Harderwijkse inzamelingsactie voor Oekraïne

Door Petronella van het Goor - Vijftig volle bananendozen en twintig grote vuilniszakken. Luiers, rompers, billendoekjes, maar ook winterjassen voor hem en haar. Vorige week woensdag bedacht de Harderwijkse Melissa van Nieuwenhuizen dat ze alle kleertjes en rompers die haar dochter niet meer paste aan mensen in- en uit Oekraïne wilde geven, samen met andere verzorgingsspullen. 

"Gevoelsmatig is de oorlog zo dichtbij, dan wil je gewoon iets doen." 

Ze besloot een bericht de wereld in te gooien, over dat er spullen bij haar konden worden ingeleverd. Als de actie werd opgepikt, zou ze daarna wel zien waar ze alle spullen naar toe kon brengen.

Ze kwam in contact met Bert van Panhuis, van de Stichting Met Uitgestrekte Hand in Ermelo. "Daar had ik jaren eerder al eens iets naar toe gebracht. Die stichting rijdt met busjes vol spullen naar Roemenië en Oekraïne. Nu is er zoveel binnen gebracht dat ze met een vrachtwagen gaan rijden."

Het was een zoete inval de afgelopen week. Niet alleen bij Melissa thuis, maar ook op het werk. "Daar zaten veel bekenden bij, maar ook mensen die het in een appgroep of op Facebook hadden gezien. Het werd volop gedeeld." Zelf heeft Melissa zich vooral gericht op de baby's en moeders. "Maar ik kreeg de vraag of er ook behoefte was aan winterjassen en kleding. Bert gaf aan dat ze alles konden gebruiken."

Vanochtend heeft ze alles ingeladen en is het huis weer leeg. "Bij de stichting stonden wel twintig vrijwilligers om ons te helpen het in de vrachtwagen te laden." Of ze nog eens zo'n actie opzet? "Waarom niet? Als je met zoiets simpels kunt helpen en je hebt de ruimte om het even te stallen, dan is het een kleine moeite."

Inzameling Oekraine
Inzameling Oekraine
Inzamelingsactie Oekraine