Harderwijk viert Coming Out Day

Dinsdag 11 oktober 2022 heeft wethouder Martijn Pijnenburg een korte toespraak gehouden bij het Oude Stadhuis op de Markt om stil te staan bij deze internationale dag waarop gevierd wordt dat iedereen openlijk kan en mag uitkomen voor seksuele oriëntatie, genderidentiteit en sekse. 

Uitkomen voor wie je écht bent, uit de kast komen, oftewel je ‘coming out’ was en is voor velen een lastig proces 

Regenbooggemeente Harderwijk: iedereen mag zichzelf zijn
Uit landelijk onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 15 mensen LHBT is. In Harderwijk spreken we dan over meer dan 3000 mensen. We vinden het belangrijk dat deze mensen zich thuis voelen in Harderwijk. Harderwijk is een regenbooggemeente en dat wil zeggen dat zij zich inzet voor de inclusie van alle inwoners ongeacht seksuele oriëntatie, gender of sekse. Harderwijk zal ook dit jaar weer de regenboogvlag laten wapperen in de week rondom Coming Out Day.

Daarom vinden wij het heel belangrijk en heel mooi symbool, dat er op meerdere plekken in de samenleving de vlag word gehesen op deze speciale dag.  Zo laten we zien dat LHBTIQ+’ers zichzelf kunnen zijn op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport en in hun eigen sociale kring.
 
Progress Pride Vlag voor inclusiviteit en progressie
De uitgestoken vlag is een uitbreiding op de regenboogvlag en heet de Progress Pride Vlag. De nadruk ligt hierbij op inclusiviteit en progressie. De roze, witte, en blauwe strepen van de 5-kleurige chevron symboliseren namelijk de transseksuele en non-binaire leden van de gemeenschap. Daarnaast symboliseren de bruine en zwarte strepen de leden van kleur.

Regenboogvlag Harderwijk HZ