Harderwijkse scholen zijn verplicht ouders en personeel over ventilatie te informeren

Door Harry Schipper – De schoolbesturen zijn als eigenaren primair verantwoordelijk voor de ventilatie van de schoolgebouwen in Harderwijk. En dus ook om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de minimale eisen.
 

Schoolbesturen zijn zelfs verplicht om ouders van leerlingen en hun onderwijspersoneel (en ook het LCVS, het landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen) vóór 1 oktober te informeren over de ventilatie in hun gebouwen.

Dat antwoorden B en W aan het nieuwbakken raadslid Fenneke Frederikze van de ChristenUnie. Zij maakt zich zorgen over de ventilatie in klaslokalen, gangen en op trappen, omdat goede ventilatie volgens het RIVM  coronabesmettingen kan voorkomen.

Ze wil ook dat de gemeente ‘op gepaste wijze onze inwoners informeert over de veiligheid en de luchtkwaliteit van schoolgebouwen’. B en W maken Frederikze nu duidelijk dat het geen taak van gemeenten is om daarop toe te zien. Wel  heeft de gemeente de schoolbesturen gevraagd naar de stand van zaken. Hoewel nog niet alle schoolbesturen op die vraag hebben gereageerd, blijkt uit de reacties die al wél zijn ontvangen dat de schoolgebouwen voldoen aan de ventilatie-eisen. Al moeten er soms hier en daar nog wel  beperkte aanpassingen worden gedaan.

Omdat vrijwel alle schoolgebouwen in bezit zijn van schoolbesturen zijn zij zelf verantwoordelijk voor het binnenklimaat en de ventilatie. Als er knelpunten zijn met betrekking tot de richtlijnen van het RIVM moeten zij zelf de GGD benaderen voor passende maatregelen.
B en W hebben overigens signalen ontvangen dat de schoolbesturen serieus bezig zijn om de richtlijnen van het RIVM na te leven en adviezen op te volgen. De gemeente gaat hiervoor geen onafhankelijke experts inschakelen, laten de gemeentebestuurders weten aan het ChristenUnie-raadslid, dat hierom had verzocht.

Lees ook:
Nieuwe ChristenUnie-raadslid bezorgd over ventilatie op Harderwijkse scholen