Harderwijkse primeurs: stemmen vanuit je auto en per post

Door Harry Schipper – Harderwijkers die hun stem willen uitbrengen tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15, 16 en 17 maart, krijgen er naast nieuwe en andere stembureaus ook twee volstrekt nieuwe opties bij, die de kans op besmetting door het coronavirus fors moeten indammen.

Voor minder mobiele mensen richt de gemeente twee drive in’s in, waarvan eentje op de gemeentewerf aan de Graaf Ottolaan. Daarnaast mogen 70-plussers hun stem per post uitbrengen

Bij een drive in stemt alleen de bestuurder vanuit de auto, zo laat de gemeente desgevraagd weten. Eventueel meegekomen passagiers moeten, als ze ook willen stemmen, uitstappen en naar een normaal stemhokje gaan.

Waar het andere ‘drive in’ komt, is nog niet bekend, laat de gemeente ook weten. De beide drive in-stemlocaties zijn een primeur voor Harderwijk. Nieuw in Nederland is het niet: in Zuidplas en Vught hebben ze bij eerdere verkiezingen als eerder zulke drive in-stembureaus gehad. De verwachting is dat dit fenomeen ook gaat opduiken in andere gemeenten.

Dit jaar vallen er ook een aantal vertrouwde stembureaus af, in verband met het risico op coronabesmetting. Zo zijn er dit jaar geen stembureaus in het St Jansdal-ziekenhuis en in zorgcentrum Randmeer. Ook vallen dit jaar de stembureaus De Rank, Leger des Heils, De Roef, Fontanus en Walstein af. De Roef, waar altijd twee stembureaus waren ondergebracht, wordt gesloopt, om plaats maken voor een nieuw gebouw. De stemlokalen worden nu ondergebracht in de basisscholen Het Baken en Alfons Ariëns. Omdat daar vlak naast ook Fontanus zit, besloot de gemeente om dit stemlokaal onder te brengen in ontmoetingstuin De Rietmeen.

Het wegvallen van het stemlokaal in het ziekenhuis vangt de gemeente op door gebruik te maken van de voormalige bibliotheek aan de Academiestraat en Centrum de Zin, op de hoek van de Stationsstraat en de Verkeersweg.

Waar andere gemeenten soms grote moeite hebben met het bemensing van de stemlokalen, speelt dit probleem niet in Harderwijk. Er hebben zich inmiddels 250 vrijwilligers aangemeld en er stromen nog altijd aanmeldingen binnen. De gemeente praat nog met Landstede over de inzet van studenten, onder andere voor de functie van gastvrouw of gastheer. In totaal zijn er 360 vrijwilligers nodig. “Aanmeldingen zijn dus nog steeds welkom”, zo laat de gemeente weten.