Horeca Harderwijk gaat voedselaanbod verduurzamen

Gemeente Harderwijk wil verduurzamen. Daarom gaat de gemeente samen met circa 20 Harderwijkse horecaondernemers, bedrijfsrestaurants en enkele zorginstellingen de strijd aan tegen voedselverspilling en het versnellen van de eiwittransitie. Het doel is het verduurzamen van de voedselketen.

Provincie Gelderland en gemeente Harderwijk gaan voor klimaatneutraal en willen daarom samen met de horeca, zorg en (bedrijfs)catering werken aan een duurzaam voedselaanbod

De Harderwijkse ondernemers doen op initiatief en kosten van de gemeente mee aan het provinciale programma ‘Gelderland van Morgen’.  Wilco Mazier, wethouder binnenstad, vertelt waarom gemeente Harderwijk meedoet: ‘’Als gemeente Harderwijk is ons doel om de voedselketen te verduurzamen. We gooien nog te veel voedsel weg. Het is mooi om te zien dat Harderwijkse (horeca) ondernemers zich hiervan bewust zijn. Door mee te doen aan dit programma laten de ondernemers zien dat ze zich in willen zetten voor een toekomstbestendig Harderwijk.’’
 
Programma Gelderland van Morgen
Het programma Gelderland van Morgen biedt deskundige begeleiding aan deelnemers die hun voedselaanbod gaan verduurzamen. De aanpak is eenvoudig. Bij de start van het programma krijgen deelnemers een nulmeting om in kaart te brengen hoe ze ervoor staan. Op basis van die nulmeting worden doelen en adviezen opgesteld waar ze tijdens het programma mee aan de slag gaan. Tot slot wordt er een effectmeting uitgevoerd om te kijken welke milieuwinst de deelnemers hebben behaald door de veranderingen gedurende het programma. De deelnemers kiezen zelf waarmee ze aan de slag gaan: versnellen van de eiwittransitie (plantaardig voedsel) of voedselverspilling tegengaan in combinatie met een gasttevredenheidsonderzoek. Het project- en adviesbureau Greendish voert dit project voor de gemeente uit.
 
Ondernemer aan het woord                                                                                                                       
Maurice Huizing, algemeen directeur van De Boterlap Groep, vertelt over de reden van hun deelname aan het programma: ‘’Wij vinden het belangrijk om aan dit programma mee te doen, omdat wij ons steentje willen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem. Voedselverspilling is zonde! Om aan de slag te gaan met voedselverspilling dragen we bij aan het milieu, maar het kan ons ook een besparing op de inkoopkosten opleveren.’’
 
Alle deelnemers                                                                                                                                                    
De Harderwijkse deelnemers die meedoen zijn: Ziekenhuis St Jansdal, AWL Techniek, Amore per La Famiglia, Brownies&downieS, De Boterlap, Walhalla, Holy Moly, Cantina, Bella Ciao, Cafetaria Friends, Restaurant Basiliek, Grand café Alleman, Y.A.M.’s Koffie & Lunch, Zwaluwhoeve, Zorggroep Noordwest-Veluwe (verschillende locaties), Domino’s Pizza, Restaurant Ratatouille en het bedrijfsrestaurant van de gemeente Harderwijk.  
 
Meer informatie                                                                                                                                                
Voor meer informatie over het programma kunt u kijken op www.duurzaaminharderwijk.nl/horeca.