‘Het gaat om de verbinding zoeken, de saamhorigheid’

Hoe je als klein dorp met elkaar veel voor elkaar krijgt, “dat is de kracht van samen”, zegt Alie van de Poppe. Als één van de Stientjes fietst ze regelmatig in klederdracht de Stientjesronde door Hierden. “Er zijn zeven stops waar ik iets vertel over het leven van Stientje.” De laatste stop is bij de rotonde waar het beeld van Stientje staat. 

“Toen ik daar laatst was, schrok ik eigenlijk een beetje. Het gras stond hoog, het hek was smerig met afgebladderde verf. Echt een rommeltje.”  

Dorpsgenoot Sandra Timmer gaf een goede tip. “Ze vertelde me de wijkmanager eens te bellen, want ze wist dat de gemeente Harderwijk potjes heeft voor het verfraaien van de wijk.” Dat deed Alie. “De week erop was het hek weer mooi wit.” Benieuwd naar wat ze verder nog voor het dorp konden betekenen, stak een vijftal Hierdenaren de koppen bij elkaar.

“Coby Olofsen, Peter Olofsen, Stoffel van de Poppe, Dirk Schuurkamp en ik.” Met elkaar hebben ze het gras gemaaid en de rotonde even goed schoongemaakt. “Daarna hebben we een hele lijst gemaakt met alles wat we graag willen doen in Hierden en daarmee zijn we naar de wijkmanager gegaan.” Op die lijst stond onder meer kerstverlichting op de rotondes in Hierden. “Omdat er bij Stientje al een mooie beuk staat, kan daar geen kerstboom komen. Nu komt daar prachtige koppelverlichting in, zodat elke tak straks licht geeft.”

Stientje kerstverlichting Hierden

Verreiker en hoogwerker
Een voorwaarde voor het potje met geld, was dat er vanuit de wijk voldoende initiatieven kwamen en vrijwilligers waren. “Het gaat om het zelf organiseren, de verbinding zoeken, saamhorigheid. Het geld is er wel, maar de mensen moet je zelf regelen.” Derwin van den Berg, Gerrit van de Poppe en Gertjan van den Berg stapten naar voren. “Ze hadden hesjes geregeld, kerstmutsen gekocht en bij de gemeente hekken gehaald om de rotonde af te schermen. Om acht uur ’s ochtends staan ze met een verreiker en een hoogwerker paraat om de lampjes voor ons op te hangen.” Daar mag wel wat tegenover staan, vonden de vijf Hierdenaren. “Dus wij zorgen voor koffie, broodjes en lekker warme soep voor bij de lunch.”

Ook na Kerst gaan ze door met het mooier maken van het dorp. “Dit is nog maar het begin.”

Stientje kerstverlichting Hierden