Harderwijkse havens krijgen wifi

Door Harry Schipper – Voor de watersportgasten in de nieuwe havens van Harderwijk is er goed nieuws: ze krijgen binnen afzienbare tijd ook wifi.

De gemeente wil 100.000 euro investeren in de aanleg van wifi voor de watersporters die aanleggen in de Strand- en Stadshaven, of in de Vissershaven

De reden is simpel. Er wordt door de watersporters vaak om wifi gevraagd. Er zijn al watersporters die Harderwijk nu links laten liggen en liever doorvaren naar havens in Elburg, Zeewolde of Spakenburg, waar ze wél gebruik kunnen maken van wifi.

De havenmeesters in die plaatsen, plus die in Almere Haven melden dat bezoekers een goed werkende wifi-verbinding waarderen en dat ze de neiging hebben om havens zonder wifi te mijden. De havens die nu nog geen wifi hebben, willen dat wel heel graag, maar hikken vaak tegen de kosten aan, zo blijkt ook uit een rondgang.

De gemeente ziet het voor de havens wel zitten om flink in wifi te investeren. Wifi betekent een verbetering van de voorzieningen in de havens. Verwacht wordt dat de Harderwijkse havens daardoor meer bezoekers trekken. De investering verdient zich zo terug, omdat het gebruik van wifi wordt verrekend in het havengeld. Het liggeld bedraagt momenteel 1,50 euro per strekkende meter bootlengte.

Passanten die alleen overdag komen en dus geen liggeld hoeven te betalen, kunnen dus geen gebruik maken van de gemeentelijke wifi in de havens en zijn voor internet afhankelijk van het 4- of 5-G-netwerk. Ook voetgangers die over de boulevard lopen, kunnen niet zomaar op de wifi inloggen.