gemeenten nog langer bindingseisen te stellen of doorstroompunten te verstrekken aan wie een woning in Harderwijk achterliet. De wetgever vindt dat het reguleren van koopwoningen geen taak is van de gemeente en dat voortaan de markt hierin zijn werk moet doen.

Met het consortium BPD en Slokker werden rond dezelfde tijd afwijkende afspraken gemaakt over de toewijzing van koopwoningen in Harderweide 2. Wie bij de gemeente al langer dan 2017 stond ingeschreven kon via een antwoordbrief kenbaar maken dat zij ingeschreven wilden blijven voor Harderweide 2, met daaraan gekoppeld een beperkte duur van vijf jaar voor nieuwbouw van BPD en Slokker. Voor nieuwbouwkoop in het Waterfront zou vanaf 2017 de voorrangspositie voor ingeschrevenen nog tien jaar blijven gelden.

Op 1 januari van dit jaar verliep de overgangstermijn voor Harderweide 2. Concreet houdt dit in dat BPD en Slokker nu zelf mogen bepalen aan wie ze de woningen verkopen. Maar de mensen die al heel lang stonden ingeschreven hebben hun verdiende punten de afgelopen vijf jaar nooit kunnen verzilveren, omdat het tweede deelgebied van Harderweide nog altijd niet is opgeleverd.

Jeffrey Klaassen is één van hen. De 28-jarige Harderwijker wil graag met zijn jonge gezin verhuizen naar een grotere koopwoning, maar moet zich richten op nieuwbouw, omdat de prijzen van bestaande huizen te duur zijn geworden. Dankzij een injectie van 8,3 miljoen euro van het rijk komen in Harderweide 2 nu veel meer betaalbare koopwoningen met een vaste prijs, die vooral zijn bedoeld voor starters op de woningmarkt. 
Klaassen vindt het oneerlijk dat opeens een nieuwe lijst, door hem ‘schaduwlijstje’ genaamd, blijkt te bestaan, waarvoor ook andere geïnteresseerden zich konden inschrijven voor Harderweide 2.

“Later werd duidelijk dat de geïnteresseerden op dit schaduwlijstje voorrang gaan krijgen op belangstellenden, die punten hadden vergaard volgens het reguliere puntensysteem. Het is onrechtvaardig dat mensen, die al jarenlang ingeschreven staan, nu door een schaduwlijstje achteraan de rij moeten aansluiten. Ik vind het eerlijker als de mensen, die het langst staan ingeschreven, ook het eerst aan de beurt zijn”.  
“Ikzelf heb dat aanmeldformulier trouwens nooit gehad. En mijn ouders, die al vanaf 1995 stonden ingeschreven, ook al niet. Vermoedelijk is er bij het rondsturen veel meer misgegaan, want ik las in een oud gemeentelijk persbericht dat de mogelijkheid van gratis inschrijven ‘bij teveel mensen nog onbekend’ was. Maar los daarvan: waarom moesten we ons opnieuw inschrijven? Dat zou helemaal niet mogen. Eenmaal ingeschreven is ingeschreven. Toch?”

Hij zwaait met een brief die hij vorig jaar op 18 maart van de gemeente ontving en waarin staat dat voor ‘het vertraagde project Harderweide fase 2’ als enige een uitzondering wordt gemaakt. Het is de laatste fase waarvoor ingeschrevenen zoals hij ‘nog één keer gebruik kan maken van opgebouwde punten’. “Daarin staat dus letterlijk dat mensen die geregistreerd staan, zoals ik, voorrang krijg bij de toewijzing. Maar dat moet ik nog zien”.

Jeffrey Klaasen hoopt dat het schaduwlijstje alsnog verdwijnt en inwoners gewoon hun punten kunnen inzetten voor de ongeveer 430 woningen die in Harderweide 2 worden gebouwd. “Ik roep de lokale politici op om dat voor elkaar te krijgen”.

Harderweide Harderwijk