Harderwijk start met een pilot Geluksroute

Ondersteuning voor Harderwijkers met chronische ziekte en laag inkomen.

Veel Harderwijkers kunnen zelf in hun geluk voorzien. Er zijn echter inwoners die dat niet zelf kunnen. Zij komen door hun chronische ziekte of beperking niet op eigen kracht uit hun sociaal isolement of armoede. Voor die inwoners is er de Geluksroute.

Dit project is een pilot van één jaar en gericht op het vinden van een activiteit of hobby waar zij een passie voor hebben. Inwoners worden hierin begeleid door consulenten van welzijnsorganisatie ZorgDat. In september geeft de gemeente in samenwerking met ZorgDat verdere invulling aan de Geluksroute. 
 
Uit onderzoek blijkt dat inwoners met een chronische ziekte of beperking er de laatste vijf jaar financieel flink op achteruit zijn gegaan. De gemeente kan hier echter niet veel aan veranderen. Daarom heeft de gemeente er voor gekozen om na te denken over nieuwe manieren van ondersteuning (niet gericht op financiële maatregelen). De Geluksroute, met een focus op eigen kracht, participatie en welbevinden, sluit aan bij de huidige beleidsvisies van zowel het Rijk als de gemeente Harderwijk.  
 
Welzijnsbudget Inwoners die door hun beperking in een sociaal isolement leven ontvangen eenmalig een welzijnsbudget tot maximaal 450 euro. Wethouder Gert Jan van Noort: “Een kleine, eenmalige welzijnssubsidie kan voor veel inwoners met een chronische ziekte en een laag inkomen voldoende zijn om weer mee te kunnen doen aan de samenleving.” Dit budget is bedoeld voor 75 inwoners die aan de genoemde eisen voldoen. Zij kunnen dit uitgeven aan een activiteit of hobby waar zij gelukkig van worden. Een goed voorbeeld is een chronisch zieke inwoner in de bijstand die zijn liefde voor de natuur wil vastleggen. Vanuit bestaande gemeentelijke regelingen kan deze inwoner geen beroep doen op een financiële bijdrage voor een camera. Deelname aan de Geluksroute kan dit wel mogelijk maken en bijdragen in het geluk van de inwoner.  
 
Voorloper gemeente Almelo De Geluksroute is een project dat in 2004 is opgezet door de gemeente Almelo. De gemeente Almelo heeft de Universiteit Twente onderzoek laten doen naar de effecten van de Geluksroute. Hieruit is gebleken dat bij zeven op de tien inwoners deelname aan de Geluksroute goed tot zeer goed uitpakt; deelnemers van de Geluksroute ervaren een hogere mate van plezier dan voorheen. Daarnaast wijzen resultaten uit het onderzoek op een toename van welbevinden met veertig procent.

Lees ook:
Subsidie voor ‘iets dat je gelukkig maakt’