‘Harderwijkse huizenmarkt is flink oververhit’

Door Harry Schipper – Wie in Harderwijk of Hierden op zoek is naar een (grotere) woning, moet óf rekenen op een teleurstelling, óf een hele flinke zak geld meenemen.

Voor huizen die te koop komen, melden zich telkens veel gegadigden - soms tientallen - waarbij opvallend vaak stellen uit de Randstad flink boven de vraagprijs bieden. Autochtone Harderwijkers, waaronder jonge starters, zijn kansloos

De Harderwijkse makelaars zijn er zelf over verbaasd wat er nu allemaal op hun lokale woningmarkt gebeurt, vertellen ze zelf. “Er worden al gauw enkele tienduizenden euro’s meer geboden dan de vraagprijs”, vertelt Reyer Schuurkamp van Brandt Makelaars. “De Harderwijkse woningmarkt is flink oververhit geraakt. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen”.

Schuurkamp wijst op een fenomeen dat enkele jaren gaande is: er verhuizen meer mensen uit de Randstad dan zich daar mensen vestigen. Vorig jaar steeg die trek uit de Randstad naar regio’s daarbuiten met nog eens zes procent ten opzichte van 2019. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar, meldde recent het CBS.

Algemeen wordt verondersteld dat coronamaatregelen, zoals meer thuiswerken, gevolgen hebben voor het verhuisgedrag van mensen. Men verwacht dat thuiswerken ook na de coronapandemie gebruikelijker zal zijn. Daardoor is het niet meer vanzelfsprekend of nodig om dichtbij het werk te wonen. En dan is thuiswerken in een ruimer huis een stuk prettiger.

Harderwijk is duidelijk in trek bij Randstedelingen, constateert Schuurkamp. “Onze stad heeft met bossen en water, een historisch stadscentrum, alle mogelijke voorzieningen en zeer goede ontsluitingen voor verkeer en openbaar vervoer véél meer te bieden dan de omliggende dorpen en steden. Vooral het ruime aanbod aan goede horecagelegenheden in Harderwijk wordt zeer gewaardeerd.”

Dat Randstedelingen vaak meer succes hebben bij het kopen van een huis hier, heeft volgens de Harderwijkse makelaar twee oorzaken: “Ze laten daar een woning achter die relatief meer overwaarde heeft dan de overwaarde van woningen in Harderwijk. Daardoor kunnen ze meer overbieden dan autochtonen. Én ze gaan voor hun gevoel goedkoper wonen, omdat de prijzen buiten de Randstad vaak lager liggen”.

Schuurkamp heeft legio voorbeelden van de oververhitting op de Harderwijkse woningmarkt. “Laatst nog stond in Hierden een huis voor acht ton te koop. Daarvoor melden zich dertig mensen. Dat was vroeger ondenkbaar bij zo’n prijs. Het huis ging bovendien tien procent boven die prijs weg. Jonge starters zijn nu kansloos, tenzij ze geholpen worden door hun ouders.”

Midden Nederland Makelaars
Bart Jansen Makelaars
Randmeer Makelaars